Telenor ilagt milliardgebyr av ESA for misbruk av markedsmakt

EFTA-tilsynet ESA ilegger Telenor et gebyr på 1,2 milliarder kroner for å ha misbrukt sin markedsmakt til å presse marginene hos andre operatører. Telenor anker saken.

Z9xunKDw62I

ESA varslet gebyret mot Telenor tirsdag morgen.

Foto: Gorm Kallestad

– Vi er veldig overrasket over både konklusjonen fra ESA og botens størrelse. Det er først og fremst fordi vi mener dette er stikk i strid med det Telenor står for og fordi vi har fulgt alle lover og regler med tanke på konkurransen på dette markedet, sier Telenor Norge-direktør Petter-Børre Furberg til NRK.

Furberg sier at Telenor har jobbet tett med ESA de siste årene.

– De siste årene har vi jobbet med ESA og samarbeidet med dem om undersøkelsene de har gjort og naturligvis sørget for at de har et så godt grunnlag som mulig for å trekke sine konklusjoner.

Tilsynsorganet ESA er et overvåkningsorgan som kontrollerer at EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein gjennomfører og følger reglene i EØS-avtalen.

ESA konkluderer med at telekomgiganten i årene 2008–2012 brukte sin posisjon i grossistmarkedet til å prise tjenester slik at utfordrerne ville tape penger på å selge mobilt bredbånd til nettbrett og bærbare PC-er.

«Under en kritisk vekstfase for mobildata i Norge var Telenors grossistpriser høyere enn utsalgsprisene Telenor selv tilbød sine egne sluttkunder», skriver ESA i en pressemelding onsdag morgen. De konkluderer med at denne praksisen var i strid med EØS-konkurranseregler.

– Må ha konsekvenser

Prisingen omtales som en «marginskvis» og førte til at konkurrenter som var avhengige av å kjøpe seg grossisttilgang, ville tape penger. Dermed begrenset Telenor konkurransen i et raskt voksende marked, skriver ESA.

– Med urimelige priser svekket Telenor konkurrenter i et marked i vekst. Det gjorde det mye vanskeligere for utfordrere å tilby attraktive pakker til forbrukerne da mobildata var i ferd med å ta av i Norge. Det sier Frank J. Büchel, som har ansvar for konkurransesaker i ESA.

Han legger til at Telenors dominerende stilling gir dem et «særlig ansvar for å sikre at de ikke hindrer konkurranse».

Sju og et halvt år

Saken startet med en uanmeldt bevissikring i Telenors lokaler i desember 2012. I mars 2014 fant ESA grunn til å starte en grundig undersøkelse, og to år senere – i februar 2016 – sendte de varsel om vedtak til Telenor.

Tilsynets foreløpige konklusjon var at IT– og telekomselskapet hadde misbrukt sin markedsposisjon. Telenor svarte på varselet samme år.

I juni i fjor kom et nytt varsel om vedtak og nye beviser. Igjen svarte Telenor. Ytterligere et brev ble sendt i februar med mulighet for kommentarer fra selskapet, og denne uken fattet ESA sitt vedtak.

Alvor og varighet

ESA sier gebyret på 1,2 milliarder kroner tar hensyn til hvor alvorlig bruddet var og hvor lenge det pågikk.

Bruddet på konkurransereglene kan også åpne for private erstatningssøksmål, ifølge ESA, som presiserer at disse i så fall skal behandles i nasjonale domstoler.

TaM5Vcjs0WM

Telenor Norge-direktør Petter-Børre Furberg sier selskapet er overrasket over vedtaket og størrelsen på gebyret og at de vil anke.

Foto: Terje Bendiksby

Anker saken

Telenor skriver i en børsmelding at de vil anke dommen. Telenor Norge-direktør Petter-Børre Furberg sier at Telenor er et selskap som opererer etter lover og regler og har gjort det i dette tilfellet også.

Furberg sier at de er overrasket over av dommen og størrelsen på boten.

– Saken dreier seg om noe som ligger flere år tilbake i tid. ESA har startet ut veldig bredt i sin undersøkelse og har underveis lagt bort flere forhold og står nå da igjen med en liten del av mobilmarkedet hvor de mener at de har definert et problem. Så har ikke vi enda fått gått inn i detaljene i hvorfor de har konkludert som de har gjort. Men vi må si at vi er veldig overrasket over utfallet, sier Furberg til NRK.

Telenor forbereder nå en anke til EFTA domstolen som skal leveres innen to måneder.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger