Hopp til innhold

Flere nye søker om sosialhjelp

Kent Sandsengen er blant dem som nå ikke får endene til å møtes, og har søkt om sosialhjelp. I flere byer er det en økning i søknader om sosialhjelp fra folk som aldri har trengt det før.

Kent Sandsengen

SLITER NÅ: Taxisjåfør Kent Sandsengen tjener akkurat nok til å betale for bilen han kjører, men får ikke inn nok til å dekke mat- og boutgifter denne måneden.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

– Det er slitsomt. Det er noe jeg tenker på hele tida.

Færre kunder som følge av koronakrisa har ført til at taxieier og sjåfør Kent Sandsengen kun har tjent nok til å betale faste kostnader knyttet til taxien han kjører i april. Penger til mat, strøm og bolig får han ikke inn. Derfor har han sett seg nødt til å søke sosialhjelp fra Nav.

Flere er i samme situasjon. Tall NRK har hentet inn viser at flere som aldri har hatt sosialhjelp før, nå ber om denne støtten.

Mer enn en dobling

Blant byene som rapporterer om flere nye søkere er Fredrikstad, Stavanger, Bergen og Oslo.

– Jeg frykter at koronakrisa kan føre til at fattigdommen øker, sier Oslo-byråd Omar Samy Gamal.

gyG9M3xzsFU

BEKYMRET: Arbeidsledigheten koronakrisen har ført med seg bekymrer byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold i Oslo, Omar Samy Gamal.

Foto: Heiko Junge / NTB

Kommunen får totalt inn færre sosialhjelpssøknader enn på samme tid i fjor, men har samtidig en økning i søknader fra personer som ikke har fått sosialhjelp før. Mellom 1. mars og 16. april var det 1814 slike nye søkere, nesten tre ganger så mange som på samme tid i fjor.

Kommunen vet ikke hvem alle de nye søkerne er, men Gamal tror mange jobber i hotell- og restaurantbransjen eller andre serviceyrker som er hardt rammet av koronakrisen.

– Vi jobber mye med å sette inn gode tiltak for å hjelpe folk raskt tilbake i jobb, sier Gamal.

Tror flere må på sosialhjelp fremover

– Våre egne undersøkelser viser at det er en økning i antallet som søker om sosialhjelp i en del byer, sier arbeids- og tjenestedirektør i Nav, Kjell Hugvik.

Direktør for Arbeids-og tjenesteavdelingen, Kjell Hugvik

SIKKERHETSNETT: Sosialhjelp er samfunnets siste sikkerhetsnett når økonomien svikter, forteller Kjell Hugvik i Nav

Foto: Espen A. Istad

Han mener reduserte inntekter, permitteringer og oppsigelser som følge av koronakrisa, fører til at noen som ikke har rett til dagpenger nå søker sosialhjelp. Ifølge Navs beregninger vil søknadsbunkene vokse fremover, hvis ikke økonomien bedrer seg.

Håper på bedre tider

I mai kommer regjeringens dagpengeordning for selvstendig næringsdrivende og frilansere. Samtidig har regjeringen varslet at en egen kontantstøtteordning for drosjenæringen vil komme. Kent Sandsengen håper ordningene kan hjelpe ham. Søknaden om sosialhjelp ble avslått fordi han har penger på sparekonto. Det er penger han synes det er vanskelig å bruke.

– Pengene på bedriftskontoen min skal egentlig gå til å betale løpende bilkostnader, så den eneste sparekontoen jeg kan bruke av er en konto med penger jeg har lagt av til dattera mi på ni år. Det er egentlig hennes penger.

Kent Sandsengen

VIL IKKE LÅNE: Kent Sandsengen håper at dagpengeordningen for selvstendig næringsdrivende som kommer i mai hjelper nok til at han slipper å låne penger for å klare de faste utgiftene sine.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Nav Fredrikstad sier de ikke kan kommentere enkeltsaker, men svarer på generellt grunnlag.

– Hvis det er sånn at man har andre muligheter til å forsørge seg, så skal man benytte seg av det før man får sosialhjelp. Jeg skjønner det er vanskelig å bruke oppsparte midler, men i denne situasjonen vi er i nå er det nok slik for mange, sier leder i Nav Fredrikstad, Lise Mette Paulsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ