NRK Meny
Normal

Tajik: Svært alvorlig for Anundsen

– Det er svært alvorlig for en statsråd å få så tydelig beskjed fra en domstol om at man har gått ut over sine fullmakter, sier Hadia Tajik (Ap) om at lagmannsretten opphevet tvangsflyttingen av mulla Krekar.

Hadia Tajik

KRITISK: – Dette er en veldig alvorlig dom, sier Arbeiderpartiets Hadia Tajik, som er leder i Stortingets justiskomité,

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Fredag kom avgjørelsen fra Borgarting lagmannsrett, som opphever politiets vedtak om å tvangsbosette mulla Krekar på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Retten kritiserer Justisdepartementets innblanding i saken.

Lagmannsretten mener i motsetning til tingretten at instruksen som Justis- og beredskapsdepartementet ga Oslo politidistrikt i forkant av deres vedtak, kan ha påvirket innholdet i pålegget om tvangsbosetting.

– Dette er en veldig alvorlig dom. Hvis den blir stående, viser den at Anundsen har gått ut over sine fullmakter som justisminister, sier Tajik.

KrF: For dårlig arbeid

Hun mener dette er en av mange saker der Anundsen ønsker å vise handlekraft.

– Det har hele tiden vært mulig for politiet å vurdere om personer som utgjør en fare for rikets sikkerhet heller bør oppholde seg et annet sted. Instruksen til Anundsen, som lagmannsretten mener ikke er gyldig, påla politiet å alltid gjøre denne vurderingen. Jeg registrer at lagmannsretten mener den ikke holder, sier Tajik.

– Dommen er overraskende for meg. Jeg trodde regjeringen hadde gjort et grundig arbeid. Det er meget spesiell situasjon. En feilvurdering fra regjerings side, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Anders Anundsen i intervju med Ander Magnus om mulla Krekar

PRESSET: Justisminister Anders Anundsen må svare på hvordan departementet kunne lage en instruks som lagmannsretten mener er ugyldig.

Anundsen: Uenig

Justisminister Anders Anundsen sier han er uenig med lagmannsretten.

– Det er veldig beklagelig at de har endt opp med dette. Vi mener det er et behov for at vi skal ha bedre kontroll på mennesker som vi mener utgjør en trussel for rikets sikkerhet, sier Anundsen.

Han sier departementet nå må gå gjennom lagmannsrettens kjennelse.

– Det kan ha som konsekvens at instruksen trekkes tilbake eller at den endres, sier Anundsen.

Høyres justispolitiske talsmann, Anders Werp, reagerer på utspillet til Tajik. Han ønsker å minne Arbeiderpartiet på at de selv har fått domsavgjørelser mot seg da de satt i regjering, blant annet rederibeskatningen i 2010. Da slo Høyesterett fast at regjeringens skattekrav var i strid med Grunnloven.

– Viktig for borgerne

Advokaten til mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, Brynjar Meling sier til NRK at det er en god kjennelse.

– Vi er svært tilfreds med at lagmannsretten gir oss medhold. Det er en god kjennelse. Og det er interessant at lagmannsretten bruker den mest prinsipielle anførselen, nemlig instruksjonsmuligheten. Dette er viktig for borgere som ikke ønsker et ministerstyre i dette landet, sier Meling til NRK.

Politiet sier de vurderer å anke dommen til Høyesterett.

I dagens kjennelse heter det også at rettens opphevelse av flyttepålegget ikke er til noe hinder for at politiet tar en ny, selvstendig vurdering av om det skal gis et pålegg i henhold til utlendingsloven.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger