– Han er godt forberedt

ILA (NRK.no) Anders Behring Breivik får tiltalen opplest i Ila fengsel nå. – Vi har gått gjennom de ulike scenariene, og han er godt forberedt, sa forsvarerne hans da de ankom Ila.

Video Maweb5 SD - Verden

HISTORISK: Onsdag klokken 12.00 offentliggjør Inga Bejer Engh og Svein Holden tiltalen i den verste straffesaken i Norge etter krigen.

Om få timer legger statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden offentlig fram tiltalen mot Anders Behring Breivik (33).

Tiltalen forkynnes for Breivik klokken 10.00 onsdag, ved at tjenestemenn fra politiets 22. juli-gruppe leser opp hele dokumentet på Ila fengsel og forvaringsanstalt.

– Vi har gått gjennom scenariene

Forsvarere Odd Ivar Grøn og Tord Jordet

Odd Ivar Grøn og Tord Jordet i Breiviks forsvarerteam ankom Ila fengsel i morges for å overvære at tiltalen blir forkynt for Anders Behring Breivik.

Foto: Brænde, Eivind Griffith / Scanpix

Også Breiviks forsvarere Tord Jordet og Odd Ivar Grøn er til stede.

– Det kommer til å skje på besøksrommet, der vi sitter bak glassvegg, sa Breiviks forsvarere Tord Jordet og Odd Ivar Grøn. da de ankom Ila i morges.

Den 19 sider lange tiltalen beskriver i detalj draps- og terrorhandlingene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

– Vi har gått gjennom de forskjellige scenariene, hva vi kan forvente av en tiltale. Han er godt forberedt, sier forsvarerene.

– Hva tenker dere om denne dagen?

– Vi tenker nok ikke på den på samme måte som dere. For oss er dette en vanlig arbeidsdag, sa Jordet og Grøn til pressen utenfor Ila.

– En spesiell tiltale

Tiltalen inneholder navnene til de 77 som ble drept i Oslo og på Utøya og starter med bomben som gikk av i Regjeringskvartalet. De som ble hardest skadd i angrepene er også nevnt med navn.

– Grusomheten, terroren og omfanget gjør dette til en spesiell tiltale, sier advokat Harald Stabell til NRK.

Les også: – Overlevende vil reagere kraftig

Statsadvokatene har tidligere sagt at tiltalen er bygd opp kronologisk, slik at handlingene er beskrevet i den rekkefølgen de skjedde 22. juli. Alle som er nevnt med navn er underrettet om innholdet på forhånd.

– Det finnes ikke tilsvarende tiltale i Norge i fredstid, og det stiller spesielle krav til utformingen av tiltalen, sier Stabell.

Still spørsmål til Harald Stabell på NRK.no direkte fra klokken 11.15

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Advokat Harald Stabell i "Aktuelt" 29.11.2011

SVARER: Harald Stabell svarer på spørsmål om Breivik-tiltalen fra klokken 11.00.

Foto: NRK

Forsvarerne har varslet en pressekonferanse utenfor fengselsporten på Ila i løpet av formiddagen der innholdet i tiltalen blir kommentert.

Klokken 12.00 offentliggjør statsadvokatene tiltalen i sin helhet under en pressekonferanse på Sentrum politistasjon i Oslo.

Straff og tilregnelighet

Det er ventet at påtalemyndigheten tar ut tiltale for brudd på terrorlovene i straffeloven.

Siden 22. juli har Breivik vært siktet i henhold til straffelovens paragraf 147a, for å ha utført en terrorhandling i form av drap med den hensikt å forstyrre grunnleggende funksjoner i samfunnet. 33-åringen er også siktet for å ha skapt alvorlig frykt i befolkningen.

Advokat Harald Stabell sier det blir interessant å se om aktoratet bruker både terror- og drapsbestemmelsene i straffeloven når saken skal opp for retten.

Han er også spent på hvordan tiltalen behandler en eventuell tilregnelighet.

– Jeg ser at det tas forbehold om å legge ned påstand om tidsbestemt straff og forvaring med en strafferamme på 21 år dersom statsadvokatene etter bevisførselen i saken og før prosedyren mener tiltalte er tilregnelig, sier Stabell.

Dersom retten kommer til at Behring Breivik er strafferettslig tilregnelig, er Stabell sikker på utfallet.

– Dersom retten kommer til at han er tilregnelig får han maksimumsstraff på 21 år. Kommer de til at han ikke er tilregnelig kan han ikke straffes, sier Stabell.

Bakgrunn: Forsvarerne vurderer strafferabatt

– Må bevise grusomhetene

Anders Behring Breivik

FÅR TILTALEN OPPLEST: Anders Behring Breivik får høre innholdet i tiltalen på Ila sammen med forsvarerne. Bildet: Fengslingsmøte 6. februar.

Foto: STRINGER / Reuters

Riksadvokat Tor-Aksel Busch har varslet at det vil bli lagt ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern, men tar forbehold om at påstanden kan endre seg under rettssaken.

Til tross for at Behring Breivik har erkjent grusomhetene 22. juli må retten behandle hvert eneste drap som er med i tiltalen.

– Hva kommer rettssaken til å kunne tilføre saken?

– Det kommer til å bli flere detaljer, og mer grusomme detaljer. Men selv om Behring Breivik har erkjent ugjerningene 22. juli, må hvert eneste drap fortsatt bevises for retten, sier Harald Stabell.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger