NRK Meny
Normal

– Endelig en skittentøyvask mellom muslimer

– Det er så deilig å se en offentlig skittentøyvask mellom muslimer i Norge, sa Hadia Tajik i kveldens Debatten om radikalisering og islamisme.

Fra Debatten 28. august

SE DEBATTEN OM IGJEN: Se hele kveldens Debatten med Ingunn Solheim i reprise her. Fra venstre mot høyre: Ap-politiker Hadia Tajik, forstander Nadeem Shad, samfunnsdebattant Bushra Ishaq, generalsekretær Methab Afsar fra Islamsk Råd og Frp-politiker Mazyar Keshvari.

I sesongpremieren på Debatten diskuterte panelet hvordan det muslimske miljøet i Norge skal takle ekstremisme og radikalisering.

– Det er så deilig å se på! Disse diskusjonene har vært tatt til en viss grad før internt i muslimske miljøer. Endelig får man en full frontalkonfrontasjon i full offentlighet, utbrøt justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) mot slutten av Debatten.

Panelet besto nemlig av representanter fra det norske muslimske miljøet som barket sammen for å diskutere hvem som har ansvar for at flere nordmenn radikaliseres og drar til Irak og Syria.

To trakk seg fra Debatten

Terrorgruppa Den islamske stat (IS) herjer i Irak og Syria med støtte fra enkelte norske ungdommer, og i dag ble det kjent at to norske islamister nærmer seg toppen i IS.

Nitten år gamle Faten Mahdi Al-Hussein, som var initiativtaker til antiterrordemonstrasjonen mandag, skulle egentlig deltatt i diskusjonen hos programleder Ingunn Solheim.

Men Mahdli Al-Hussein trakk seg få timer før sendestart fordi hun syntes det hadde blitt for mye medietrykk. Det samme gjelder venninna Hanin Al-Rubaya.

– De har mottatt trusler som at de må brenne i helvete, at de er dårlige muslimer og at de er en skam for hele den muslimske befolkningen, sa Yousuf Gilani, medarrangør av demonstrasjonen og deltaker i Debattens panel i kveld.

Saken fortsetter under videoen.

Mottar hets på nettet: - Dere må brenne i helvete

VIDEO: Medarrangør Yousuf Gilani av mandagens antiterrordemonstrasjon sier initiativtakerne har mottatt sterk hets på nettet.

Utelukker ikke at IS-ungdommene har vært innom

Flere norske ungdommer har dratt til Irak og Syria for å hjelpe IS.

Ifølge lokalavisa Budstikka har minst seks ungdommer fra Bærum dratt, deriblant to norsksomaliske søstre på 16 og 20 år.

Forstander Nadeem Shad ved Al-Noor Islamic Centre i Bærum sa han ikke kunne utelukke at ungdommene har vært innom hans moské.

– Det er mulig at de har vært innom. Moskeen er jo åpen for alle. Hvem som kommer for eksempel på fredagsbønn har vi ingen mulighet til å kontrollere. Men av dem som har dratt til Syria har ingen vært medlemmer hos oss, sa han til programleder Ingunn Solheim.

– Er det ikke tankevekkende at du ikke vet om de har vært eller ikke innom dere? spurte Solheim.

– Jeg synes ikke vi skal kreve det når PST heller ikke hadde kontroll på dem, svarte han.

Saken fortsetter under videoen.

- Det er mulig IS-ungdommene har vært innom oss.

VIDEO: – Det er mulig at de har vært innom. Moskeene er jo åpne for alle, sier forstander Nadeem Shad ved Al-Noor Islamic Center om de seks ungdommene fra Bærum som har dratt til Syria.

– Offentlige Norge har vært redd

Ikhlaque Chan jobber som ungdomsarbeider i Asker og Bærum og sa at de har vært klare over hvem disse ungdommene er.

– Dette handler om ungdommer som har stått utenfor samfunnet i lang tid. Det har vært en for dårlig organisering av hva vi gjør med en bekymring når den kommer opp og hvordan vi skal kvalitetssikre arbeidet med disse ungdommene, sa han.

– Hvor redd har det offentlige Norge vært for å gå inn i livet til disse? spurte programleder Ingunn Solheim.

– Fordi de har hatt en annen religion har det offentlige ikke gjort en god nok innsats i livet til ungdommene, svarte Chan.

– Kan ikke jobbe i barnehage med leverpostei

Islamsk Råd Norge ble i debatten utfordret på sitt ansvar når det gjelder å bekjempe radikalisering blant muslimske nordmenn.

På spørsmål om hva Islamsk Råd har gjort for å få integrert muslimske nordmenn som lefler med ekstremisme, henviste de til et hefte.

– Vi har blant annet utarbeidet et hefte sammen med NAV for å rekruttere folk inn i arbeidslivet, sa generalsekretær Methab Afshar.

– Når det heftet tas med til imanene i moskeene sier de «dette heftet gjelder ikke, dere kan nemlig ikke jobbe i barnehage fordi det er leverpostei på kjøkkenet», svarte Yousuf Gilani.

– Dere kan ikke jobbe i barnehage med leverpostei

VIDEO: Imanene sier heftet fra Islamsk Råd og NAV ikke er gyldig, siden det sier at barnehager har leverpostei på kjøkkenet, sier Yousuf Gilani, medarrangør av antiterrordemonstrasjonen mandag og bystyrerepresentant for Venstre i Drammen.

LES OGSÅ:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger