Tekst-TV 25 år

Norges mest leste medium fyller 25 år i dag.

Tekst-TVs første dag på lufta

Slik så det ut på Tekst-TVs første dag.

Foto: NRK

NRK Dagsnytt ringte for noen år siden politiet i Trondheim for å bli oppdatert på hvor mange som hadde omkommet i en tragisk trafikkulykke.

- Vent litt, sa mannen på politivakten.

Så kom han på telefonen igjen og sa:

- Tekst-TV skriver to!

Over 660.000 nyheter

Tekst-TV er en 25 år lang suksesshistorie.

Da Tekst-TVs sendinger begynte 2. februar 1983 besto det nye mediet av 100 tilgjengelige sider, og fra de første ambisjonene om å ha mellom 40 og 50 sider liggende ute hver dag, har Tekst-TV publisert over 660.000 nyhetsmeldinger på innenriks-, utenriks- og sportssidene.

Tekst-TV
Foto: NRK

Av dagens 799 tilgjengelige sider, er innenriksnyhetene mest populære med 1,8 millioner lesere i uken. Så følger utenriksnyhetene og programinformasjonen.

LES OGSÅ: - Slik bruker vi Tekst-TV

Nett-TV: NRK Tekst-TV fyller 25 år

Å rykke opp i Tekst-TV

Godt besøkt er selvsagt også sportssidene, med nyheter, tabeller og poenglister. Men plassbegrensninger gjør at ikke alle tabeller får være med i det eksklusive selskapet.

Arve Lote i nettsporten i NRK husker et intervju i en vestlandsavis fra noen år tilbake, der en fotballtrener ble stilt spørsmålet om hva slags ambisjoner laget hadde foran sesongen.

- Vi vil gjerne rykke opp i Tekst-TV.

- En grå eminense

Til tross for konkurransen fra blant annet nettnyhetene økte lesertallet med 7,6 prosent mellom 2006 og 2007.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Redaktøren for Tekst-TV og nettnyhetene i NRK, Morten Stensland, kaller Tekst-TV en grå eminense i den norske nyhetsverdenen.

- Tekst-TV er diskret og beskjeden. I mylderet av hippe, moderne mediekanaler er den fremdeles blant de aller mest brukte med sine 2,4 millioner lesere hver uke, sier Stensland.

- Dette er en viktig kanal for NRK, og det nye digitale tekst-TV kommer til å bli enda viktigere, ifølge redaktøren.

Takket være svart/hvitt-TV

Tilfeldigheten gjorde at NRKs Tekst-TV-tilbud få år etter starten lå helt på topp i Europa. Tilfeldigheten var denne: Mens de fleste andre vesteuropeere for lengst hadde skiftet ut sin svart/hvitt-TV til en med farger, hang nordmennene igjen i utviklingen.

Så mens resten av Europa fikk seg farge-TV før tekst-TV-dekoderne var en naturlig del av TV-innmaten, ventet vi i Norge inntil Tekst-TV-teknologien var en naturlig del av TV-apparatet. Dermed la rundt halvparten av Norges befolkning seg til den gode vanen å sitte i sofaen med fjernkontrollen og følge siste nytt på NRKs Tekst-TV.

Finn og les gamle Tekst-TV-saker

Tekst-TV på mobil
Foto: Jan Frode Haugseth, Media Total

Målet til Tekst-TV er å være først ute med utenriksnyheter og minst nummer to med innenriksnyheter. De første årene hadde NRK Tekst-TV liten konkurranse, som de eneste som oppdaterte nyhetene minutt for minutt.

Siden er både andre Tekst-TV-tilbud og ikke minst et meget omfattende tilbud av nettnyheter kommet til. Både i radio og TV kan man følge rene nyhetskanaler gjennom dagen, og globaliseringen har brakt verden inn i stuene våre gjennom en hel rekke gamle og nye medier.

Nett-TV: Første prøvesending med Tekst-TV

Nett-TV: Tekst-TV jubilerer fem år

Fakta om Tekst-TV

Tekst-TV var opprinnelig etablert som et tilbud til døve og hørselshemmede, og bare 5 prosent av TV-eierne hadde tilgang til det nye mediet i 1983 - rundt 10.000 av de nyeste fjernsynsapparatene var klargjort for å motta.

I dag har 96 prosent av TV-eierne tilgang til Tekst-TV, og 2,4 millioner forskjellige lesere hver uke benytter seg av tilbudet. Det betyr at Tekst-TV er større enn noen av de norske nettavisene.

60 prosent av befolkningen bruker NRK1s Tekst-TV minst ukentlig. Denne prosenten har steget fra 49 %, altså én prosent i året, siden 1996.

1,81 millioner nordmenn ser innenriksnyhetene på NRK Tekst-TV ukentlig, og 1,54 millioner ser utenriksnyhetene ukentlig. Så kommer TV-programoversikten, sportssidene og værsidene.

Tekst-TV på nett har 500.000 sidevisninger i måneden: Tekst-TV på nett

Vil du motta Tekst-TV-sidene på mobilen din? Da sender du kodeord TTV til 1986. Les mer her: Tekst-TV for mobil

NRKs nettredaktør Morten Stensland og Tekst-TVs Øyvind Grosvold

NRKs redaktør for Internett og Tekst-TV, Morten Stensland (tv), og journalist Øyvind Grosvold.

Foto: NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger