– Terrorsaken kan bli vist på TV

Oslo tingrett utelukker ikke at deler av straffesaken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik kan bli overført på TV.

Geir Engebretsen

STORT ANSVAR: Sorenskriver Geir Engebretsen og resten av Oslo tingrett må ta mange hensyn når de skal planlegge gjennomføringen av terrorsaken.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

– Det vil være et så enormt trykk for å få tilgang til filming, at vi må vurdere å flytte noen grenser. Samfunnets interesse av å følge denne saken har gjort at domstolen allerede nå har tatt i bruk nye virkemidler, som for eksempel pressekonferanser, sier sorenskriver i Oslo tingrett, Geir Engebretsen til NRK.no.

Han understreker at det er ikke tatt noen beslutning, men at tingretten jobber fortløpende med å legge et løp for hovedforhandlingene, som er planlagt å starte i løpet av våren 2012.

De praktiske rammene diskuteres nå tett med bistandsadvokatene, forsvarerne, statsadvokatene og politiet, samt representanter for pressen.

Planene skal være klare før jul.

– Vi forventer at hovedforhandlingene vil bli filmet, men det er opp til dommeren å avgjøre hva som kan sendes på TV. Utgangspunktet i domstolene er åpenhet, men i de aller fleste sakene er ikke medietrykket og publikumsbehovet så stort som nå. Vi må vurdere å ta i bruk helt nye virkemidler for å oppfylle kravet til åpenhet, sier Engebretsen.

Les også: Bistandsadvokatene sier ja til rettspsykiater

Skal få vitne «hjemme»

Geir Lippestad

MED PÅ PLANLEGGINGEN: Forsvarer Geir Lippestad.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

I tillegg til å overføre deler av rettssaken på TV, vil tingretten gi Utøya-ofrene anledning til å vitne i lokale rettsaler andre steder i landet.

– Denne saken er så spesiell. Den har et omfang og et alvor som gjør at det er grunn til å lete etter nye måter å gjennomføre hovedforhandlingene på, forklarer Engebretsen.

– Dersom vi ikke skal leie Oslo spektrum eller Fornebu Arena – og det skal vi ikke - må vi åpne for videooverføring til rettssaler andre steder i landet, sier han.

– Vi snakker om et firesifret antall berørte. Når retten settes i Oslo neste år, sitter det en mengde vitner og andre spredt over hele landet, som alle har krav på å følge hovedforhandlingene. En ungdom fra Tromsø bør ha mulighet til å møte i rettssalen sammen med foreldrene sine i en lokal rettssal, uten å måtte reise til Oslo.

Les også: Terrorsaken ikke til Oslo Spektrum

Oslo tingrett

SIKKERHET: Oslo tingrett sa tidlig at de ønsket at saken skulle gå i en a vtingrettens egne saler, men vurderer andre lokaler på grunn av plassbegrensning.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix
Vurderer lokaler

Det er ventet at over 1.200 pressefolk fra hele verden vil følge hovedforhandlingene i Oslo.

Tingretten jobber konkret med ulike alternativer til rettssaler, men har ikke konkludert.

– Av hensyn til de som skal forklare vil vi ikke at salen er for stor. Det å ha 1000 tilskuere i ryggen er en kjempestor belastning for de fleste av oss. I tillegg ønsker vi ikke at saken skal bære preg å være et show, sier sorenskriver Geir Engebretsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger