NRK Meny
Normal

Tajik: – Frp har gitt løfter de ikke klarer innfri

– De ga løfter de ikke klarte å innfri, nå møter de realitetene, sier lederen av justiskomiteen på Stortinget Hadia Tajik. Hun ønsker Fremskrittspartiet lykke til med å få sendt mulla Krekar ut av Norge.

Hadia Tajik

– Selv om Frp visste at Krekar ville bli satt fri, hadde de ingen klar plan for utsendelse, sier Hadia Tajik.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Frp har tidligere vært tydelige på at mulla Krekar burde sitte i forvaring frem til han kan sendes ut av landet. Nå sier justisminister Anders Anundsen at det ikke finnes noen hjemmel for dette og at partiet må forholde seg til menneskerettigheter.

Justisminister Anders Anundsen

Justisminister Anders Anundsen understreker at mulla Krekar ikke kan sendes ut, hvis det ikke kan garanteres for menneskerettighetene hans.

Foto: Marit Kolberg / NRK
KrF-leder Knut Arild Hareide

KrF-leder Knut Arild Hareide sier at Krekar-saken legger et ekstra press på Frp.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
Iselin Nybø, stortingsrepresentant for Venstre

Venstres Iselin Nybø forventer at Frp får Krekar ut av landet.

Foto: Johan B. Sættem

– Regjeringen har vurdert en rekke tiltak, men vi må forholde oss til menneskerettigheter. Det er ingen hjemmel i dagens lovverk for å sette Krekar i forvaring, vedgikk Anundsen.

I går ble det kjent at den omstridte mullaen snart har sonet ferdig en dom for trusler mot blant andre Erna Solberg og tre kurdere.

Når NRK møter justiskomiteens leder skinner det ganske tydelig igjennom at Arbeiderpartipolitikeren er lite imponert av Fremskrittspartiets innsats i denne saken.

– De hadde ingen klar plan

Tajik sier det er naturlig at regjeringen fortsetter på det arbeidet den rødgrønne regjeringen startet – og ønsker dem lykke til. Hun mener det blir interessant å se om Fremskrittspartiets justisminister klarer å frembringe troverdige garantier.

– Når mulla Krekar blir gående fritt i Norge, mens vi har en justisminister fra Fremskrittspartiet, setter det Frps justispolitikk i et mer realistisk lys enn før. De ga løfter de ikke klarte å innfri, nå møter de realitetene. Selv om de i over ett år nå har visst at han ville bli satt fri nå, har de ikke lykkes med å ha en klar plan for utsendelse, sier hun.

Tajik sier at Krekar har et utvisningsvedtak mot seg og at det derfor er viktig at han skal ut av landet. Og hun er enig med fremtredende Frp-politikere som krever at mullaen skal utvises av landet fort.

– Men for øvrig er vi stolte av at vi har en rettsstat og at alle som har begått lovbrudd blir håndtert innenfor det regelverket som er.

Legger ekstra press på Frp

KrF-leder Knut Arild Hareide sier at Krekar-saken legger ekstra press på Frp.

– Det er det ingen tvil om. Frp har lovet velgerne, at dersom de kom i maktposisjon, var dette noe de skulle ordne opp i. Det er også min forventning, sier han.

Justispolitisk talskvinne i Venstre, Iselin Nybø, forventer handling fra regjeringen i Krekar-saken.

– Jeg forutsetter at de utfører utvisningsvedtaket og at det skal skje innenfor gjeldende regelverk, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger