Takker organdonor for at hun er i live

Torun Bjørgo fikk nytt hjerte 18 år gammel. Nå nesten fem år etter har hun bedre helse enn noen gang. – Jeg hadde ikke levd i dag uten min donor, forteller hun.

Ung kvinne med briller smiler til kamera

22 år gamle Torun Bjørgo fikk et nytt hjerte 18 år gammel.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Jeg kjenner på en enorm takknemlighet, mest av alt. Det hender jeg får en sånn intens lykkefølelse, det skjer med et par måneders mellomrom, sier Torun Bjørgo til NRK.

I dag er det nesten fem år siden Torun fikk et nytt hjerte.

I år er det færre som får en slik sjanse. Tall fra Oslo universitetssykehus viser at antallet hjertetransplantasjoner er halvert i år sammenlignet med 2015.

Hjertestans som 13-åring

Da Torun var 13 år, stoppet hjertet hennes for første gang. Da hadde hun hatt den alvorlige hjertesykdommen hypertrofisk kardiomyopati i flere år.

Sykdommen gir forstørret hjertemuskel, og er forbundet med plutselig død hos unge.

– Det en sykdom som bare blir verre og verre. I tillegg var det veldig stor risiko for hjertestans med den typen jeg hadde, sier Torun.

Sykdommen er medfødt, og ga Torun symptomer på hjertesvikt tidlig. Noen år etter den første hjertestansen bestemte en kardiolog at en hjertetransplantasjon ville være den beste løsningen.

– En lettelse å bli satt på liste

Torun ble satt på venteliste til organdonasjon, og her ble hun stående i ti måneder.

– For meg var det en lettelse, for på det tidspunktet kunne jeg bare se frem til en livskvalitet som dalte. Som hjertetransplantert får man et tilnærmet normalt liv. Jeg var bare glad for at det fantes en løsning, forteller hun.

Torun er i dag så frisk at hun skal delta i World Tranplant Games 2017 i Spania.

På Instagram deler hun fremgangen.

Det holdt på å gå galt

Likevel var ventetiden lang, forteller Torun.

– Jeg fikk en ny hjertestans som 16-åring som holdt på å gå skikkelig ille. Så selv om jeg kun sto ti måneder på liste, var det i praksis flere år.

I dag er formen til Torun en helt annen. Hun forteller at hun aldri har levd bedre.

– Jeg tenker på min donor ofte. Når jeg er i kirken er det den person jeg tenner lys for. Jeg hadde ikke vært her i dag, uten et nytt hjerte.

Flere sier nei til organdonasjon

Andelen som sier nei til organdonasjon kan i år bli rekordhøy. Så langt er det sagt nei 41 ganger. Dette gir en avslagsprosent på 33.

Torun har forståelse for at spørsmålet oppleves krevende.

– Hele livet er jo snudd på hodet når du må ta det valget. Samtidig kan du være med på å redde livet til opptil sju personer, selv om du har mistet en far eller søster.

Ung kvinne med briller ser ut av et vindu

TAKKNEMLIG: Torun Bjorgø sier hun tenker på sin donor ofte.

Foto: Morten Andersen / NRK

SISTE NYTT

Siste meldinger