Tara kan måtte vente flere år på nødvendige operasjoner

Unge med leppe- og ganespalte må vente opptil tre år på nødvendig ansiktsoperasjon. Stortinget har gjort feil ved ikke å prioritere disse, sier leder i helsekomiteen, Kari Kjos.

Barn og unge med leppe- og ganespalte må vente opptil tre år på nødvendig ansiktsoperasjon.

Tara er født med dobbeltsidig leppespalte. Hun kan komme til å måtte vente lenge på operasjonene hun vil trenge i tenårene, slik ventelistene er i dag.

For første gang fikk helsekomiteen i dag se en film om hvordan det er å ha et barn med spaltet leppe- og kjeve.

I filmen forteller Kristin Hestad om å få et barn født med misdannelsen. Hun anså seg selv som heldig da hun ble gravid 44 år gammel.

– Det var et lite mirakel, sier hun.

Men på ultralydbildene kom det frem at ikke alt var som det skulle.

– Legene oppdaget at barnet hadde spalte og antakelig dobbeltsidig leppespalte, forteller Hestad.

Datteren Tara fikk operasjon da hun var tre og seks måneder gammel. I årene fremover er det flere operasjoner i vente.

Les også: Må vente i årevis på ansiktsoperasjon

– Et langt løp

Tara er altså bare i startfasen av rekken med operasjoner, og i dag er det opptil tre års ventetid på operasjonene som kommer i ungdomsårene.

– Det er et langt løp. Det tar som regel rundt 20 år før du blir faset ut av det. Det er stort sett operasjonene i tenårene det er ventetid på, sier leder i Leppe- ganespalteforeningen, Gabriella Jurisic Ottesen.

Disse operasjonene går på korrigering av nese og leppe.

– Det er viktig. Det involverer utseendet, tale og pust. Noen har måttet vente i tre år på operasjon, og jeg tror ikke to års ventetid er uvanlig. Det er altfor lenge, og frustrerende for de ungdommene som må vente, sier Ottesen.

– Stortinget har gjort feil

Leder i Helse- og omsorgskomiteen, Kari Kjos, sier nå at Stortinget har gjort feil i å ikke prioritere disse barna høyt nok.

– Vi ba om en ekstra innsats av dem som trengte rekonstruksjon av bryst. Da har vi flyttet litt på personell, men sykehusene har nå fått beskjed om at de må prioritere disse ungdommene, sier Kjos.

Les også: Garanterer tidsfrist for operasjon

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger