Hopp til innhold

Vil ha fremtidspoliti som kan «spå» kriminalitet

BÆRUM/MAIDSTONE, STORBRITANNIA (NRK): Ved hjelp av et dataprogram, kan politiet finne ut når og hvor kriminalitet skjer – før det har skjedd. Nå vil Teknologirådet teste det ut i Norge.

FORUTSEENDE POLITIARBEID: Kan man på forhånd se hvor og når kriminalitet vil skje?

Forutseende politi - Rapport forside

NY RAPPORT: Forutseende Politi - Kan dataanalyser hjelpe politiet til å være på rett sted til rett tid?

Foto: Faksimile

Teknologirådet, som gir storting og regjering råd i teknologispørsmål, mener politiet bør bedrive såkalt «predictive policing» – forutseende politiarbeid.

– Det vil hjelpe politiet å være mer presise på tid og sted, når de organiserer en patrulje. Tanken er at de ser et mønster i kriminaliteten, og dermed kan være på rett sted til rett tid, sier Tore Tennøe, direktør for Teknologirådet, til NRK.

Hvor og når

Dataprogrammet er allerede prøvd ut i Sveits, Tyskland, England og USA. På Teknologirådets hjemmeside er metoden beskrevet:

«Forutseende politiarbeid betyr at politiet ved hjelp av dataverktøy analyserer gjentagende hendelser som innbrudd og biltyverier, og beregner risikoen for hvor og når de vil finne sted.»

Hvis programmet fungerer som det skal, kan politiet da sende en patrulje til stedet, og forhindre det som kunne ha skjedd.

TEKNOLOGIRÅDET: Tore Tennøe vil ha fremtidspoliti

TEKNOLOGIRÅDET: Tore Tennøe, direktør for rådet, vil ha et politi for fremtiden.

– Endel rapporterer om gode erfaringer. Andre sier vi må forandre måten vi jobber på for å få skikkelig god effekt. Man må integrere teknologien det i det gode politiarbeidet man har, sier direktøren.

Han understreker, at det ikke skal brukes til å overvåke personer, og påpeker at det mangler uavhengige og systematiske evalueringer av metodene.

Forutseende analyser bør foreløpig kun brukes til å beregne risiko knyttet til steder og ikke til individer

fra Teknologirådets rapport "Forutseende politi" (2015)

Storbritannia: Kriminaliteten ned

– Her kan du se dagens områder, hvor det er større sjanse for at noe kriminelt skjer.

Mark Johnson, analysesjef i Kent politidistrikt i Storbritannia, peker på kartet på dataskjermen.

Røde firkanter rammer inn områder programmet identifiserer som spesielt utsatt for kriminalitet. I Kent har de brukt metoden i noen år.

– Vi har fått ned kriminaliteten i mange lokalmiljøer. Vi ser reduksjon både i kriminalitet og anti-sosial oppførsel. Amerikansk politi hadde også godt resultater når det gjaldt innbrudd og biltyverier, men der har vi ikke hatt samme effekt, forklarer Johnson.

Selv om uavhengige og systematiske evalueringer av slike metoder mangler, mener Teknologirådet at tiden nå er moden for å prøve ut denne typen metoder også i Norge.

fra Teknologirådets rapport "Forutseende politi" (2015)

– Ikke måfå i dag

Positiv: Innsatsleder Tomm Berger, i Asker og Bærum politidistrikt ønsker forslaget velkommen.

POSITIV: Innsatsleder Tomm Berger, i Asker og Bærum politidistrikt ønsker forslaget velkommen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Innsatsleder Tomm T. Berger i Asker- og Bærum politidistrikt tror programmet kan bli et fint tilskudd til den erfaringen politiet allerede har.

– Det er ikke sånn at vi kjører rundt på måfå i dag. Vi har mye kunnskap om hvor og hva vi forventer at kan skje. Sånn dette systemet ser ut til å virke, tror jeg det kan være med på å gjøre arbeidshverdagen vår enklere. Alt som kan gjøre at vi får mer ut av ressursene våre, er kjærkomment, sier Berger.

Teknologirådet ser i utgangspunktet for seg en prøveordning, der tre byer i Norge får prøve ut programmet.

AKTUELT NÅ