NRK Meny
Normal

Tar sykepleierne for retten

Arbeidsgiverne hevder norske sykepleiere aksjonerer ulovlig. Nå stevnes Norsk Sykepleierforbund for retten i striden om lange vakter og mer helgejobbing.

ahus

KONFLIKT: Måten Sykepleierforbundet protesterer mot ny turnus er ulovlig, hevder arbeidsgiverne. Nå skal saken for retten.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Arbeidsgiverforeningen Spekter tar Sykepleierforbundet (NFF) og Unio til arbeidsretten, melder Dagens Medisin. Saksøker får støtte fra Akershus Universitetssykehus (Ahus) og Vestre Viken HF.

Bakgrunnen er striden om ekstra helgevakter.

I juni fikk sykepleierne ved Ahus beskjed om at de måtte jobbe inntil tre ekstra helgevakter eller 12,5 timers lange vakter for å få det til å gå rundt.

– Nekter dialog og samarbeid

Sykepleierne protesterte kraftig.

Ifølge arbeidsgiver har fagforeningen brutt den såkalte fredsplikten, som går ut på at partene i arbeidslivet ikke kan drive arbeidskamp i den perioden en tariffavtale gjelder.

Dagens Medisin siterer onsdag kveld e-posten der sykehusdirektør Hulda Gunnlaugsdottir ved Ahus informerer de ansatte om søksmålet.

Der ramser hun opp tre eksempler på det ledelsen mener er uakseptabel oppførsel fra NFF:

  • Trusler om å nekte gjennomsnittsberegning av turnus.
  • Å nekte å gå i dialog med arbeidsgiver lokalt og sentralt om vakter med 12,5 timers lengde så lenge vedtaket om inntil tre ekstra helger per år gjelder.
  • Oppfordringer om å slutte, ikke være disponibel for arbeidsgiver og ikke legge til rette for samarbeid med arbeidsgiver.

Spekter: – Skjer over hele landet

Til Dagbladet sier Gunnar Larsen i Spekter at det pågår en ulovlig landsomfattende aksjon blant NSFs medlemmer og tillitsvalgte.

– De har prøvd å presse arbeidsgiver, noe vi mener er brudd på fredsplikten i henhold til hovedavtalen, sier direktøren for kommunikasjon og samfunnskontakt til avisen.

Ifølge arbeidsgiverforeningen gjelder konflikten flere helseforetak i landet, men Ahus og Vestre Viken blir brukt i bevisførselen fordi de opplever at aksjonene har vært tydeligst der.

NFFs kommunikasjonssjef, Arvid Libak, bekrefter overfor Dagens Medisin at de mottok stevning onsdag.

– Vi går igjennom denne nå og vil kommentere dette på et senere tidspunkt, sier han til fagbladet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger