Terrorforsker: – En veldig uheldig lekkasje for IS

Sensitiv informasjon om minst 2000 IS-medlemmer er lekket til vestlig etterretning og media. De hemmelige medlemsregistrene til IS blir omtalt som en gullgruve.

Thomas Hegghammer

LEKKASJEN GIR MER KUNNSKAP: – Jeg tror at fiendene til IS som helhet får mer kunnskap og forståelse av organisasjonen enn man ville fått uten lekkasjen, sier terrorforsker Thomas Hegghammer ved FFI om den store lekkasjen fra IS i Syria.

Foto: Svein Olsson / NRK

Nå finkjemmer etterretningstjenester dokumentene, blant annet med håp om å finne hittil ukjente fremmedkrigere.

Det er tysk etterretning, en syrisk opposisjonsavis, og tyske og britiske medier som har fått tilgang til de interne medlemslistene, som er lekket fra terrorgruppa i Syria.

Arkivet består av opplysninger som minst 2000 IS-medlemmer selv ga til terrorgruppa da de registrerte seg som rekrutter i IS i 2013 og 2014. Registeret er altså ikke en fullstendig oversikt over hvem som er medlem av IS i dag.

– Likevel er dette informasjon IS helst skulle hatt for seg selv. De ønsker ikke at det skal være tilgjengelig for deres fiender. Det er en veldig uheldig lekkasje for IS, sier forsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Minst fem personer med norsk tilknytning har egne filer i de hemmelige registrene.

Stjal minnepinne fra IS-topp

Britiske Sky News skal ha fått filene fra avhopperen «Abu Hamed», som smuglet en minnepinne, fullstappet av interne IS-dokumenter, fra Syria til Tyrkia. Minnepinnen skal han ha stjålet fra internpolitiet i terrorgruppa IS. Det er ikke kjent om tysk etterretning og media har fått filene fra samme kilde.

Minnepinnen «Abu Hamed» sier han smuglet ut, inneholdt 22.000 spørreskjemaer, men mange er registert flere ganger. Så langt er mellom 2000 og 5000 ulike IS-krigere funnet i materialet.

Egzon Avdyli i IS sitt medlemsregister

SENSITIV INFO: Klikk på bildet for å se hvordan skjemaene er fylt ut. Dette er registreringen av den norske statsborgeren Egzon Avdyli, som ble drept i kamper for IS.

Foto: Skjermdump

De hemmeligstemplede skjemaene gir sensitiv informasjon om krigernes status, reiserute og kontaktpersoner. Her oppgir også IS-medlemmene om de vil være selvmordsbombere eller «vanlige» krigere.

Thomas Hegghammer ved FFI tror lekkasjen først og fremst vil påvirke tilliten internt i IS.

– De blir mer mistenksomme og ser etter utro tjenere. Den typen intern uro og mistillitt er uheldig for en organisasjon. De begynner å spise seg selv innenfra.

Tidligere MI6-direktør kaller lekkasjen en gullgruve

Listene blir omtalt som en gullgruve for vestlig etterretning, og en tidligere direktør i MI6 i Storbritannia kaller lekkasjene det «største gjennombruddet i kontraterrorarbeidet på flere år».

Hegghammer sier det er vanskelig å uttale seg om hvor viktig arkivet er for etterretningen i ulike land, siden han ikke vet hva myndighetene sitter på av informasjon fra før.

– Men det er klart at et personellarkiv er veldig nytttig. Det gir en mye bedre forståelse av hvordan IS er organisert, hvordan de opererer og rekrutterer. I tillegg er informasjon fra primærkilder verdifullt.

Tysk innenriksminister: – Dokumentene er ekte

Tysk etterretning har også fått tilgang til det omfattende og detaljerte medlemsregisteret. Innenriksminister Thomas de Maiziére sa til den britiske avisa The Guardian tidligere denne måneden at dokumentene er ekte, og at de ville være nyttig som etterforskningsmateriale.

Hegghammer ved FFI tviler heller ikke på autensiteten.

– Jeg tror det er ekte. Det har vært en stor diskusjon blant spesialister internasjonalt og konsensus virker å være det samme.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger