– Jeg vil at vi importerer Danmarks Exit-program. Spesielt i de kommunene i landet der dette er mest aktuelt, sier Tajik til NRK.
I går skrev Tajik følgende på Twitter etter å ha lest og sett NRKs reportasje om danske «Ibrahim» som var på vei til å bli radikalisert.
Exit-programmet er helt nytt i år, og myndighetene i Århus har tre deltakere i opplegget så langt.
Det skal fungere som en rømningsvei fra radikaliseringen og konfliktsonen, og hjelpe dem med å få livet tilbake på rett spor uten å måtte frykte straffeforfølgelse.
Vil at regjeringen øremerker penger
Store deler av arbeidet som er gjort i Aarhus, er overførbart til norske kommuner, mener Tajik.
– Jeg har registrert at justisministeren sier at denne regjeringen er den første som har en handlingsplan på dette. Det stemmer ikke, sier hun og utdyper:
– Den forrige regjeringen laget en handlingsplan, og dette er en fin videreføring av dette.
Hun sier at regjeringen nå må sørge for at det er økonomisk handlingsrom for å gjennomføre et slikt exit-program i Norge.
– Det kommer et nytt budsjett i oktober, og da håper jeg at de bruker den muligheten til å gi mer penger, oppmuntrer Tajik.
Minst åtte personer fra Østfold har reist til Syria, og flere ordførere i fylket er bekymret for utviklingen.
– Hva synes du om det?
– Jeg skjønner godt at de er bekymret. Kommunene må ikke bli overlatt til seg selv. Det må komme en systematikk i arbeidsmetodene lokalt. Men rammene er det regjeringen som må skape, sier Tajik.
- LES OGSÅ:
Viktig å mobilisere familie og venner
Statsminister Erna Solberg har vært i Danmark og sett på programmet.
Foto: NRKRepresentanter for apparatet rundt statsminister Erna Solberg har vært i Danmark og sett på programmet.
– I regjeringens handlingsplan mot radikalisering og ekstremisme er dette et av de tiltakene vi kommer til å gjennomføre.
Hun mener utfordringen er å få innsikt i miljøer som myndighetene ikke så enkelt kommer inn i.
– Derfor er det viktig å mobilisere foreldre, venner, menigheter og ressursene rundt. I dag er det dessverre slik at faresignalene kommer når reisene omtrent er et faktum, og det er først da politiet blir informert, sier Solberg.
.