NRK Meny
Normal

Taper 35 millioner på valgresultatet

Venstre, KrF og SV blør ikke bare velgere. Nå renner også millionene ut av partikassene.

Lars Sponheim

TAPER MILLIONER: Venstre taper millioner på det dårlige resultatet som fikk Lars Sponheim til å trekke seg som partileder.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Hvert år får partigruppene på Stortinget støtte ut fra hvor mange mandater de har og om de sitter i posisjon eller opposisjon.

Les også: Tapte bygda, partiet og plassen
Les også: Disse partitoppene lever farlig
Les også: Her er valgresultatet

Og et begredelig valgresultat kommer til å koste taperne millioner.

To-sifret millionbeløp

Venstre er ikke bare den store taperen når det gjelder oppslutning. Reglene om overføringer til partienes stortingsgrupper straffer partiet hardt for å ha kommet under sperregrensen på 4 prosent.

I reglene for overføringer heter det nemlig at hver partigruppe på Stortinget har krav på et grunntilskudd på 1.979.551 kroner i tillegg til 626.169 kroner per mandat per år.

Dersom du har flere enn fem mandater får du ytterligere ett grunntilskudd, mens mellom tre og fire mandater gir ett halvt grunntilskudd ekstra.

En nedgang fra 11 til to mandater for Venstre gjør at partiet vil få 22.565.124 kroner mindre inneværende periode enn om de hadde klart å opprettholde oppslutningen fra forrige valg.

Sosialistisk milliontap

De to andre oppslutningstaperne kommer også til å blø i forhold til om de hadde klart å opprettholde oppslutningen.

Sosialistisk Venstreparti får kuttet sitt tilskudd neste periode med litt i overkant av 10 millioner kroner over de fire neste årene, mens KrF får 2,5 millioner kroner mindre enn om de hadde opprettholdt oppslutningen fra siste valg.

Millionærvinneren

Den store vinneren i regnskapet er Høyre. Med syv nye mandater i tillegg til de 23 de hadde i inneværende periode, kommer overføringene til det konservative partiet til å legge på seg med i overkant av 17,5 millioner kroner de neste fire årene.

De to andre vinnerne, Arbeiderpartiet og Frp, får øket sine overføringer til stortingsgruppene med 7,5 millioner kroner hver seg.

Summene reguleres i takt med årslønnsutviklingen i staten. Dersom lønnsnivået i staten går opp vil utvikle seg på tilsvarende måte i negativ retning for dem som taper, og positiv retning på dem som vinner.

Les også: Stortingets tilskuddsregler (Ekstern lenke)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger