Tar initiativ til giverlandskonferanse for Syria

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen tar initiativ til at det holdes en konferanse for land som vil hjelpe til i Syria og nabolandene. Regjeringen foreslår å sette av halvannen milliard til Syria, Irak og nabolandene.

Siv Jensen og Erna Solberg

OM SYRIA: Finansminister Siv Jensen og Statsminister Erna Solberg holdt pressekonferanse onsdag.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

På en pressekonferanse onsdag kveld fortalte Solberg og Jensen at Norge skal gi mer for å avhjelpe flyktningkrisen i Syria, og tar initiativ til en giverlandskonferanse.

I Syria er nesten åtte millioner mennesker på flukt i eget land, mens nabolandene har tatt imot fire millioner flyktninger.

– Ikke opptatt av at Norge skal gjennomføre

– Jeg har i dag skrevet et brev til FNs generalsekretær med tilbud om at Norge kan være vertskap for en giverkonferanse for Syria-krisen. Det er et riktig initiativ å ta nå, og viktig fordi krisen stadig forverres og det er ingen tegn til en løsning av krisen, sa Erna Solberg på pressekonferansen.

– Denne konflikten, som snart er på femte året, er den største flyktningkrisen i vår tid. Norge og andre land har gjort mye, men mye er ikke nok. Det er behov for en ekstraordinær innsats og en bred internasjonal dugnad.

– Når kan denne konferansen finne sted?

– Vi trenger at FN-systemet er med og ønsker dette. Vi er ikke opptatt av at Norge skal gjennomføre dette, men at det skal finne sted. Hvis det er behov for å finne en arrangør, så er vi villige til å ta arrangementet, sier Solberg.

Se hele pressekonferansen her:

Erna Solberg og Siv Jensen holdt pressekonferanse om flyktningkrisen i Syria

– Det viktigste

– Dette er et flott initiativ. Det finnes ikke noe som er viktigere nå, mener Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors.

Han trekker fram to grunner til at en giverlandskonferanse er prekært nå.

– På humanitært grunnlag er det helt nødvendig, fordi situasjonen i Syria er dramatisk. Verden må samles til økt innsats. En slik konferanse kan også legge press på partene i konflikten og legge press på sikkerhetsrådet som til nå har vært passive. Det gir i det minste et håp, sier Mollekleiv.

Nærområdene

Når det i Norge har blitt diskutert hvor mange kvoteflyktninger Norge bør ta imot, har Fremskrittspartiet svart med at det er mye bedre å hjelpe i nærområdene. Siv Jensen sa sågar på partiets landsmøte at kommunene ikke må la seg presse til å ta imot flere flyktninger, med henvisning til stortingsvedtaket om å ta imot 8.000 syriske kvoteflyktninger.

– Hva tenker statsministeren om at landets finansminister sier dette?

– Jeg har svart på det spørsmålet mange ganger og sagt at jeg ikke er enig med Frp i det synet. Men jeg synes ikke dette viktige temaet skal avspores av en debatt i en kommunevalgkamp, svarte Solberg på pressekonferansen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger