NRK Meny
Normal

Styret har tillit til Brekke

Etter to dagers styremøte har styret i Telenor konkludert: De har tillit til konsernsjef Sigve Brekke.

Telenor bekrefter at Brekke fortsetter

I to dager har styret i Telenor sittet sammen på hovedkontoret på Fornebu. Det kompliserte forholdet mellom konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted har vært et av temaene på maratonmøtet.

Men etter halvannet døgn er det klart: Et enstemmig styre med Gunn Wærsted i spissen mener Sigve Brekke er rett mann til å lede Telenor.

Siden Dagens Næringsliv for en uke siden skrev at styreleder Gunn Wærsted angivelig skal ha bedt Sigve Brekke om å trekke seg, har det vært spekulert i at han må forlate toppjobben.

Spekulasjonene økte etter at Gunn Wærsted i helgen uttrykte følgende: – Dette er en veldig uheldig sak for Telenor. Ingen tvil om det.

I media ble det tolket som om samarbeidsproblemene var så store, at utfallet måtte bli at en av dem måtte gå: Fikk ikke Gunn Wærsted med seg styret på å kaste Sigve Brekke, ville Wærsted selv trekke seg som styreleder.

Brekke og Wærsted med ryggen mot hverandre

TILLIT: Styret med Gunn Wærsted i spissen har tillit til sittende konsernsjef Sigve Brekke, kom det frem i kveld.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Brekke er den rette

Men nå i kveld sendte altså Telenor ut en pressemelding hvor selskapet avkrefter at det skal være mistillit mellom styret og konsernsjefen.

Telenor skriver:

«Styret har i møtet fastholdt sin tillit til konsernsjef Sigve Brekke. Etter styrets oppfatning er Brekke den rette til å lede Telenors arbeid med å implementere den nye strategien. Media har i den senere tid referert til saker fra Sigve Brekkes tid som leder for Telenor i Asia. Disse sakene er tidligere ferdigbehandlet av styret.»

Korrupsjon og sponsing

I går ble det i Dagens Næringsliv kjent at Telenors datterselskap i Bangladesh har sponset spesialstyrker i politi og militære i landet i en periode hvor Sigve Brekke var Asia-sjef og styreleder for selskapet.

Dette skulle angivelig være en av grunnene til at Gunn Wærsted hadde mistet tillit til Brekke og at hun ifølge anonyme kilder skal ha bedt konsernsjefen om å trekke seg frivillig.

Sigve Brekke

SKAL SAMARBEIDE: Sigve Brekke og Gunn Wærsted skal begge fortsette i Telenor og må samarbeide fremover

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Det har også kommet frem at næringsminister Monica Mæland (H) har kjent til konflikten mellom styreleder og konsernsjef, og at hun har vært informert om at Wærsted ville ha ham fjernet.

Uheldige sponsoravtaler og korrupsjonsutfordringer i land som Telenor har investert i Asia har vært et hett tema på det to dager lange styremøtet, og dette fremkommer også av informasjonen som selskapet gir.

Selskapet skriver:

«Telenor opererer i flere utfordrende markeder og må også i fremtiden håndtere risiko knyttet til korrupsjon og etisk forretningsdrift. Styret og administrasjonen forsterker derfor ytterligere det forebyggende arbeidet, samt utviklingen av gode systemer for å avdekke og løse saker som oppstår.»

Styreleder blir sittende

Det har vært spekulert i media om at Gunn Wærsted ville trekke seg som styreleder dersom hun ikke fikk resten av styret med seg på å kaste Sigve Brekke.

Det har ikke skjedd.

Styreleder Gunn Wærsted fortsetter i vervet, bekrefter selskapet gjennom sin kommunikasjonssjef Sverin Roald i kveld.

Verken Sigve Brekke eller noen i styret vil i kveld uttale seg.

Styreleder og konsernsjef vil i stedet stille på en pressekonferanse i morgen klokken 11.

Ikke nødvendigvis over

Journalist Varog Kervarec i bransje-nettstedet sier at konflikten i Telenor ikke nødvendigvis er løst selv om styret sier at det har tillit til Brekke.

Det er mye som tyder på at det er en personkonflikt mellom konsernsjef Brekke og styreleder Gunn Wærsted, sier han.

Kervarec viser til den personkonflikten ikke nødvendigvis er over, selv om styret nå ønsker seg stabilitet og arbeidsro. Han sier at og Brekke nå må finne en felles løsning.

– Det blir opp til hovedpersonene å finne ut av veien videre sammen og finne en linje de kan enes om, sier Kervarec.

Få ha forsikringer

Næringsminister Mæland vil heller ikke kommentere utfallet av styremøtet før etter pressekonferansen.

Næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp) mener næringsministeren må forsikre seg om at konflikten i Telenor er over og at det virkelig er tillit mellom styre og ledelse i Telenor.

– Det ser ut til at selskapet har funnet en løsning, og det er selvsagt bra. Men det har vært spesielt å se en konflikt bli brettet ut i mediene, uten at konsernsjef eller styreleder gjør noe som helst for å dempe konflikten, sier Pollestad til NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger