Hopp til innhold

Tar dommen til Strasbourg

Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther bringer Høyesteretts dom i saken mot bladet Se og Hør inn for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Paret gikk til sak mot Se og Hør etter at bladet trykket bilder fra bryllupet til deres i 2005. Paret mente det var et brudd på privatlivets fred.

LES: Bryllup i retten

- Ropte ikke på oppmerksomhet

Saken har gått flere runder i det norske rettsapparatet, der ekteparet fikk medhold i Oslo tingrett og i Borgarting lagmannsrett, før Høyesterett tidligere denne uken satte et foreløpig punktum.

Høyesterett avgjorde, med å gi Se og Hør medhold med knappest mulig flertall, at bladet var i sin rett til å publisere tekst og bilder fra bryllupet til artistekteparet Lillo-Stenberg og Sæther.

LES: Tapte mot Se og Hør

- Tre dommere mente bryllupet ble avholdt i det offentlige rom, og at vi måtte ta hensyn til det. Men det var en privat vielse og et spesielt intimt øyeblikk med inviterte gjester. Vi ropte ikke på oppmerksomhet i det hele tatt, mener Lillo-Stenberg.

Rettsak mellom Lars Lillo Stenberg, Andrine Sæther og Se og Hør.

Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther har møtt Se og Hør i retten i tre instanser.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Endelig dom ikke gitt

Lars Lillo-Stenberg, frontmann i et av Norges største rockeband, deLillos, har tidligere sagt til NRK at det er fristende å ta Høyesteretts dom videre og har også fått dette rådet av parets advokat, Harald Stabell.

LES: Advokat Harald Stabell: Vurderer Strasbourg

Ekteparet har nå bestemt seg for å bringe dommen inn for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

- Vi føler rett og slett at den endelige dommen ikke er gitt, både fordi Høyesterett var såpass splittet og fordi det er så mange utenom oss selv som er alvorlig indignert over dommen og hvordan den er uttrykt, sier Lars Lillo-Stenberg til NRK.

- Det er klart det gjør det enklere å kjempe videre når så mange har støttet oss og gitt oss inntrykk av at det er veldig flott hvis vi går videre med saken. Vi får mye varme både fra fjern og nær, og det kjennes riktig å gå videre med dommen. Alternativet er helt uaktuelt.

De peker på at saken nå handler om mer enn deres bryllup og bildene av det.

- I første omgang handlet saken om bildene og bryllupet vårt, men nå belyses temaer som ytringsfrihet, offentlig rom og privatisering eller ikke, sier Andrine Sæther til NRK.

Får flere hundre tusen fra forbundet

En sak i Strasbourg kan imidlertid koste dyrt, og å "sitte og bekymre seg for hvordan man skal få det til å gå opp", som Lillo-Stenberg har uttrykt det, kunne vært en hemsko for en slik løsning.

Men paret har fått pengestøtte og oppfordringer om å ta dommen videre til Strasbourg.

Agnete Haaland

Leder i Norsk Skuespillerforbund Agnete Haaland sier de vil støtte paret med flere hundre tusen kroner.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

LES: Vil ha kronerulling til Strasbourg

LES: Pengegaver til artistekteparet

Norsk Skuespillerforbund vil også hjelpe til økonomisk i saken og vil bidra med flere hundre tusen kroner.

NETT-TV: Får flere hundre tusen kroner

- Denne dommen kan vi ikke ha stående. Vi støtter å bringe den inn for Menneskerettighetsdomstolen fordi det er i alles interesse å få trukket klarere linjer rundt hva som er privatlivets fred, sier leder i Norsk Skuespillerforbund, Agnete Haaland, til NRK.

- Vi er mange, og vi har allerede fått anonyme gaver fra folk som vil bidra økonomisk.

- Fantastisk støtte

- Det er jo helt fantastisk, sier Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther når de får høre om forbundets støtte i hundre tusen kroners-klassen.

- Forbundets støtte og engasjement er utrolig mye verdt for oss. Vi skal ikke sitte igjen med penger til overs, så hvis vi skulle vinne frem i Strasbourg, skal pengene gå til et godt formål.

- Viktig prinsipiell sak

Dersom saken blir henvist til behandling i Menneskerettighetsdomstolen, vil den sannsynligvis komme opp om 2-3 år.

- Selv om dette ikke er blant de mest alvorlige bruddene på menneskerettighetene, er det en sak av prinsipiell interesse, sier ekteparets advokat, Harald Stabell.

Se og Hør har vunnet i Høyesterett, og det er dommen derfra som bringes inn for Menneskerettighetsdomstolen. En eventuell sak der vil derfor være mellom den norske stat og Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther.

Nelvik har liten tro på medhold

Se og Hør er altså ikke lenger en part i saken, men tidligere sjefredaktør i bladet, Odd Johan Nelvik, har liten tro på at saken vil bli tatt opp i Strasbourg, og langt mindre at Sæther og Lillo-Stenberg vil vinne.

- Da må de overbevise dommerne i Menneskerettighetsdomstolen om at norsk Høyesterett har begått grove brudd mot menneskerettighetene ved å ikke beskytte dem mot Se og Hør. Det tror jeg aldri skjer.

AKTUELT NÅ