Tar Volvoen hjem til Ulvik

Et halvt døgn etter at han forsvant uten ett ord fra partilederdebatten på Stortinget, møtte avtroppende Venstre-leder Lars Sponheim pressen.

Sponheim presse
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: - Hadde tenkt å trekke meg uansett.

En knust Lars Sponheim sa til NRK i går at han ikke har noe mer å lede partiet for etter det elendige valgresultatet. Partilederen mistet også stortingsplassen sin etter at Venstre endte opp med en oppslutning på 3,8 prosent.

I dag var humøret tilbake og Sponheim var sitt sedvandlige, tørrvittige jeg da han møtte pressen på Stortinget.

– Jeg er en mann med godt humør, så det tar ikke så lang tid å riste av seg sånne ting.

Skal diskutere politikk med kona

Til pressen nå i ettermiddag understreket Sponheim at han er ferdig i politikken.

– Jeg kommer til å gi meg med politikk når jeg går av som partileder.
Jeg kommer ikke til å slutte å ha meninger, for eksempel om Fremskrittspartiet, men det vil bli kona som kommer til å høre de meningene først og fremst, sier Sponheim.

– Om det er noen andre som å bryr seg om å høre på dem, vet jeg ikke.

– Men jeg har planer om å gi meg som partileder til våren, og da er jeg ferdig med politikk og skal være et ordinært medlem av Venstre, sier Sponheim.

Sponheim kan likevel skilte med å være den lengstsittende partilederen foran stortingsvalget årets stortingsvalg. Han tok over ledervervet i 1996, ett år før Kristin Halvorsen tiltrådte som SV-leder.

Sponheim avslørte også på dagens pressekonferanse at han uansett hadde planer om å gå av som partileder på neste års årsmøtem, før valgnederlaget ble kjent.

Tar Volvoen hjem

I 1993 ble han landskjent da han tok på seg fjellstøvlene og gikk fra hjembygda Ulvik i Hardanger til stortingsplass i Oslo.
Men returen blir ikke like spektakulær, skal vi tro Sponheim.

Sponheim i 1993
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: Sponheim i 1993.

– Nei, jeg har tenkt å kjøre Volvoen min og fylle den opp med dresser gjennom 16 år i politikken og bøker som har samlet seg opp, sier Sponheim som ikke har planer om å pensjonere seg med det første:

– Nei, jeg har ikke anledning til det. Jeg må vel finne på noe annet i livet, men det har jeg ikke bekymret meg så mye for. Jeg har tenkt å gå en god del. Særlig i fjellet, sier den avtroppende Venstre-lederen.

Angrer ikke på garantien

På spørsmål om hvem han mener er den rette til å ta over ledervervet i partiet etter at han formelt går av til våren, peker Sponheim på sin nestkommanderende Trine Skei Grande:

– Trine er nestleder og blir vel parlamentarisk nestleder. Det synes jeg er naturlig, men jeg har ikke så mye jeg skulle sagt om det. Det vil partiets valgkomite bestemme, sier Sponheim.

Video nsps_upload_2009_9_14_23_56_47_1590.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: Sponheim trekker seg som Venstre-leder.

Han angrer ikke på at han gikk så hardt ut i valgkampen og avviste ethvert samarbeid med Fremskrittspartiet:

– Jeg skulle gjerne ha gjort et resultat for Venstre som hadde brakt oss på vippen. Vi var 3912 stemmer unna. Da hadde det jeg har sagt i hele valgkampen ha inntruffet. Da ville vi ha prøvd å etablere en regjering med Høyre, KrF og Venstre. Hadde ikke det vært mulig hadde vi vært i konstruktiv opposisjon til en mindretallsregjering av Arbeiderpartiet, sier Sponheim.

Skal ikke plage Carl I. Hagen

Fremskrittspartiets Carl I. Hagen var tydelig skadefro da det i natt ble kjent at Sponheim trekker seg.

– Det beste resultatet vi kan få er et ikke-sosialistisk flertall og at Lars Sponheim ikke kommer inn på Stortinget, sa han til rungende jubel på Frps valgvake, sa Hagen.

Utspillet falt i dårlig jord hos Sponheims Sponheims partikolleger og blant andre partiet på Stortinget, men selv velger han å heve seg over det:

– Jeg synes ikke så mye om det. Jeg synes hedersmannen Carl I. Hagen fortjener ikke at han sa det. Så han skal i alle fall ikke bli plaget med det fra meg, sier Sponheim som er fornøyd med utfallet av valget, om enn noe bittersøtt.

– Nå ble det altså Jens i stedet for Jensen, men det var synd at Venstre måtte under sperregrensa for å få det til, sier Sponheim.

SISTE NYTT

Siste meldinger