Terroranalytiker: – Flere enkeltmannsterrorister

Terroren i København er akkurat den typen angrep Europa kan vente seg mer av fremover. Mens vi før så kompliserte terrorhandlinger, har angrep med enkle midler økt.

Terrorangrep mot dansk synagoge

Københavnere legger ned blomster utenfor synagogen hvor en vakt ble drept og to politifolk skadet natt til søndag. Angrepsformen fremstår som amatørmessig og terroristen som en ensom ulv, mener terroranalytiker.

Foto: Ola Torkelsson / TT / NTB scanpix

– Det virker til å være noe amatørmessig, som da også vil passe inn i det som kan kalles ensom ulv modus operandi, sier terroranalytiker Atle Mesøy.

En enkelt mann med et enkelt skytevåpen har i helga drept to dansker og skadet fem politifolk i København. Kontrasten er stor til tidligere terrorangrep. Blant annet i Madrid i 2004, hvor 10 bomber ble plassert i flere togsett i en nøye planlagt aksjon.

Atle Mesøy

Terroranalytiker Atle Mesøy.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– Det virker som han ikke er en del av en større organisasjon, men i stedet at han har handlet ut fra en inspirasjon med ideologi i bunnen. Målene som er valgt ser ut til å passe inn i en islamistisk, militant sammenheng.

Flere enkeltmannsterrorister

Fra 1994 til 2014 har enkeltmannsterrorisme økt fra 12 til 38 prosent, blant annet fordi Al Qaida har oppfordret tilhengerne sine til nettopp det.

Forsker Petter Nesser

Petter Nesser, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

– Angrepene i Danmark er i tråd med det trusselbildet som vi har hatt over tid, med angrep med enkle midler mot symboltunge mål, sier Petter Nesser ved Forsvarets Forskningsinstitutt.

Nesser har forska på terrorplott og angrep i Vest-Europa, og mener det er et mønster at terroristene angriper mer variert.

– Det er en kombinasjon av taktikker som har utviklet seg. Det er en større andel av angrep som gjennomføres av enkeltpersoner, men fortsatt gjennomføres et flertall av terrorplott gruppebasert.

– Myldrer av terrorplaner i Europa

Siden Jyllands-Posten i 2005 publiserte tolv Muhammed-karikaturer, har Skandinavia vært et yndet terrormål. Bare Storbritannia har vært mer terrorutsatt enn Skandinavia, viser forskninga til FFI.

– Dette med fornærmelser mot Islam og profeten Muhammed har seilt opp som en veldig viktig motivasjonsfaktor og en viktig rettferdiggjøring av angrep i vesten, sier Nesser.

Atle Mesøy mener ikke det er overraskende at akkurat Danmark ble rammet.

– Det er et mye tyngre militant, islamistisk miljø i Danmark enn i Norge, for eksempel. Det har vært mange forsøk på angrep tidligere som har blitt avverget.

Terrorekspert Magnus Ranstorp

Magnus Ranstorp, terrorforsker ved Försvarshögskolan i Stockholm.

Foto: Victor Lundberg / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Men hele Europa er utsatt, mener Magnus Ranstorp, en anerkjent terrorforsker ved Försvarshögskolan i Stockholm. Han sier til Sveriges radio at sikkerhetssituasjonen er eksepsjonell.

– Det myldrer av terrorplaner i Europa nå; Storbritannia, Belgia og også i Frankrike. Det er en eksepsjonell sikkerhetssituasjonesom vi har akkurat nå.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger