Hopp til innhold

Syversen om Aps skattekritikk: – Billig retorikk

– 50 nye arbeidsledige og 50 millioner i skattelette hver eneste dag, hevder Arbeiderpartiet. Men KrFs Hans Olav Syversen er ikke med på at det er en sammenheng.

Syversen forsvarer skattepolitikken

Hans Olav Syversen møtte Marianne Marthinsen til debatt om skattelettelser og arbeidsledighet. Håvard Grønli var programleder.

Arbeiderpartiet har vel flere anledninger prøvd å få svar fra regjeringen på hva som er sysselsettingseffekten av regjeringens skattelettelser. Onsdag kom SSB-tallene som viser at 4,8 prosent av befolkningen går arbeidsledige.

I Stortingets spørretime onsdag fikk finansminister Siv Jensen spørsmålet tre ganger fra Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen. Finansministeren ga ingen konkrete svar.

I NRKs Politisk kvarter prøvde Marthinsen igjen å få svar. Denne gangen fra KrFs Hans Olav Syversen. Leder av finanskomiteen på Stortinget og finanspolitisk talsperson for regjeringens støtteparti.

Marianne Marthinsen

VIL HA ANDRE TILTAK: Marianne Marthinsen mener regjeringens økonomiske politikk ikke fungerer.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Regjeringen har en økonomisk politikk der enorme beløp går ut i skattekutt. Vi snakker 50 millioner kroner om dagen. Samtidig mister 50 mennesker jobben hver dag, sier Marthinsen, finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

– Vi har fått en hovedinnretning på den økonomiske politikken som ikke står seg med økende ledighet.

Men Marthinsen vil ikke svare på om Arbeiderpartiet vil reversere alle de daglige 50 millionene i skattekutt.

– Jeg har ikke tallene

Syversen mener flere av skattelettelsene regjeringen har gjennomført får flere mennesker ut i jobb.

– Arveavgiften fjernet, det har vært en liten reduksjon formuesskatten, og reduksjon for dem som tjener minst ved å øke minstefradraget. Det vet vi av erfaring at gir sysselsettingseffekt.

– Det siste du nevnte som gir sysselsettingseffekt?

– Blant annet. Jeg har ikke akkurat tallene fra finansdepartementet. Jeg sitter ikke der, svarer Syversen.

– Det kan man faktisk ikke si

Han mener det er vesentlig å spørre seg om Norge har et skattesystem som fremmer nye arbeidsplasser og om næringslivet fungerer og kan videreutvikle seg.

– Hvis vi er enige i at det er et poeng, så må vi sørge for at vi tilpasser skattesystemet de forholdene i eget land.

– Hva synes du om retorikken til Marthinsen?

– Jeg synes den er litt billig. De sier at det er en sammenheng mellom 50 ledere per dag og 50 millioner i skattelette. Det kan man faktisk ikke si. Da kan man jo øke skattene og få stadig flere i arbeid. Alle vet at ikke er sånn det fungerer, sier Hans Olav Syversen.

Syversen er helt enig i arbeidsledighetstallene for mars viser at regjeringen må bruke revidert nasjonalbudsjett til å sørge for tiltak som gjør at færrest mulig går ledige lenge

– Det er vi beredt til å stille opp på. Derfor så blir det heller Ikke prioritert skatteletter fremfor å bekjempe ledighet. Jeg ser heller ikke at det er den motsetningen som Marianne Marthinsen prøver å få det til å være. Dette kan også kombineres, mener lederen av finanskomiteen.

AKTUELT NÅ