Terrorsiktet 18-åring varetektsfengslet i fire uker

Den terrorsiktede 18-åringen som ble pågrepet i Göteborg, angivelig på vei til Syria for å krige for IS, er varetektsfengslet i fire uker. Selv begjærte han seg løslatt da han møtte i fengslingsmøtet i Oslo tingrett i dag.

Politiadvokat Line Nyvoll

Politiadvokat Line Myrvoll sier det nå blir opp til retten å vurdere om PST får se opptakene av 18-åringen.

Foto: NRK

Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører. Aktor i saken, politiadvokat Line Nyvoll Nygård i PST, begjærte lukkede dører, noe forsvarer Mette Julie Sundby ikke motsatte seg og tingrettsdommer Bjørn Askim gikk med på.

Dommeren begrunnet sin kjennelse med at etterforskningen i saken er i startfasen og vil kunne bli skadelidende dersom opplysninger saken bygger på, blir kjent.

Ba om isolasjon for 18-åringen

– Vi ba om varektsfengsling i fire uker. Etter vår mening var det både fare for unndragelse- og bevisforspillelse. Vi begjærte også brev- og besøksforbud og medieforbud i fire uker. Og tillegg begjærte vi fullstendig isolasjon i to uker, sier politiadvokat Line Nyvoll.

Hun gjentar PSTs påstander om politiet mener 18-åringen ville tilslutte seg terrorgruppen IS, men vil ikke si noen om hvilke bevis politiet frykter 18-åringen ville kunne forspille.

Han er siktet etter straffelovens paragraf 147 d, som dreier seg om å danne, delta i, rekruttere medlemmer til eller yte økonomisk eller annen materiell støtte til en terroristorganisasjon.

Nyvoll sier beslutningen om å gjennomføre en ransaking hos filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen skyldes at de mente det hastet få tak i opptakene.

– De opplysningene vi hadde gikk ut på at man kunne risikere at beviser ville gå tapt hvis vi ventet på en rettslig beslutning, sier hun men vil ikke gå inn på hvilke opplysninger det her er snakk om.

Rolfsen bekrefter å ha filmet 18-åringen i forbindelse med en dokumentarfilm hans selskap Curry Film lager om Ubaydullah Hussain.

– Nå er det opp til retten å vurdere

PST tok beslag i flere videofiler hos Rolfsen, men det er ikke kjent om opptakene viser at mannen hadde til hensikt å slutte seg til IS. PSTs beslag har utløst skarp kritikk fra en rekke hold, blant andre Norsk Presseforbund og Fritt Ord.

PST har hevdet overfor NRK at politiet fryktet at islamister skulle ødelegge eller kryptere opptakene til Rolfsen.

– Når mener PST at det er greit å beslaglegge upublisert journalistisk materiale?

– Nå er det opp til retten å vurdere om det var grunnlag for å ta beslag og eventuelt i hva, svarer hun.

Nyvoll forteller videre at beslagene kan ha betydning som bevis, men vil heller ikke si mer om dette.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger