Hopp til innhold

Syria-krigere ber PST om hjelp til å reise hjem

Fra Syria forteller norske fremmedkrigere at de blir fratatt pass av IS.– Jeg har gitt opp å få dem hjem, forteller en pårørende med to nære slektninger i IS.

IS-soldater paraderer i Raqqa

På under fire år har minst 80 personer reist fra Norge til hellig krig i Syria og Irak. Arkivbilde.

Foto: Uncredited / Ap

PST bekrefter at flere norske fremmedkrigere som har reist til Syria ønsker å reise hjem – men blir nektet det av IS, som blant annet tar passene deres.

– Mange vil hjem, fordi drømmen om kalifatet viste seg å være noe helt annet, sier PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland til NRK.

– Man har sett for seg et kalifat, den islamske staten, men det ble noe helt annet enn det man så for seg. Ved å slutte seg til en terrororganisasjon og involveres i grusomheter og terrorhandlinger som tortur og drap, kan man ende som desillusjonert og ønske at man ikke hadde tatt del i det, sier Bjørnland.

Rundt 80 norske fremmedkrigere

Nye anslag fra PST viser at rundt 80 personer fra Norge har reist til Syria for å kjempe. Av disse er rundt 15 drept, mens rundt 20 har returnert til Norge. Det er trolig er rundt 45 personer fra Norge i IS-kontrollerte områder.

Men få av de norske syriakrigerne får forlate IS-kontrollerte områder, ifølge PST.

– Jeg kan ikke gå i detalj, men det kan gå på at man blir fratatt reisedokumenter, sier PST-sjefen.

Ikhlaque Chan sier mange vil hjem fra Syria.

Ikhlaque Chan har jobbet tett på mange ungdommer som er blitt ­radikalisert.

Foto: Tormod Strand / NRK

– Mange angrer på valget

Flere av de norske syriafarerne kommer fra Bærum. Ikhlaque Chan har gjennom sine mange år som ungdomsarbeider i kommunen blitt kjent med de fleste Syria-farerne og deres familier.

Han har også opprettet en pårørende-gruppe for de berørte familiene. Han kjenner igjen PSTs opplysninger.

– De aller fleste formidler til oss at barna deres vil hjem, og at de angrer på de valgene de tok, sier Chan, og fortsetter:

– Foreldre forteller at barna som har reist sier til dem at de har blitt frarøvet alle reisedokumenter av IS, pass og id kort, og da får man jo ikke reist noe sted, sier Chan.

– Harde konskevnenser hvis de prøver å rømme

Barna som har reist er ifølge ungdomsarbeideren tydelige på at det vil få harde konskevnenser hvis de prøver å rømme, og at de ikke kan si dette høyt, fordi de blir overvåket. Grunnene til at mange nå vil hjem, er sammensatt.

– Mange angrer på de valgene de tok. For noen går det på det ideologiske, det var ikke slik de trodde det skulle bli. Men det handler også om helse, tilgang på medisiner. Det handler også om utrygghet, som gjør at man blir sliten og ønsker seg hjem.

Han understreker samtidig at det samtidig er en hard kjerne med norske fremmedkrigere som ikke ønsker seg hjem, og som er ideologiske overbeviste.

IS-soldater paraderer i Raqqa

På under fire år har minst 80 personer reist fra Norge til hellig krig i Syria og Irak. Arkivbilde.

Foto: Uncredited / Ap

AKTUELT NÅ