Hopp til innhold

Tar ut tiltale mot Laila Bertheussen

Riksadvokaten har sendt sin påtaleavgjørelse i saken mot Laila Anita Bertheussen til Det nasjonale statsadvokatembetet. Bertheussen tiltales for trusler mot medlemmer av regjeringen og Stortinget, bekrefter hennes advokat.

Politiet arbeider ved adressen til Tor Mikkel Wara

Politiet jobbet lenge med å finne ut hvem som sto bak hærverket hjemme hos daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Foto: Ann-Iren Finstad

Bertheussen er tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet.

Hun er også tiltalt for vanlige trusler, falsk anklage og brudd på brann- og eksplosjonsvernloven.

– De mener hun har foretatt samtlige handlinger som hun har vært mistenkt for tidligere, sier John Christian Elden til NRK.

– Det er ikke noe nytt i saken. Det er en sammensetning av indisier. Hun bestrider at det er hun som har gjort det, og vi mener tiltalen er for dårlig fundert. Men hun ser frem til at saken skal opp i retten og at bevisene blir lagt frem, slik at allmenheten kan vurdere dette, sier han.

– Tar det med fatning

Laila Bertheussen

Laila Anita Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld.

Foto: PRIVAT

Tiltalen dreier seg om trusler både mot hennes mann og mot ekteparet Tybring-Gjedde, bekrefter Elden. Påtalemyndigheten mener hun har sendt truende brev til ekteparet.

– Hun bestrider at hun har sendt disse brevene, sier Elden.

Justis- og beredskapsdepartementet sier til NRK at samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde ikke vil kommentere tiltalen.

Elden sier han ikke vet hvilket motiv påtalemyndigheten har lagt til grunn. Bertheussen nekter straffskyld på alle punkter i tiltalen.

– Hun tar det med fatning og sier hun gleder seg til saken kommer opp i retten slik at hun får forklart seg og dette kommer ut i offentligheten, slik at man får ettergått disse påstandene. Hun er forberedt på å kjempe kampen videre for å bevise sin uskyld, sier Elden.

Elden sier han tror saken vil bli behandlet på høsten.

– En spesiell sak

– Det har vært en spesiell sak og en svært omfattende og grundig etterforskning fra PSTs side. Tiltalen er alvorlig, særlig fordi det dreier seg om trusler mot medlemmer av regjeringen og Stortinget, sier statsadvokat Marit Formo til NRK.

Statsadvokat Marit Formo i Sandefjord tingrett.

Statsadvokat Marit Formo.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Formo vil ikke kommentere hvilke bevis som vil bli lagt frem i retten eller hva påtalemyndigheten mener motivet er.

Hun bekrefter likevel at brevene som ifølge Dagbladet ble sendt til Elden og PST, der avsenderen ser ut til å ta på seg ansvaret for hendelsene, blir tema i rettssaken.

– Den øvre strafferammen i saken er fengsel i 16 år, men vi anser det neppe som aktuelt å anvende øvre strafferamme fordi det foreligger helt spesielle omstendigheter i saken, sier hun.

Formo vil ikke kommentere omstendighetene før saken kommer opp i retten.

Ifølge Formo er det ingen planer om å pågripe Bertheussen. Ingen andre er siktet i saken.

Den første av ei rekke trusselhendinga ved huset til Noregs daverande justisminister skjedde i desember 2018. Her er ei oppsummering av saka.

Den første av ei rekke trusselhendinga ved huset til Noregs daverande justisminister skjedde i desember 2018. Her er ei oppsummering av saka.

Black Box: – Lettelse

Handlingene i tiltalen ble satt i sammenheng med et omstridt teaterstykke som ble framført på Black Box i Oslo, der fotografier og videobilder av boligene til Wara og Tybring-Gjedde ble vist i bakgrunnen.

Teaterdirektør Anne-Cécile Sibué-Birkeland sier det er en lettelse at saken nå vil bli behandlet grundig i rettssystemet.

– Forhåpentligvis vil alle sider ved denne saken bli belyst – en sak som hadde innvirkning på enkeltpersoners liv, på nasjonal sikkerhet, og som har truet ytringsfriheten. Jeg håper rettssaken vil avdekke hele hendelsesforløpet og alle partenes roller på forskjellige nivåer, sier hun og fortsetter:

– Når det gjelder kunstnerne og Black Box teater, nevner tiltalen forsøket på å legge ansvaret over på teaterstykket, kunstnerne og teatret. Dette er veldig alvorlig, og vi er glade for at denne ansvarsfraskrivelsen vil bli undersøkt nøye.

Nekter straffskyld

Bertheussen er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), som gikk av i mars i fjor.

Da var det kjent at Bertheussen var siktet for å ha tent på parets bil ved boligen deres i Oslo.

Siktelsen ble utvidet til å gjelde alle hendelser ved parets bolig: Et branntilløp i søppelkassen utenfor huset, en mistenkelig gjenstand bundet fast til bilen, et truende brev og tagging av hakekors og «rasisit» på huset og bilen.

Bertheussen har hele tiden nektet for å ha stått bak noen av hendelsene.

«PST skulle beskytte oss, de mislyktes. PST skulle finne dem som gjorde dette, de mislyktes. Nå skal PST «henge» meg med grunnlag i tåpelige generiske indisier. Jeg håper de mislykkes», skrev Bertheussen på sin åpne Facebook-profil tidligere denne uka.

Uka før jul havnet saken på Riksadvokatens bord med forslag til påtaleavgjørelse.

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

AKTUELT NÅ