Hopp til innhold

– Lime-kunder svindlet med «spøkelsesterminaler»

Flere Lime-butikker skal ha svindlet kortkunder ved hjelp av såkalte spøkelsesterminaler. Kortinformasjonen kan ha havnet hos kriminelle i utlandet.

Stengt Lime-butikk på Grønland

Stengt Lime-butikk i Oslo. Politiet har avdekket skimming i tre Lime-butikker i Oslo, og en i Drammen.

Foto: Simon Solheim / NRK

Politiet, Nav og skattemyndighetene gikk til aksjon mot Lime-kjeden tirsdag. 18 personer ble pågrepet, mistenkt for blant annet grov menneskehandel, skatteunndragelse, bedrageri og kopiering av kunders bankkort, såkalt skimming.

Politiførstebetjent Inger Johanne Neset leder skimming- og ID-gruppa i Oslo-politiet. Hun bekrefter at politiet har avdekket skimming i fire Lime-butikker; tre i Oslo og en i Drammen.

– Fellesnevner for sakene er at kunder har vært på Lime-butikker og kjøpt småting. Terminalen er ikke koblet opp til betalingssystemet, og beløpet er ikke trukket fra kundenes konto. I stedet er magnetstripen kopiert, sier Neset til NRK.

Politiet fikk anmeldelser fra bankene i sommer, men valgte å avvente på grunn av den planlagte storaksjonen mot Lime-kjeden, opplyser Neset.

– Politiet mistenker at denne informasjonen er brukt i utlandet, og at de kriminelle har tatt ut penger der. Vi håper etterforskningen vil avdekke hvem som er ansvarlige for skimmingen, sier hun.

Les: – Vi har bare sett begynnelsen
Les: Ti pågrepet for grov menneskehandel

Nordea: Kan tyde på at Lime har vært involvert

NRK har vært i kontakt med flere banker som kan fortelle om mistanker om skimming i enkelte Lime-butikker.

Johannes Stenwig, Nordea

Johannes Stenwig i Nordea forteller om flere skimmingmistanker mot Lime-kjeden.

Foto: NRK

Assisterende informasjonssjef Johannes Stenwig i Nordea sier til NRK at de har fått flere indikasjoner på slik aktivitet.

– Vi har systemer som vi jobber med for å passe på at kortbruk går riktig for seg, og noen ganger går det en alarm hos oss. Basert på informasjonen vi får ut av de ulike sakene, kan det tyde på at Lime-butikker har vært involvert, sier Stenwig.

Han understreker at det er opp til politiet å finne konkrete bevis, men bekrefter at det forekommer i matbutikker.

– Det er litt vanskelig å vite akkurat hvor skimmingen har foregått, så det er først og fremst opp til politiet, men at noen Lime-butikker kan ha vært involvert i dette, finner vi sannsynlig, sier han.

Flere banker har hatt mistanke om at det har foregått skimming i enkelte Lime Miniprisbutikker på Østlandet. Bankene mener at kundene har blitt frastjålet bankortinformasjon når de har handlet.

SE VIDEO: Det er mistanke om skimming i Lime-butikkene.

Les: Tidligere dømt for å utnytte illegale innvandrere
Les: Lime-saken vil trolig ta flere år å etterforske

– Sjekk kontoutskriften

Kortterminaler som brukes til å lese av informasjonen på bankkort går under navnet ghost-terminaler, eller spøkelsesterminaler.

– Når du kommer til kassen for å betale, møter du en betalingsterminal som ser helt vanlig ut. Men i stedet for at den er koblet opp mot bankløsningene i bakhånd, er den det man kaller en ghost-terminal. Det vil si at du ikke får betalt, og i stedet vil kortet ditt bli kopiert slik at noen på baksiden får all kortinformasjonen din. Da vil du ikke ha betalt for varene, så hvis du blir bedt om å betale en gang til, da ville jeg vært litt skeptisk til hva som foregår, sier Stenwig.

Ved hjelp av kortinformasjonen kan bankkortet ditt misbrukes. En slik avlesning skjer imidlertid vanligvis ved bruk av magnetstripen på kortet, og Nordea oppfordrer kunder til å bruke chip.

– Å garantere seg mot svindel er nok vanskelig, men det er et par forholdsregler man kan ta. For det første bør du helst bruke chip, ikke magnetstripen. Hvis du blir bedt om å bruke magnetstripe med en gang uten å ha prøvd å bruke chip, ville jeg vært litt mistenksom. I tillegg er det veldig viktig å sjekke kontoutskriftene, sier Stenwig.

Les: Krever juksefrie kasseapparater

Lime, Tøyen

Politiet aksjonerte mot et tjuetalls Lime-butikker tirsdag.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Vanskelig å se forskjell

Dersom man ikke har blitt belastet for ting man har kjøpt, kan det tyde på at man har brukt en ghost-terminal. Stenwigs råd er å ta kontakt med banken så fort som mulig dersom man finner uregelmessigheter i kontoutskriften.

– I 2014 har vi et par titalls saker på den typen skimming. De fleste oppdager vi selv gjennom våre egne systemer. Da gir vi beskjed til kunden om at kortet sannsynligvis er misbrukt, og sperrer det. Andre ganger finner kunden ut av det med en gang selv, og gir oss beskjed slik at vi kan sperre kortet, sier han.

Alle skimmingsaker som havner hos banken, politianmeldes.

– Dette er veldig alvorlig. Problemet med akkurat disse ghost-terminalene er at det er veldig vanskelig for kunden å skille mellom en vanlig terminal og en ghost-terminal. Og jo mer kortbruk vi ser i samfunnet, jo viktigere er det å forhindre dette, sier Stenwig.

Nekter straffskyld

Lime-sjef Sajjad Hussain ble pågrepet allerede i august.

Forsvarer John Christian Elden opplyser at Hussain nekter straffskyld, og stiller seg uforstående til anklagene mot ham.

Ifølge Elden har ikke Hussain blitt konfrontert med anklagene om skimming.

«Politiet har ikke foreholdt min klient slike mistanker eller hevdet han har noe med skimming å gjøre. Han er ikke siktet for det,» skriver Elden i en tekstmelding til NRK.

Les: Elden: – Jeg er overrasket

AKTUELT NÅ