Hopp til innhold

Tabbelege opererer videre

Norges verste lege har kostet 10 millioner kroner i pasienterstatninger. Nå opererer hun videre i Sverige.

Video Tabbelege opererer fortsatt

SE VIDEO: Tabbelege opererer videre i Sverige. Reporter: Anders Børringbo.

Ragnhild Dørum

Ragnhild Dørum fikk erstatning etter å ha blitt feiloperert av den danske legen ved Moss sykehus i 2005.

Foto: NRK
Lise-Bente Sømo

Lise-Bente Sømo opplevde at faren hennes ble feiloperert av den danske legen.

Foto: NRK

– Livet etter operasjonen har vært helt jævlig. Jeg håper hun aldri får jobbe som kirurg i igjen, sa Ragnhild Dørum til NRK.no i 2005 etter å ha opplevd sitt livs verste mareritt.

Det var den danske kirurgen og ortopeden Johanne Krogh som hadde feiloperert henne den gangen - legen som har fått flest klager i Norge noensinne.

Les også: Slutt for omstridt kirurg
Les også: Får erstatning etter kirurgitabbe
Les også: Suspendert kirurg får fortsette

Til sammen har klagene strømmet inn i 15 år, og Krogh er blitt fratatt retten til å operere i Norge. Men det stopper henne ikke i å fortsette i andre land.

SE OVERSIKTEN OVER ALLE TABBENE HER

NRK har nå undersøkt hvor legen befinner seg, og det viser seg at hun fortsatt opererer pasienter på et sykehus i Sverige.

Har ødelagt mange liv

Dørum var 68 år gammel da hun i 2003 gjennomgikk det som skulle være en ordinær hofteoperasjon. Men noe gikk galt. Kirurgen kuttet en setemuskel og ødela Dørums evne til å gå normalt.

I stedet for å få et lettere liv etter operasjonen, ble livet til et smertehelvete, hvor hun var avhenging av krykker og smertestillende for å komme seg gjennom dagen.

Etter å ha forhørt seg med en annen lege, fikk Dørum beskjed om at det var blitt brukt feil operasjonsmetode. Dørum ble senere tildelt erstatning for legetabben.

SE HVOR DEN DANSKE LEGEN HAR JOBBET I VIDEOEN UNDER:

Video Kart over hos den danske legen jobbet

SE VIDEO: Se hvor den danske legen har jobbet.

Den samme legen gjorde en stor tabbe da hun noen år senere forlot en blødende pasient ved operasjonsbordet. Kirurgen hadde mistet en liten gjenstand ned i såret som hun ikke fikk ut igjen, forklarer Lise-Bente Sømo, datteren til mannen som ble operert.

- Hun jobbet fælt med å få denne ut, og til slutt tilkalte anestesilegen bistand fra en annen lege. Da ble kirurgen så rasende at hun forlot operasjonsbordet og lot faren min ligge igjen med åpent operasjonssår, forteller Sømo.

Familien klaget saken inn både til Helsetilsynet og Pasientskadeerstatningen, og fikk slått fast at familiemedlemmet døde tidligere enn nødvendig fordi han ble operert av den danske legen.

– Hvordan går det an? Hun har ødelagt så mange mennesker, og kan likevel jobbe videre i Sverige. Det er helt, helt utrolig, sier Sømo.

De var ikke de eneste som klaget på legen. Pasientombudet i Østfold hadde på et tidspunkt 23 klagesaker på den samme danske legen.

Les også: Skandale-kirurg nektes å operere
Les også: Ulik benlengde etter operasjon

10,7 millioner i erstatning

Norsk pasientskadeerstatning har gitt NRK en samlet oversikt over klagene de har fått inn på Krogh.

De fleste av feilene hun gjorde i Norge skjedde ved sykehuset Østfold, men feiloperasjonene startet lenge før det.

Til sammen dreier det seg om 42 saker. Det er gitt medhold i 29 av sakene, avslag i 11 og to saker er fortsatt under behandling.

Omfanget av saker

År

Antall mottatte saker

Utbetalinger i kroner

SUM

42

10.762.897

2009

2

2.045.670

2008

0

1.088.727

2007

9

2.400.000

2006

2

4.448.500

2005

23

780.000

2004

4

 

2003

2

 

- Vår vurdering er at sakene er alvorlige, og det kommer jo også fram av resymeene. Vi har ikke funnet saker der skadedatoen er etter mars 2005, sier Øydis Ulrikke Castberg, kommunikasjonssjef i Norsk pasientskadeerstatning.

- Hun gjør en god jobb her

Kjell Norman

Kjell Norman, divisjonsdirektør ved Landstinget i Gävleborg, har ansatt den danske legen i Sverige. Han har kun positive ting å si om henne.

Foto: NRK

NRK dro til Sverige for å oppsøke skandalelegen. Vi fant ut at hun bor i Hudiksvall i Søndre Norrland, og jobber på et sykehus der.

Krogh var på jobb da vi ankom sykehuset, men hun nektet å snakke med NRKs reporter. Vi prøvde også senere å oppsøke henne, uten hell.

Men sjefen som har ansatt henne, Kjell Norman, ville snakke med oss. Det viste seg at Krogh ikke hadde fortalt om sin fortid, og at sykehuset hadde gjort en begrenset sjekk av henne.

Det er NRK som måtte fortelle sykehuset om feiloperasjonene, og at hun har mistet retten til å operere i Norge. Men ved dette sykehuset i Sverige er de fornøyd med innsatsen hennes.

– Jeg forstår at det er mennesker som har kommet til skade her, og det må man ha respekt for. Derfor tror jeg det er viktig at man kan utveksle slik informasjon mellom landene, sier Norman, men legger til:

– Her i hos oss i Sverige har hun gjort en god jobb, vi har ikke disse klagemålene på henne her. Vår opplevelse er at hun gjør en god jobb, sier han.

OVERSIKT OVER ALLE KLAGESAKENE PÅ KROGH FRA NORSK PASIENTSKADEERSTATNING:

Vedtak om medhold - resymeer og foreløpig utbetalt beløp

Resymé

Utbetalt

Mann i 50-årene - operasjon pga komplisert leggbrudd etter motorsykkelulykke - utvikling av infeksjon i operasjonsområdet - sårrevisjon og antibiotikabehandling - operasjon med fjerning av osteosyntese- materialet - infeksjonen sanert og bruddet tilhelet - medhold - infeksjon - 31.03.2006

 2.519.200

Kvinne i 50-årene - operasjon med innsetting av hofteprotese pga artrose - glutealmuskelen sannsynligvis spaltet for langt opp - skade på gluteus superior nerven - vaggende gange - medhold - operasjonen ikke utført etter gjeldende retningslinjer - 09.02.2006

 1.056.000

Kvinne i 50-årene - brudd i underarm/håndledd etter fall på isen - behandling med ekstern fiksasjon - ved kontroll ble det ikke foretatt slakking av aggregatet - beholdt fiksasjonen i sju uker i stedet for fem - utvikling av refleksdystrofi med smerter og stivhet i håndleddet - medhold - utvikling av refleksdystrofi har sammenheng med manglende slakking og forsinket fjerning av aggregatet - 24.04.2006

 736.000

Kvinne i 60-årene - innsetting av hofteprotese - anført benlengdeforskjell, vaggende gange og smerter etter inngrepet - delvis medhold - svikt i behandlingen - feil teknikk ved utføringen av operasjonen (feilaktig snittføring) medførte nerveskade i form av glutealissvikt/svikt i setemuskulaturen - avslag ad risiko som må aksepteres vedr. benlengdeforskjell - 04.05.2006

 580.000

Kvinne i 50-årene - artrose og fritt legeme i kne - operert med arthroskopi som under inngrepet ble konventert til åpen operasjon - ikke tilgang til leddkammeret - avsluttet inngrepet uten fullført vurdering - avstått fra videre kirurgisk behandling - vedvarende plager med artrose, smerter, nedsatt funksjon og droppfot - medhold - merskade fordi operasjonen ikke ble adekvat utført med tilfredsstillende kirurgisk teknikk - 19.05.2006

 562.000

Kvinne i 20-årene - fall på skulderen - tidligere hatt skulderen ute av ledd - ikke påvist skjelettskader eller feilstillinger - henvist til ortopedisk kirurg pga tidligere skulderskade - MR viste fremre instabil skulder - operert med artroskopi og foretatt oppstramming av fremre og nedre skulderleddbånd - opptrening hos fysioterapeut - store smerter og skulderen har på ny gått ut av ledd - smerter og nedsatt funksjon etter operasjon i skulder - medhold - svikt ved ytelsen av helsehjelp pga ikke tilfredstillende indikasjon for inngrepet - 19.04.2006

 350.000

Kvinne i 40-årene - operasjon pga leggbrudd - utvikling av compartementsyndrom samme dag - akutt operasjon - utvikling av postoperativ infeksjon - ny operasjon med margnagle og et transplantat - på nytt infeksjon - vedvarende og betydelige smerteplager, nedsatt funksjon i benet samt skjemmende arr på leggen - medhold - hverken primæroperasjonen eller operasjon pga compartement syndrom ble adekvat utført med tilfredstillende kirurgisk teknikk - merskade - infeksjonene er en følge av behandlingen - forsinket tilheling og pseudatrose en følge av ustilstrekkelig stabilitet i bruddet - skade av peroneusnerve og forlenget behandlingsperiode på to år - 07.07.2006

 330.000

Kvinne, 80 år - lårhalsbrudd - operert med innsetting av hofteprotese - infeksjon av hvite stafylokokker - antibiotikabehandling og sårrevisjoner - fjerning av protesen - ikke satt inn ny protse pga mistanke om fortsatt infeksjon - etter inngrepet avhengig av rullestol - forlenget sykeperiode og mulig varig men - medhold - infeksjon - 14.06.2005

 275.000

Kvinne i 60-årene - lårhalsbrudd etter fall - innsetting av totalprotese - hoften gikk ut av ledd under rehabiliteringsopphold - fikk ortose for å stabilisere leddet, men fortsatt ikke bra da den ble fjernet - nytt rehabiliteringsopphold - redusert funksjon og smerter etter hofteoperasjon - medhold - svikt ved behandlingen har medført total glutealsvikt da operasjon ikke samsvarte med gjeldende rutiner - 03.05.2006

  271.000

Kvinne i 60-årene - ankelbrudd etter fall - operasjon med fiksasjon med plate og skruer - økende smerter - mistanke om infeksjon - antibiotikabehandling - røntgen viste god stilling i bruddet - smerteplagene vedvarte - MR viste tilheling i feilstilling - utviklet slitasjegikt i ankelleddet - anført feilbehandling av ankelbrudd - medhold - den operative behandlingen ble ikke utført etter alminnelige retningslinjer - 29.06.2006

 254.727

Mann i 70-årene - innsetting av hofteprotese pga artrose - feilstilling av protesen - en rekke luksasjoner og reoperasjoner - infeksjon - fjerning av protesen - innsetting av ny protese etter to måneder - luksasjoner og reoperasjon også etter dette - sterkt nedsatt gangfunksjon pga lite muskler i området - medhold - feilplassering av protese med påfølgende luksasjoner, operasjoner og infeksjon - smerter og nedsatt bevegelighet - 27.01.2006

 230.500

Mann i 20-årene - operert flere ganger for meniskskade og korsbåndskade - operert med fiksasjon av menisken - tilkom infeksjon med gule stafylokokker - antibiotikabehandlinge - smerter og nedsatt funksjon i kneet - medhold - infeksjon - infeksjonen førte til økte smerter og økt artroseutvikling - 23.06.2006

 225.000

Kvinne i 60-årene - operasjon med innsetting av kneprotese pga artrose - nedsatt funksjon i kneet, ømhet og hevelse - påvist en røket sene i kneet - venter på operasjon - medhold - sammenheng mellom kneoperasjonen og seneskaden med påfølgende kneplager - 27.03.2006

 200.000

Mann 38 år - skadet skulder i sykkelvelt - AC-leddsluksasjon - operert - infeksjon - flere reoperasjoner - kravet gjelder reoperasjon nr 2 med fjerning av enden av kragebeinet - smerter og infeksjon - medhold behandling - ikke adekvat utført operasjon - forlenget sykdomsforløp - 10.02.2005.

  165.000

Mann, 40 år - operert for "impingement syndrome" i skulder - operasjonen gikk ikke som den skulle - reoperasjon - smerter og nedsatt funksjon i skulderen - medhold - svikt ved ytelsen av helsehjelp - det første inngrepet var ufullstendig utført - ikke i samsvar med aliminnelige rutiner - 05.12.07.

  160.000

Mann, 80 år - lårhalsbrudd - operasjon med innsetting av hemiprotese - tekniske problemer - hodet på protesen gled inn i buken - innsnitt gjennom bukveggen - infeksjon i såret - reoperasjon - ble gradvis dårligere - døde 4,5 måneder etter inngrepet - medhold - operasjonen ikke utført etter gjeldende retningslinjer - sveiktende kompetanse og dømmekraft - - omfattende manipulering, flere tilleggssnitt og lang varighet på inngrepet - forårsaket infeksjon og svekket tilstand med påfølgende dødsfall - 07.09.2006

  130.000

Kvinne, 78 år - innsetting av hofteprotese pga artrose - svikt i glutealmuskulaturen (setemuskulaturen) - nedsatt gangfunksjon - medhold - feil utført operasjon - 09.12.2005

  130.000

Mann, 68 år - operasjon med innsetting av kneprotese pga artrose - smerter og nedsatt bevegelighet etter inngrepet - medhold - protesen som ble satt inn er for liten i forhold til leddene, den står ikke riktig sentrert i forhold til skinnbenet og det er instabilitet i leddet - operasjonen er på flere punkter ikke i samsvar med gjeldende retningslinjer - svikt ved ytelse av helsehjelp - 06.11.2006

  130.000

Kvinne, 84 år - hadde gjentatte luksasjoner etter innsetting av hofteprotese - innsetting av ny protese - smerter og nedsatt funksjon etter inngrepet - medhold - svikt ved ytelsen av helsehjelp - operasjonen er ikke utført i henhold til alminnelige retningslinjer og prinsipper - sannsynlig en skade av nerven til hoftemuskler ved inngrepet - 21.12.2007.

  125.000

Kvinne, 79 år - fikk satt inn hofteprotese pga slitasjegikt - en beinlengdeforkortning på 3-4 cm skulle korrigeres - etter operasjonen var det en beinlengdeforskjell på ca 2 cm - svikt ved hoftemuskulaturen (glutealmuskulaturen) - medhold - svikt ved ytelsen av helsehjelp - operasjonen medførte en beinforlengelse på 6-7 cm - en så stor forlengelse er svært uheldig og øker risikoen for alvorlige komplikasjoner - operasjonsbeskrivelsen inneholder ikke opplysninger om at man foretok målinger for å oppnå riktig forlengelse - 03.09.07.

  123.000

Mann, 70 år - operasjon med innsetting av hofteprotese pga artrose - benlengdeforskjell på 3 cm - nedsatt gangfunksjon og skjevbelastning av kroppen - medhold - svikt ved ytelse av helsehjelp da man ikke målte lengden før hoften ble luksert med påfølgende benforlengelse på 3 cm - protesen er i tillegg satt inn i bakoverbøyd posisjon samt at man har laget hull i hofteskåla, noe som øker risikoen for proteseløsning - 31.10.2006

  106.000

Kvinne, 76 år - fikk satt inn hofteprotese pga slitasjegikt - smerter og behov for reoperasjon - medhold - svikt ved ytelsen av helsehjelp - feil utført operasjon - 17.12.07.

  96.000

Kvinne, 74 år - operert for skjev stortå (hallux valgus) og sprikefot - gipset - mye smerter etter inngrepet - det tilkom skjevstilling i stortåen og problemer med andre tå - reoperert - delvis medhold - ikke adekvat behandling - feilstillingen skyldes at gipsen ble fjernet allerede etter to uker - og at det etter den tid ikke ble brukt bandasje som kunne holde tærne i riktig stilling til de opererte tærne hadde grodd - deler av plagene skyldes grunnlidelsen - 10.09.07.

  90.000

Kvinne, 72 år - innsetting av hofteprotese i begge hofter med to måneders mellomrom pga artrose - benlengdeforskjell på tre cm - medhold. ledd - behandlingssvikt - 07.06.2004

  90.000

Mann, 73 år - slitasjegikt i hoftene - operasjon med bytte av hofteprotese pga infeksjon - glutealsvikt og skade på peroneusnerven - droppfot - dårlig bevegelighet og avhengig av stokk - medhold § 2.1 - glutealsvikt pga feil snittføring under operasjonen - medhold når det gjelder skade på peroneusnerven - summen av denne skaden og glutealsvikt blir større enn det som kan aksepteres - 28.03.2006

  75.000

Lyspunkt

AKTUELT NÅ