«Vi har gjort veldig alvorlige feil i SV de siste ukene, som kunne vært unngått med mer erfaring»

Erik Solheim mener at Lysbakkens nye statsrådskabal vil svekke Norges internasjonale posisjon og påvirkningskraft. Se NRKs intervju med Solheim på vei til hans siste statsråd.

Video Solheim på vei til slottet

VIDEO: NRK snakker med Solheim mens han er på vei til statsråd.

– Jeg har hørt argumentene. Partiet ønsker seg en ny og yngre ledelse. Selv tror jeg at erfaring er vel så viktig. Jeg tror ikke det er sunt at alle i ledelsen er like gamle og har samme erfaring, sier Erik Solheim til NRK på vei til dagens statsråd på slottet.

– Men det er et valg de har tatt. De har lagt en kabal som skal gjøre alle i SV fornøyde. Dette er vektlagt framfor Norges evne til å spille en rolle i internasjonale spørsmål.

– Erfaring teller

– Setter Lysbakken SV foran landet?

– Lysbakken har hele tiden vektlagt at det er to grunner til å gjøre dette. Den ene er å tilfredsstille partiet, og det andre er å skape en ny, yngre og slagkraftig partiledelse før valget i 2013. Jeg har vektlagt at erfaring teller, og at vi har gjort veldig alvorlige feil i SV de siste ukene som kunne vært ungått med mer erfaring, sier Solheim.

– Det er viktig at Norge er i stand til å påvirke verden. Vi står overfor en alvorlig klimakrise og fattigdomskrise i verden i dag. Det å ha internasjonal påvirkning krever et nettverk og en posisjon, og det tar tid å bygge seg opp. De nye statsrådene må hive seg i selen og starte arbeidet nå, sier Solheim til NRK.no.

– Kan fortsatt bidra med mye

Er det ironisk at du må gå av som følge av feil som noen med mindre erfaring enn deg har gjort?

Jeg synes det er veldig leit at vi har kommet i en situasjon hvor vi har gjort alvorlige feil. De kunne og burde vært ungått. Men nå er det historie.

Likevel sier Solheim at han er avslappet, og at han nå gir seg på topp.

– Jeg har fått være med på så mye spennende, og jeg har fått sitte lenge. Det er virkelig ikke synd på meg. Men jeg skulle gjerne fortsatt, for jeg mener jeg fortsatt kunne bidratt med mye på den internasjonale arenaen, sier han.

– Solheim har gjort en stor forskjell

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil savne å ha Erik Solheim i utenriksdepartementet.

Foto: NRK

Jonas Gahr Støre uttaler at han kunne ønske at Solheim fikk bli.

– Erik Solheim har gjort en stor forskjell internasjonalt. Han har vist at også Norge kan ha mye å si. Det er ikke ofte Norge har vært i en lignende situasjon som den Erik har vært med på å skape. Det skal derfor mye til å fylle de skoene, sier han.

Han forteller at Solheim har vært en god støtte å ha.

– Solheim har vært en veldig god kollega. Det har vært mye politikk, men jeg og Solheim har sittet i hver vår etasje i utenriksdepartementet i nesten syv år. Det har vært en stor støtte for meg. Og Solheim kan veldig mye om politikk og om verden, og han sier aldri nei til å stille opp når ting er vanskelig.

Blir regjeringen styrket av at han går av?

Definitivt ikke. Men det betyr ikke at den blir svekket av de som kommer til. Men Solheim og Tora Aasland er to erfarne politikere med et stort nettverk, og det er man aldri glad for å miste. Men sånn er politikken, sier Støre.

Støre sier at han likevel respekterer skiftet som har blitt gjort.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger