Terrorforsker: – Norsk IS-kriger er ikke hjernevasket

Den norske fremmedkrigeren bruker velkjent retorikk for å rettferdiggjøre drap og henrettelser, sier FFI-forsker Thomas Hegghammer.

Thomas Hegghammer, FFI

BRUKER IS-RETORIKK: – Han bruker helt standard retorikk for dem som er med IS eller som sympatiserer med dem. Det handler om å bagatellisere overgrepene IS gjør og overdrive overgrepene vesten gjør mot dem.

Foto: NRK

I går publiserte NRK et unikt lydopptak der en norsk fremmedkriger i 20-årene forteller hvorfor han kriger med terrorgruppen Den islamske staten (IS).

Nordmannen ble terrorsiktet av PST tidligere i år, men ble nylig drept i Syria. I opptaket forteller han om henrettelser gjort av IS. Han tegner også opp et tydelig fiendebilde: Vesten mot muslimer.

– Vi henretter folk, det er sant, men hvem er det vi henretter? La oss si at noen hadde kommet og voldtatt ungen din eller kona di, hva synes du hadde vært den beste straffen? Jeg synes det hadde vært døden. Vi henretter voldtektsmenn, homofile og folk som tyster. Vi henretter kun de som er skyldige, sier nordmannen i opptaket.

– Han bruker helt standard retorikk

Thomas Hegghammer, som er forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har hørt hele opptaket med nordmannen.

– Han bruker helt standard retorikk for dem som er med IS eller som sympatiserer med dem. Det handler om å bagatellisere overgrepene IS gjør og overdrive overgrepene vesten gjør mot dem.

Hegghammer tror ikke den norske fremmedkrigeren har blitt indoktrinert i Syria.

– Det handler ikke om hjernevasking, at de kommer ned dit og blir hjernevasket ovenfra og ned, men dette er ideer og språklige vendinger som er mye mer utbredt enn det.

Norsk fremmedkriger om henrettelser

SE VIDEO: I opptaket forklarer nordmannen at muslimer har en plikt til å hjelpe brødre og søstre i Syria. Han sier at han aldri direkte at har henrettet eller drept noen. Han bruker uttrykket «vi».

– Må vise at IS ikke bare kutter hodet av folk

Den norske fremmedkrigeren sier i opptaket at han ikke har dratt til Syria for å henrette barn eller slakte folk. Han mener media sprer løgner om IS.

– Det er ingen som sier at vi har etablert skoler her, plasser for hjemløse barn, domstoler. Det er mye positivt som skjer her, men selvfølgelig hører man bare masse piss fra det som er vår fiende, sier nordmannen.

Hegghammer sier det er viktig for fremmedkrigere å få frem at de ikke reiste dit for å drepe, men for å hjelpe. Kun «skyldige» blir drept.

Norsk IS-kriger om undertrykking av muslimer

I opptaket forklarer nordmannen at muslimer har en plikt til å hjelpe brødre og søstre i Syria. Han forteller at millioner av muslimer blir drept og voldtatt uten at noen sier en «dritt». IS prøver å ta tilbake landene og æren til muslimer.

– Vi er ikke redd for å dø

Nordmannen sier også at han ikke frykter døden.

– Vi venter på døden, det er det som er forskjellen på oss og andre soldater, vi går til døden, vi er ikke redd for å dø, for etter at vi dør får vi høyeste plass i paradiset. Mens alle andre kriger for verden kriger vi for Allah, derfor er det en uvinnelig krig for de andre, sier den norske fremmedkrigeren til vennen sin hjemme i Norge.

– Er det noe poeng i å vise frem denne tankegangen slik NRK har gjort?

– Det er tveegget sverd, sier Hegghammer.

På den ene siden må man være forsiktig med å bedrive propaganda for IS. På den andre siden er det nyttig for å forstå hvordan de tenker og hvorfor de gjør som de gjør. For å forstå hvorfor unge norske menn reiser til Syria og slutter seg til IS må man vite litt om at IS også driver barnehjem og med statsforvaltning, og at de ikke bare kutter hodet av folk, sier Hegghammer.

Forteller for første gang hvorfor han reiste til Syria

SE VIDEO: For første gang forteller en norsk IS-kriger om hvorfor han reiste til Syria for å kjempe sammen med terrororganisasjonen. Familien har nylig fått melding om at sønnen er død. De mener sønnen ble hjernevasket.

– Et nytt politisk prosjekt som skiller seg

Denne velkjente historien nordmannen forteller, hva er det som gjør at så mange «kjøper» den?

– Det ene er de forferdelige tingene som har skjedd i Syria. Unge mennesker vil bidra til en større sak. Det andre er at IS tilbyr et nytt politisk prosjekt som skiller seg markant fra det etablerte.

– Og når man går her i vesten i det som kanskje er en traurig hverdag med dårlige utsikter til å få en bra jobb og så videre, så er det kanskje interessant å hive seg på dette nye prosjektet. Kanskje fremtiden ser lysere ut der, sier Hegghammer.

Moren og faren til den unge mannen fortalte fredag i et eksklusivt intervju med NRK at de mener sønnen ble hjernevasket. Foreldrene bønnfaller de som vurderer å bli fremmedkrigere om ikke å reise til Syria - i håp om å forhindre at flere familier blir ødelagt.

Moren til den drepte IS-krigeren

Moren til nylig drepte Iskrigeren sier at grunnen til at hun lar seg intervjue, er at hun håper det kan få andre gutter til å tenke seg om før de ødelegger sitt eget og familiens liv.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger