Sykepleierforbundet: Noen hjemmetjenester har bare smittevernutstyr til et par dager

Det er livsviktig beskyttelse mot det dødelige koronaviruset. Men nå er det et «ekstremt lavt nivå» på lagrene av smittevernutstyr i de fleste bydelene i Oslo, advarer sykepleiernes fagforening.

En sykepleier tar på seg verneutstyr på isolatavdelingen på Ullevål sykehus. Det er hit eventuelle corona-smittede vil komme.

En sykepleier viser frem smittevernutstyr på isolatavdelingen på Ullevål sykehus i februar. Sykepleierforbundet er bekymret for at det blir for lite slikt utstyr tilgjengelig både i kommunene og på sykehus.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Visirer for å beskytte øynene. Munnbind, hansker, og smittefrakker. Fysiske barrierer som skal holde både pasienter og helsepersonell friske, og hindre smitte mellom pasienter.

Slikt smittevernutstyr er bærebjelken i alt arbeid for å hindre alvorlige, smittsomme sykdommer i å spre seg.

Men nå er det også en mangelvare i helsevesenet. Samtidig forbereder Norge seg på det som etter alt å dømme blir en svært voldsom pandemi.

Line Orlund er fylkesleder i Sykepleierforbundet i Oslo. Hun forteller at tillitsvalgte beskriver situasjonen som ekstrem.

– Vi har fått tilbakemelding fra våre tillitsvalgte i kommunen. I 12 av de 15 bydelene rapporterer de om at det er et ekstremt lavt nivå på smittevernutstyr.

Line Orlund, Fylkesleder Norsk Sykepleierforbund Oslo

Leder i Sykepleierforbundet i Oslo, Line Orlund, sier sykepleierne er bekymret over situasjonen.

Foto: Anders Fehn / NRK

Hun understreker at det fortsatt er mulig å fordele utstyr mellom bydelene, slik at de som har lite, kan få av andre bydeler. Hun forventer at kommunen gjør dette.

– Men hvis man ikke gjør det, er det nå bydeler som bare har smittevernutstyr til hjemmetjenesten til et par dager, hvis det blir smitte blant pasientene i hjemmetjenesten. Og det er alvorlig.

Fylkeslederen sier fagforeningen samtidig «ser at kommunen jobber på spreng» for å skaffe nok utstyr.

Det er Byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid i Oslo kommune som koordinerer smittevernutstyret i Oslo.

Presseavdelingen ved byrådsavdelingen sier til NRK at de jobber med nasjonale helsemyndigheter, og at de er «optimistiske til å få til en løsning».

– Blir bedt om å spare på utstyr

Rasjonering av smittevernutstyr, beskjeder om å spare når de kan, og frakker og munnbind som låses inn i skap.

Det er blitt en del av hverdagen mange steder, forklarer Orlund. Sikkerheten skjerpes inn.

– Man må argumentere med sykepleier på vakt for å få tilgang til dette. Det hever jo også terskelen for bruk.

Hun sier at mangelen gjør at også sykepleiere på sykehus har blitt bedt om å redusere bruk av smittevernutstyr når de gir cellegiftbehandling til kreftpasienter.

– Det er ekstremt uheldig, sier Orlund.

Fylkeslederen understreker at hun mener sykepleierne gjør så godt de kan for å gi pasientene et godt tilbud, til tross for manglende smittevernutstyr.

Også andre steder i landet er det mangel på utstyr. Bærum kommune opplyser til NRK at de mangler briller og infeksjonsmidler.

Trondheim kommune sier kommunale enheter og fastleger beskriver lagerbeholdningen av smittevernutstyr mandag som «sparsom».

Høie: – En situasjon myndighetene kjenner seg igjen i

Helseminister Bent Høie (H) fikk spørsmål om mangelen på smittevernutstyr på en pressekonferanse tirsdag. Han sier det er en situasjon myndighetene kjenner seg igjen i.

Helseminister Bent Høie (H)

Helseminister Bent Høie (H) deltok tirsdag i en pressekonferanse om spredning av koronaviruset blant befolkningen.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

– Derfor er dette organisert slik at det er et statlig selskap som jobber på spreng for å få tak i smittevernutstyr, både nasjonalt og internasjonalt, for å prøve å dekke behovet i kommunene.

Han sier regjeringen ikke har noen økonomiske grenser for å få tak i slikt utstyr.

– Det er noe av det vi jobber aller aller mest med, og det har vi gjort over lang tid. Men vi har behov for mer. Dette er en kritisk faktor, ikke bare i Norge, men også internasjonalt, sier Høie.

Sykepleierforbundet: Kommer det mer utstyr, eller ikke?

Fylkeslederen i Sykepleierforbundet sier til NRK hun håper at Norge har satt i gang en egenproduksjon av smittevernutstyr, og at mange sykepleiere er bekymret for situasjonen nå.

– Hva er din beskjed til helsemyndighetene?

Gi oss en tilbakemelding på hva situasjonen er. Vær ærlige: Kommer det smittevernutstyr, eller kommer det ikke smittevernutstyr? spør Orlund.

– Finnes det noe beredskapslager, så åpne det opp.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 19.10.2021
2 635
Smittede siste 7 dager
101
Innlagte
884
Døde
4 192 508
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger