NRK Meny
Normal

Terrorsiktet (38) i Krekar-saken fengsles i fire nye uker

En 38 år gammel mann som ble pågrepet sammen med Krekar for to uker siden siktet for terror, er varetektsfengslet i fire nye uker.

Politiadvokat Signe Aaling i PST

Politiadvokat Signe Aaling i PST forteller at PST ba om fire nye uker for 38-åringen på grunn av fare for bevisforspillelse.

Foto: Olav Døvik / NRK

Den 38 år gamle mannen fra Fredrikstad ble pågrepet og varetektsfengslet samtidig med Krekar og en 42 år gammel mann fra Drammen for to uker siden, siktet for terrorplanlegging etter etterforskning gjort av italienske myndigheter gjennom år.

Oslo tingrett bestemte fredag at 38-åringen skulle varetektsfengslet i fire nye uker slik PST ba om. 38-åringen anket fengslingskjennelsen på stedet.

– Jeg synes det ikke er grunnlag for å fengsle han videre, men i en sak som dette som blir oppfattet som alvorlig vil man vel fort få en videre fengsling foreløpig fordi man er litt engstelig for å slippe løs folk, sa 38-åringens forsvarer Truls Dramer like før fengslingsmøtet.

Italienske myndigheter har begjært alle tre ulevert til Italia, men 38-åringen er norsk statsborger og kan ikke utleveres. Ved forrige fengslingsmøte ble Krekar og 42-åringen varetektsfengslet i tre uker.

Uvisst om det blir norsk etterforskning

Dramer forteller at klienten ikke kjenner seg igjen i terrorsiktelsen.

– Han stiller seg helt uforstående til det han er siktet for. Han sier at han aldri har hatt noe med terrorvirksomhet eller planlegging til terrorvirksomhet. Han synes det er meningsløst rett og slett, sier Dramer.

Ved forrige fengslingsmøte ga retten PST en to ukers frist på å avklare om de skal starte en norsk etterforskning mot mannen. Men ved fredagens fengslingsmøte hadde PST fortsatt ikke bestemt seg.

– Jeg synes retten sist ga et klart signal om at måtte komme med noe mer på bordet siden han er norsk statsborger og fordi saken stiller seg noe annerledes for han enn de to andre, sier 38-åringens forsvarer og fortsetter:

– Det har de vel egentlig ikke gjort utover at de har fått noe underlagsmateriale fra italiensk virksomhet og ikke fra egen virksomhet.

– Fare for bevisforspillelse

Politiadvokat Signe Aaling i PST sider de ønsket mannen varetektsfengslet i fire nye uker fordi PST mener det er fare for at bevis kan bli forspilt.

Hun bekrefter at avgjørelsen om hvorvidt de skal starte en norsk etterforskning mot mannen ikke er avklart ennå.

– Det foreligger en arrestordre mot siktede, og behandlingen av den må formelt avklares. Så kan det bli tatt stilling til spørsmål om etterforsking i Norge senere, sier Aaling.

Har dere fått noe mer bevismateriale mot mannen som dommeren ba om sist?

– Vi har fått noe ytterligere bevismateriale og det er presentert for dommeren, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger