Telenor leverer bedre resultat enn ventet

Tredje kvartal ble også unormalt for Telenor. Blant annet selger selskapet færre kontantkort og midlertidige sim-kort til turister i Thailand.

Logoen til Telenor

I dag legger telekomgiganten Telenor frem resultatet for dette årets tredje kvartal.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det internasjonale telekomselskapet Telenor leverte onsdag resultatene for tredje kvartal.

Selv om koronapandemien la en lite demper på tredje kvartal, leverte Telenor et på 15,3 milliarder kroner. Det er sterkere enn analytikerne ventet.

Selskapet solgte tjenester for 30 milliarder kroner. Det er en oppgang fra i fjor.

– Resultatene for tredje kvartal viser styrken i Telenors driftsmodell, skriver konsernsjef Sigve Brekke i en melding.

Også investorene likte resultatet. Telenor-aksjen steg umiddelbart 2 prosent til 155 kroner per aksje på Oslo Børs etter åpning.

Oppjusterer helårsutsiktene

Nå har selskapet håp om et mer forutsigbart marked fremover.

Telenor forventer at inntektsutsiktene er uendret fremover, i forhold til hva selskapet varslet for tre måneder siden.

– Vi opprettholder utsiktene for abonnements- og trafikkinntekter. Vi forventer en lav, ensifret nedgang. Driftsinvesteringene forventes fortsatt å utgjøre omtrent 13 prosent av inntektene, sier Brekke.

Overskuddet hittil i år er blitt sterkere enn forventet, blant annet fordi Telenor har fått ned kostnadene.

Telenor tror overskuddet for 2020 blir bedre enn tidligere spådd, og velger å skru opp forventningene til fasiten for året.

Den nye ordlyden er at selskapet venter «lav, ensifret organisk driftsresultat-vekst».

Koronabrems i Asia

Bak tallene for tredje kvartal, er det tydelig at de ulike datterselskapene er forskjellig påvirket av koronapandemien, etter geografisk beliggenhet.

I Pakistan og Bangladesh falt antall abonnenter og trafikkinntektene med 1 prosent.

«Etter nedstengingen sluttet, er det tidlige tegn til gjeninnhenting i Bangladesh og Pakistan med stabil utvikling i smittetall, samtidig som den økonomiske aktiviteten er på vei opp igjen,» heter det i rapporten.

– I det siste har man derimot sett en gradvis bedring i Asia. Det gjelder Pakistan og Bangladesh ettersom markedene gjenåpner gradvis fra lock-down. Derimot fortsetter Thailand og Malaysia kun å rapportere en svak forbedring, sier analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities til NRK.

Rekordmange abonnenter i Bangladesh

Totalt har Telenor 180 millioner abonnenter ved utgangen av september.

I Bangladesh fikk datterselskapet Grameenphone 3,1 millioner nye abonnenter, og totalt har Telenor-datteren 77,6 millioner abonnenter i landet. Det er ny rekord, ifølge Telenor.

Grameenphone omsatte for 3,8 milliarder i tredje kvartal. Overskuddet landet på 1,8 milliarder kroner, som er lavere enn samme kvartal i fjor. Likevel er overskuddet hittil i år større enn i fjor fra virksomheten i Bangladesh.

Telenor Pakistan omsatte for 1,3 milliarder, mens datterselskapet leverte et overskudd på 270 millioner kroner. I Myanmar var omsetningen på 1,6 milliarder, og overskuddet på 237 millioner.

Færre sim-kort og kontantkort

Koronapandemien har gitt et kraftig fall i reisevirksomheten globalt. Telenor sliter med mindre inntjening fra kunder som bruker internett i utlandet.

«Roaming vil antagelig forbli på et lavt nivå iallfall ut 2020 og inn i 2021, og vil særlig påvirke vår nordiske virksomhet, men også våre inntekter fra turisme i Thailand og Malaysia,» står det i rapporten.

Folk på ferie i Thailand kjøper midlertidige sim-kort, og kontantkort av Telenor-selskaper. Når turismen er strupet, faller også inntektene til Telenor, forteller Trondsen.

– I tillegg har vi sett noe økt konkurranse på pris i det siste i Telenor sine datterselskaper i både Malaysia og Myanmar, sier hun.

Vekst i mobilabonnement i Sverige og Danmark

I Sverige og Danmark fortsatte Telenors vekst i mobilabonnementer, mens inntektene fra mobilabonnementer og trafikk avtok i begge land på grunn av prispress og lavere roaming-inntekter.

Lavere roaming-inntekter var og skyld i et inntektsfall på 1 prosent i mobilabonnement- og trafikk-segmentet i Norge.

– I Norden er Telenor kun marginalt påvirket av dagens pandemi, og tredjekvartalsresultatene i Norden var noe bedre enn ventet, sier Trondsen.

I datterselskapet DNA i Finland har fokus vært utbyggingen av 5G-nettet, og inntektene fra mobilabonnement og trafikk økte fra samme kvartal året før.

I juni ble det kjent at EFTA-tilsynet ESA ila Telenor et gebyr på 1,2 milliarder kroner for å ha misbrukt sin markedsmakt til å presse marginene hos andre operatører. Telenor anket saken.

Da selskapet rapporterte om hvordan det hadde gått i andre kvartal, omsatte selskapet for noe mindre enn analytikerne forventet i forveien.

I andre kvartal hadde selskapet et resultat før avskrivninger på 12,96 milliarder kroner, men opplevde et stort kundetap i Asia som følge av koronapandemien.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger