Hopp til innhold

Syversen kritisk til DNB-munnkurv: – Lite tillitvekkende

Det vekker reaksjoner at DNB ikke lar sin tidligere internrevisor i Luxembourg uttale seg om sin rolle i skatteparadis-saken. Både Ap og KrF mener dette styrker behovet for en ekstern granskning.

Hans Olav Syversen

– BURDE FÅ EN FAIR SJANSE: KrFs Hans Olav Syversen er kritisk til at DNB ikke la sin tidligere internrevisor i Luxemburg gi sin side av saken offentlig.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

DNB har vært i hardt vær etter at Aftenposten avslørte at datterbanken i Luxemburg hjalp kunder å opprette postboksselskaper på Seychellene mellom 2006 og 2010.

I går ble det klart at storbanken legger store deler av skylden på internrevisjonen, og særlig den i Luxemburg.

Frederic Barzin var mannen som ledet dette arbeidet, samtidig som han også fungerte som konsulent for ledelsen.

I et intervju med NRK tidligere i dag sier belgieren, som ikke lenger jobber for DNB i Luxemburg, at han gjerne vil fortelle sin side av saken. Også Harald Jægtnes, som var konsernrevisor i perioden 1992 til 2009, gjør det overfor NRK klart at han ønsker en ekstern granskning velkommen.

Men både Barzin og Jægtnes må bli løsrevet fra taushetserklæringen overfor henholdsvis DNB Luxembourg og DNB før de kan gi noen detaljer.

Men den taushetsplikten vil ikke DNB gi slipp på, skriver informasjonsdirektør Even Westerveld i en epost til NRK:

Det er ikke naturlig for en bank å løse tidligere internrevisorer fra sin taushetsplikt, på grunn av forretningssensitiv informasjon. Når det er sagt vil tidligere ansatte som er relevante i denne saken naturligvis bli kontaktet i forbindelse med undersøkelsene som er i gang, slik at saken kan bli belyst best mulig.

Even Westerveld / Epost til NRK 12.04.16

– Burde gitt ham en fair sjanse

Hans Olav Syversen, KrF-politikeren som leder finanskomiteen på Stortinget, gir på Twitter klar beskjed om hva han mener om den saken.

Tweet Syversen

Tweet Syversen

Foto: Skjermdump Twitter

Overfor NRK utdyper Syversen kritikken ved å vise til at DNB gir nettopp internrevisjonen i Luxemburg en stor del av ansvaret, både for befatningen med skatteparadisene og for at toppledelsen i Oslo ikke skal ha fått vite om den omstridte praksisen.

– Først bruker de mye tid på å plassere ansvar, og så når en av dem som de i særlig grad peker på ønsker å gi en forklaring ut fra sitt ståsted, så drar man fram formaliteter knyttet til taushetsbestemmelsen.

– Så du mener Barzin bør få snakke fritt om denne saken?

– Ja, det synes jeg faktisk er rimelig. Jeg kan ikke se at det nødvendigvis vil gå utover forretningshemmeligheter. Og hvis så er tilfelle, så burde de i det minste gitt vedkommende en fair sjanse til å gi uttrykk for sitt syn.

– Noen utenfor DNB bør se på dette

DNB skriver i sitt svar til NRK at «tidligere ansatte som er relevante» vil bli kontaktet i forbindelse med bankens videre undersøkelser. Syversen synes det er merkelig at de ikke tar med Barzins side av saken også i den første redegjørelsen til Næringsdepartementet.

– Når man har brukt såpass kraftig skyts mot vedkommende, og ikke har hatt interesse av å få hans versjon fram, så kommer det i et veldig merkelig lys, sier han.

Ifølge Syversen styrker dette argumentet for en ekstern granskning. Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen er enig.

– Nå må DNB bidra til at alle kortene blir lagt på bordet. Nå har næringsministeren reist spørsmålet om en ekstern gjennomgang av dette i dag, og det støtter jeg. Jeg mener det er på tide at noen utenfor DNB også ser på dette.

Næringsminister Monica Mæland om DNBs redegjørelse om skatteparadiser.

VIL VITE MER: Monica Mæland har ennå ikke bestemt seg for om hun vil gå inn for ekstern granskning. I første omgang har hun bedt om enda flere svar fra DNB, sier hun i et intervju med Dagsrevyens Jarle Roheim Håkonsen.

Næringsminister Monica Mæland (H) har ennå ikke bestemt seg for om hun vil presse styret til å bestille en ekstern granskning. Når det gjelder taushetsplikten revisorene er bundet til, sier hun at det er opp til styret å vurdere om den skal oppheves.

– Og jeg går ut fra at styret gjør en grundig vurdering av det, sier hun til NRK tirsdag kveld.

AKTUELT NÅ