Hopp til innhold

Sykepleierkrav til Tajik: – Spør oss før du stopper en streik

Sykepleierne mener streikene deres har blitt stoppet selv om det ikke var fare for liv og helse. Nå krever de å bli spurt før en eventuell ny streik stoppes med tvungen lønnsnemnd.

Gjertrud Langnes, sykepleier ved Nordre Aker Hjemmetjeneste.

FRYKTER REGJERINGEN VIL BLANDE SEG I LØNNSKAMPEN HENNES: Gjertrud Langnes krever å bli spurt før regjeringen stopper sykepleierstreik med tvungen lønnsnemnd.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Vi har ikke reell streikerett.

Det sier leder i sykepleierforbundet, Lill Sverresdatter Larsen, til NRK.

Hun og medlemmene hennes har gjentatte ganger opplevd å få kampen for høyere lønn stoppet.

Sist 7. juni i fjor. Da måtte Gjertrud Langnes og de andre som streiket for høyere lønn i Oslo kommune gå tilbake på jobb uten å ha fått innfridd kravene sine.

Fare for liv og helse for brukerne av Nordberg Hjemmetjeneste var begrunnelsen da streiken ble stoppet med tvungen lønnsnemnd. Det var kommunen selv som meldte om faren.

Sykepleiere som jobber der mener det kommunen meldte inn ikke stemte, men ble ikke spurt før daværende arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) stoppet streiken.

Nå krever de å bli hørt før en ny streik stoppes.

Ja, det mener jeg. Det er vi som føler problemene på kroppen. Det er vi som ser hvor skoen trykker. Hvor det er fare. Det er det vi som jobber med brukerne som ser, sier sykepleier ved Nordre Aker Hjemmetjeneste Gjertrud Langnes.

Fare for liv og helse «hele tiden»

Hun og de andre sykepleierne starter en helg hvor bemanningen er tynn. På kveldsskiftet fredag skal hun rekke innom 15 brukere innen halv elleve.

Langnes og kollega og tillitsvalgt Taha Abdulwahabi sier bemanningen ofte har vært like tynn eller dårligere enn da kommunen meldte om fare for liv og helse, og fikk avblåst streiken deres i fjor.

Har det vært den samme bemanningen mange ganger siden juni i fjor?

Ja, stort sett alltid, og det er jo frustrerende. Det er slitsomt ikke minst. Det sliter så folk slutter, og man skjønner selvfølgelig at de ikke orker å jobbe seg i hjel, sier Langnes og legger til:

Så den faren for liv og helse har vi jo da måttet leve med hele tiden.

Hun mener likevel at brukerne kan føle seg trygge på å få forsvarlig stell og oppfølging, selv om tiden er knapp og de ofte må kutte i de ikke-nødvendige tjenestene som hjelp til å dusje.

– Vi er såpass ansvarsfulle at vi kjører ikke helt på grensen. Vi gjør ikke det, sier hun.

Oslo kommune har ikke ønsket å la seg intervjue, men avdelingsdirektør for Helse- og mestring i byde Nordre Aker, Camilla Glasø, skriver i en e-post til NRK:

«Bydel Nordre Aker vurderer forsvarlighet hver eneste dag i driften av hjemmetjenesten, og er trygge på at liv og helse er ivaretatt gjennom våre arbeidsrutiner og beredskapsrutiner. »

Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund

Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund forventer et klart svar fra regjeringen før tariffoppgjørene går i gang i begynnelsen av april.

Foto: Halldor Asvall / NRK

Møte med Tajik

Sykepleierforbundet henvendte seg til arbeidsminister Hadia Tajik (Ap) rett etter valget i høst med krav om at de må sikres rett til å bli hørt før hun avblåser en streik med begrunnelse i fare for liv og helse.

Tajik og Lill Sverresdatter Larsen hadde møte om dette kravet 25. januar.

– Det er viktig at et så inngripende virkemiddel som tvungen lønnsnemnd har legitimitet hos partene i arbeidslivet. Så når sykepleierforbundet gir denne typen tilbakemelding, så er det noe jeg tar med meg i det videre arbeidet. Men jeg kommer ikke nå til å varsle noen endringer i hvordan vi løser akkurat dette, sier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap).

Lederen i Sykepleierforbundet sier hun har klare forventninger om en kontradiksjonsrett, og sier hun ikke skjønner «hvorfor det skal ta så lang tid».

Det burde vært mulig å si at vi får mulighet til tilsvar hvis arbeidsgiver mener det er fare for liv og helse. Det må skje nå, før vi går i lønnsforhandlinger, sier Sverresdatter Larsen.

Pressekonferanse om økonomiske tiltak knyttet til koronasituasjonen

Arbeidsminister Hadia Tajik sier hun tar med seg tilbakemeldingene fra sykepleierne, men har ikke noe svar på når og om en løsning kommer.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Vi har ikke reelle lønnsoppgjør

Sykepleierforbundet mener muligheten deres til å få drive lønnskamp undergraves av at streikene deres avblåses.

Derfor reagerer Lill Sverresdatter Larsen på at regjeringen sier lønnsoppgjøret er opp til partene i arbeidslivet, og noe de ikke vil blande seg inn i.

– Når Jonas Gahr Støre sier at lønna til sykepleierne må tas mellom partene – så er det jo ikke reelle lønnsoppgjør likevel, sier hun.

Arbeidsministeren vil ikke svare direkte på om hun er enig eller uenig i at sykepleierne ikke har reell streikerett, men sier hun er opptatt av at det skal være reelt.

Jeg er opptatt av at streikeretten skal være reell. Og jeg er opptatt av at tvungen lønnsnemnd som virkemiddel skal ha legitimitet hos partene, sier Tajik.

AKTUELT NÅ