NRK Meny
Normal

Terrorfare årsak til at Norge forlenger grensekontrollen

Grensekontrollen på ferjekaier forlenges med seks måneder til 11. mai neste år. – Begrunnelsen er terrorfare, sier justisminister Per-Willy Amundsen.

Grensekontroll i Larvik

Grensekontrollen forlenges ved ferjekaiene med ytterligere seks måneder. Norge innførte kontrollen etter flyktningekrisen i 2015.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Kontrollen gjelder ferjer som kommer til Norge fra Danmark, Sverige og Tyskland. Norge er i likhet med Tyskland, Frankrike, Østerrike og Danmark bekymret for terrortrusselen i Europa og den fortsatte tilstedeværelsen av mange migranter med uavklart identitet i Schengen-området.

Sikkerhetstrusler

– Vi vil derfor fortsatt ha personkontroll på indre Schengen-grense også etter 11. november, sier Amundsen.

Norge innførte den ekstraordinære grensekontrollen i kjølvannet av flyktningkrisen i 2015, med hjemmel i artikkel 29 i den såkalte grensekodeksen for Schengen-området.

Den offisielle begrunnelsen har vært manglende kontroll på EUs yttergrense i Hellas. I mai kunngjorde EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos at han ikke ville tillate flere forlengelser av denne formen for grensekontroll.

Juridisk ommøblering

Norge går derfor over til artikkel 25 og 27 i grensekodeksen som hjemmel. Disse paragrafene åpner for midlertidig grensekontroll når det oppstår alvorlige sikkerhetstrusler.

Den juridiske ommøbleringen er nødvendig for å kunne fortsette med grensekontrollen når dagens regime utløper den 11. november.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger