Hopp til innhold

Statsministeren vil ikke beklage til «Ways of Seeing»

Det Erna Solberg sa om teaterstykket «Ways of Seeing» i 2019 krever ingen beklagelse, sier statssekretæren hennes.

Erna Solberg
Foto: Berit Roald / NTB

– Dette er en sak av stor offentlig interesse, men det er ikke naturlig at statsministeren kommenterer en dom som ikke er rettskraftig, sier statssekretær Rune Alstadsæter.

Men statsministeren vil uansett ikke beklage uttalelsene sine i 2019.

– Hun viste til at politikere må tåle å stå i fokus og få kjeft, men at det oppleves som verre når stedet vi bor og familiene våre trekkes inn. Det kan bidra til at det blir tøffere å være politikere. Disse formuleringene krever ingen beklagelse, sier Alstadsæter.

Utssagnene til statsministeren kom før Laila Bertheussen ble siktet for å ha skrevet trusselbrev til seg selv og daværende samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) og hennes mann, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Fredag ble Bertheussen dømt til fengsel i ett år og åtte måneder. Hun er samboeren til Tor Mikkel Wara, som den gangen var justisminister.

Den tidligere justisministerens samboer er dømt for angrep på demokratiet. – Det er sjokkerende dette her, jeg anker på stedet uten tvil, sa Laila Bertheussen i retten etter domsavsigelsen.

Den tidligere justisministerens samboer er dømt for angrep på demokratiet. – Det er sjokkerende dette her, jeg anker på stedet uten tvil, sa Laila Bertheussen i retten etter domsavsigelsen.

2019: Ba «Ways of seeing» ha ryggrad

I 2019 sa Erna Solberg at det teaterstykket gjorde, nemlig å filme hjemmet til Wara og Bertheussen, «vil oppleves som integritetsproblematisk for folk».

Hun snakket da om hvordan det oppleves for politikere når der de bor og familiene deres trekkes inn i offentligheten.

– Men det oppleves verre når der vi bor og våre familier trekkes inn. Da rammer det de rundt oss på en annen måte. Det er forskjellig i denne saken fra andre trusler og sånt som vi som politikere kan oppleve, sa Solberg den gangen, og la til:

– Det tenker jeg faktisk at de som står bak stykket bør tenke over, at de også bidrar da til å sette et fokus på politikere og deres omgivelser og mennesker, som bidrar til at det er tøffere å være politiker. Da må de ha ryggrad til å stå i det, sa Solberg.

I teaterstykket ble hjemmet til Bertheussen/Wara filmet. Trusselhendelsene mot Bertheussen/Waras hjem startet etter at teaterstykket hadde hatt premiere 21. november 2018.

Regissør Pia Maria Roll Jessen

REGISSØR: Pia Maria Roll Jessen, teaterregissøren bak stykket «Ways of Seeing», under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett i fjor høst.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB

– Wara har løyet i retten

«Ways of Seeing»-regissør Pia Maria Roll sier til NRK at hun er lettet over dommen. Hun går ut mot tidligere justisminister Wara.

– Folk med makt får lov til å lyve og unndra seg konsekvenser i større grad enn de uten makt. Det er stadig vekk situasjonen at Tor Mikkel Wara har løyet i retten. Det kan alle gå og sjekke, sier Roll.

Roll utdyper hva hun mener med at Tor Mikkel Wara lyver:

– Han sier at vi, i selve forestillingen, kaller ham for rasist. Og det stemmer ikke, sier Roll.

I omtalen av stykket heter det blant annet at regissøren og skuespillerne «har kartlagt nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn».

I sin vitneforklaring 17. september sa Tor Mikkel Wara:

– Teateret beskyldte meg for å være rasist. Husveggen beskyldte meg for å være rasist. Begge deler er ytringer mot den politikken jeg representerer, sa Wara

Tor Mikkel Wara med livvakter rundt seg.

WARA: Tidligere justisminister Tor Mikkel Wara avbildet med livvakter i tiden da trusselhendelsene fant sted.

Foto: Simon Solheim / Fra boken «Livvakt – på innsida av PST»

Den tidligere justisministeren vitnet i rettssaken og sa samboeren ikke kunne stå bak hendelsene.

Wara har ikke besvart NRKs henvendelse etter at dommen mot samboeren falt.

– Det vil ikke bli gitt noen kommentar knyttet til dommen fra Waras side nå, skriver bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs i en tekstmelding til NRK.

Andenæs vil heller ikke kommentere utsagnet til Roll om at Wara løy i retten.

Forsvarer John Christian Elden og Ellen Holager Andenæs, bistan

PARTER: John Christian Elden forsvarer Laila Bertheussen, Ellen Holager Andenæs bistår samboer Tor Mikkel Wara. Her fotografert i september.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Bertheussen dømmes på alle punkter utenom én. Hun dømmes for blant annet paragraf 115 – «Angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet».

Bertheussen var tiltalt for åtte angrep på demokratiet gjennom brannstiftelse, skadeverk og trusler mot ledende politikere, blant dem sin samboer Tor Mikkel Wara, og daværende samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp).

– Konspirasjonsteorien som ble skapt

Når det gjelder tiltalepunktet om anklage om oppdiktet straffbar handling, frikjennes Bertheussen.

– Det er en uklarhet der i forhold til det punktet hun ble frikjent for, men det skal jeg ikke spekulere i nå, sier Roll.

Dommerne mener de ikke kunne dømme Bertheussen for en oppdiktet straffbar handling så lenge handlingen faktisk har funnet sted.

– Først og fremst er vi fryktelig lettet. Dommen betyr rett og slett at politi og påtalemyndighet ikke har trodd på den konspirasjonsteorien som ble skapt av Bertheussen i samarbeid med folk i Fremskrittspartiet og HRS (Human Rights Service, journ.anm.). Det er vi glade og takknemlige for, sier Roll.

Kommunikasjonssjef Kjetil Løseth i Fremskrittspartiet sier partiet ikke har noen kommentar til dommen.

– Veldig, veldig tøft

Regissør Roll mener ytre høyre bruker konspirasjonsteorier for å stilne kritikere.

– Det har vært en langvarig og veldig dramatisk skolering i hvordan ytre høyre bruker konspirasjonsteorier og usannheter for å stile sine kritikere. Alle som på en måte har fått løgnaktige narrativer dratt over seg fra folk med veldig mye makt, vet at det er tungt. Det er frustrerende og fortvilende. Det har vært veldig, veldig tøft, sier Roll.

Aktoratet mener de mange hendelsene skjedde fordi Bertheussen var opprørt etter at skaperne bak teaterstykket «Ways of Seeing» hadde filmet huset hennes, og brukt opptaket som en del av forestillingen.

Dette vises av Tor Mikkel Waras bolig i «Ways of Seeing»

FILMET HUS: Dette vises av Tor Mikkel Waras bolig i «Ways of Seeing».

Foto: Privat

– Jeg håper man kan forstå alvoret, og hvor destruktivt akkurat dette er. Når folk med ekstremt mye politisk og økonomiske makt bruker konspirasjoner og løgn for å skape virkelighet og for å stilne sine motstandere, sier Roll.

Teaterregissør Pia Maria Roll vitnet i saken mot Bertheussen. Hun fortalte at hun tidlig tenkte at truslene mot Tor Mikkel Wara kunne være iscenesatt.

Laila Bertheussen er dømt til fengsel i 1 år og 8 måneder for angrep mot demokratiet. Hun har anket dommen og dermed blir det trolig ny rettssak før dommen blir rettskraftig.

Laila Bertheussen er dømt til fengsel i 1 år og 8 måneder for angrep mot demokratiet. Hun har anket dommen og dermed blir det trolig ny rettssak før dommen blir rettskraftig.

AKTUELT NÅ