NRK Meny
Normal

Tenåring om Hussain: – Han bare «vi fikser alt»

OSLO TINGRETT (NRK): I tiden før han reiste mot Syria, skrøt den nå terrortiltalte 19-åringen om sin kontakt med Profetens Ummah-leder Ubaydullah Hussain.

Hussain

Ubaydullah Hussain fotografert i forbindelse med et rettsmøte i fjor. Han har ikke latt seg fotografere under den pågående saken i Oslo tingrett.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Bror, du aner ikke hvem jeg avtalte å møte i dag. Vi var ute i tre timer. Kan ikke skrive navnet hans, men fornavnet begynner på U og etternavnet på H. Skal møte ham igjen til helga, skrev den da 17 år gamle gutten til en kamerat på Facebook.

– Du kødder? svarte kameraten.

– Ja, bror. Fikk kortet hans for to dager siden. Han sa bare «ring meg, så møtes vi». Han bare «vi fikser alt, selv det med utstyret».

Diskuterte IS

I månedene før Ubaydullah Hussain satte seg bak rattet og kjørte tenåringen til Landvetter lufthavn i Göteborg, sier tenåringen at han drev aktiv research på hvilke opprørsgrupper han kunne tilslutte seg når han kom til Syria.

Blant annet brukte han Wikipedia for å se hvilke grupper som sto på FNs terrorliste, og diskuterte ulike grupper med venner.

– Jeg var veldig opptatt av å ikke havne hos en gruppe som ble ansett som terrorister, forklarer han i retten.

I en Facebook-samtale med en annen venn blir han spurt om han skal «joine IS».

– Hvor jeg ender opp er Guds vilje. Syria er et stort sted med mange grupper, svarte han da.

Elden og Shah

Hussains forsvarer John Christian Elden og 19-åringens forsvarer Javeed Shah i Oslo tingrett.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

«Reisebyrå»

Tenåringen var i tett kontakt med Ubaydullah Hussain i tiden før han reiste. Ifølge Åsne Seierstads bok «To søstre» fungerte Hussain som et reisebyrå for islamister som ønsket å reise til Syria.

I tingretten har han forklart at han oppfattet at Hussain støttet IS. Han stusset ikke på at Hussain ville hjelpe ham til Syria dersom målet var å tilslutte seg en annen gruppe.

– Det at jeg sa at jeg ikke ville til IS, var aldri noe problem blant oss, sier han.

19-åringen har sittet varetektsfengslet siden pågripelsen på Landvetter lufthavn i fjor sommer. Han er tiltalt for å ha forsøkt å tilslutte seg en terrororganisasjon. Hussain er tiltalt i samme sak, blant annet for rekruttering til, finansiering av og deltakelse i terrorgruppen IS.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger