Terrorofferets bror: – Vi vil vite om vi er norske

Familien til terrorofferet Bilal Hammoud har ventet på en norsk markering som aldri kom. Nå inviterer de selv til minneseremoni og håper kongefamilien og representanter fra regjering kommer.

Bilals kiste

Bilal Hammoud ble gravlagt i den sørlibanesiske byen Kafra. Han var på en siste handletur før hjemreisen da han ble offer for bombene i Beirut.

Foto: Privat

Ali Hammoud og Jihad Hammoud

Bilal Hammouds storebror Jihad Hammoud omfavner faren under begravelsen. Jihad har invitert til en seremoni i Oslo søndag.

Foto: Skjermdump KafraOnline.com
Bilal Hammoud

Bilal Hammoud ble drept i et terrorangrep utført av IS. Han ble 39 år og etterlater seg kone og tre barn.

Foto: Privat

Bilal Hammouds bror, Jihad Hammoud, har invitert en rekke norske politikere og kongefamilien til søndagens minnestund ved Tauheed Islamic Centre i Oslo. Han har vært skuffet over den manglende oppmerksomheten brorens dødsfall har fått.

– Jeg gjør dette for å få svar på hvor norske vi er, sier Jihad til NRK.

Broren hans, som er født i Libanon, men som har bodd lenge i Norge, var blant de 43 drepte i selvmordsangrepene i Beirut 12. november.

Brende kommer

Jihad er svært skuffet over den manglende oppfølgingen fra norske myndigheter, og sier det tok lang tid før de hørte noe fra Norge.

Utenriksminister Børge Brende, som for tiden er på reise i Afrika, har varslet sin ankomst.

– Vi legger opp til at Brende skal delta, sier kommunikasjonssjef i UD, Frode Andersen, til NRK.

– Det er veldig bra hvis han kommer. I dagene etter terroren i Paris snakket alle om det som skjedde der, men ingen snakket om Bilal, sier Jihad.

Familien fikk tilbud om konsulær bistand fra UD i forbindelse med gravferden i Libanon, men opplevde det som smertefullt at de ikke fikk en offisiell melding om medfølelse før det var gått 10 dager. Da fikk enken et brev fra statsminister Erna Solberg.

– Han er en norsk statsborger som ble rammet av terror. I Beirut møtte mange opp, men det var ingen fra Norge som spurte oss hvordan det gikk. Men dersom Brende kommer på søndag, er det bra, og retter opp noe av feilen, sier broren.

Flere deltar

Hammoud opplyser at minnestunden klokken 18 er åpen for alle alle som vil komme.

Politikere fra flere politiske partier har sagt at de vil delta. Blant annet kommer stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV) og Bjørnar Moxnes (Rødt).

– Jeg drar i minnestunden. Det er viktig å markere støtte til ofrene for terror og stille opp når det er en av våre egne som har blitt rammet, sier Moxnes.

Hadia Tajik (Ap) har ikke anledning til å delta, men Arbeiderpartiet opplyser til NRK at de vil være representert ved seremonien.

Verken Trine Skei Grande eller Abid Raja (V) har anledning til å stille for Venstre, men Raja sier han har avlagt Jihad besøk og gitt sine kondolanser og blomster til familien.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har også avslått av private årsaker.

Kommunikasjonsavdelingen til Frp var fredag formiddag ikke kjent med at de hadde mottatt en invitasjon, men opplyser at enkeltrepresentanter likevel kan ha mottatt henvendelser.

I en e-post til NRK svarer Slottet at kongefamilien dessverre ikke har anledning til å delta i markeringen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger