NRK Meny
Normal

Talsmannen for Profetens Ummah må vitne i terrorsak

Påtalemyndigheten har kalt inn islamisten Ubaydullah Hussain som vitne i rettssaken som starter i Oslo mandag, der en 24 år gammel mann fra Østfold er tiltalt for å ha deltatt i terrorgruppa IS i Syria.

Ubaydullah Hussain i profil i Oslo tingrett

Ubaydullah Hussain er kalt inn som vitne i rettsaken mot en terrortiltalt 24-åring.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Mandag starter den andre rettssaken i Norge der en norsk statsborger er tiltalt for deltakelse i terrorgrupper i Syria. Den nå 24 år gamle norskpakistaneren fra Østfold ble den første nordmannen som ble siktet for å deltatt i terrorhandlinger i det borgerkrigsherjede landet.

Saken ble bredt omtalt i mediene da mannen ble tatt imot av PST da han landet på Gardermoen i begynnelsen av februar 2014. Han hadde da skuddskader i det ene beinet og ble sendt rett på sykehus for behandling.

Kaller inn Ubaydullah Hussain som vitne

Statsadvokat Geir Evanger vil kalle inn talsmannen for gruppa Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, som vitne i Oslo tingrett. Hussain blir beskrevet som en venn av tiltalte.

– Ubaydullah møter som vitne når han er innkalt, men skjønner ikke hva han har med saken å gjøre, sier hans advokat John Christian Elden til NRK.

Hevder han ikke har gjort noe galt

Påtalemyndigheten mener den tiltalte 24-åringen dro til Syria i september 2013 der han skaffet seg skytevåpen og deltok i kamphandlinger for terrororganisasjonene IS eller Jabath Al Nusra.

PST mener at han også etter at han kom tilbake til Norge hadde kontakt med flere personer som deltok aktivt i voldshandlinger i regi av IS og at han tilbød dem å skaffe penger, klær, sko og lignende.

Han skal også ha gitt uttrykk for at han selv ønsket å returnere og at han hadde kontakt med flere som skulle reise ned for å slutte seg til IS eller andre terrorgrupper.

– Han erkjenner ikke straffskyld for noen av tiltalepostene, sier mannens forsvarer Thomas Randby ved Advokatfirmaet Elden til NRK.

John Christian Elden

John Christian Elden er forsvarer for den terrortiltalte 24-åringen og hans far i 40-årene som også er arrestert, mistenkt for terrorvirksomhet.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Kaller inn arrestert far som vitne

Randby vil ikke si noe om at Ubaydullah Hussain er kalt inn som vitne. Han vil heller ikke kommentere at faren til tiltalte, som også er oppført i vitnelisten, selv ble pågrepet og siktet av PST denne uka.

Mannen i 40-årene ble tirsdag varetektsfengslet i fire uker av Oslo tingrett. Statsadvokat Geir Evanger mener likevel han skal kunne vitne som planlagt i rettssaken mot sønnen i neste uke.

Som tiltaltes far har han ikke plikt til å forklare seg for retten. Det han han heller ikke som siktet. PST har siktet ham for å ha deltatt i eller støttet terrorgruppa IS.

– Ikke forbudt å være i Syria

– Jeg kan bekrefte at han har vært i Syria, sommeren 2014, noe som ikke er forbudt. Om han vil vitne i sønnens sak er ikke klart ennå, sier advokat John Christian Elden til NRK. Elden er også farens forsvarer.

Faren reiste selv til Tyrkia for å følge den skadde sønnen sin hjem til Norge i februar 2014.

Rettssaken starter i Oslo tingrett mandag og det er satt av en uke til å behandle den.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger