Hopp til innhold

Sykepleier om regjeringens nye eldrereform: – Bare tull og tøys

I dag ble regjeringens eldrereform «Leve hele livet» presentert. – Reformen lar seg ikke gjennomføre i praksis, sier hjemmesykepleier og lokalpolitiker Helene Spro.

Erna Solberg

VIL STYRKE ELDREOMSORGEN: Statsminister Erna Solberg snakker med beboer på et omsorgssenter i Haugesund. Nå vil hun kvalitetssikre eldreomsorgen.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Målet er at eldre skal kunne mestre livene sine lenger, ha en meningsfylt hverdag, og være trygge på at de skal få god hjelp når de har behov for det, sa statsminister Erna Solberg på torsdagens helsekonferanse i regi av regjeringen.

Vil heve livskvaliteten til eldre

Reformen med navnet «Leve hele livet»» tar for seg de grunnleggende tilbudene til eldre som blant annet mat, aktivitet og fellesskap. Reformen skal offentliggjøres i sin helhet som en stortingsmelding i morgen, fredag.

– Vi vil bygge ned forskjellene i eldreomsorgen og løfte kvaliteten, sa Solberg til en applauderende sal.

Regjeringen med Høyre i spissen har blant annet fremmet forslagene om at eldre skal være aktive en time om dagen, at de i størst mulig grad må få ivareta egen mattradisjon og spisevaner, og at flere eldre skal stå lengre i arbeidslivet.

Fysioterapeut Tina Johansen leder treningsgruppe på Hobøl bo- og behandlingssenter

MER AKTIVITET: Et av forslagene til regjeringen for å heve livskvaliteten til eldre er en time fysisk aktivitet hver dag.

Foto: Ketil Kern / NRK

– Vi har ikke nok hender til å utføre politikernes ønsker

– Det holder ikke dersom de ikke ansetter flere folk. For meg har denne reformen ingen troverdighet, sier Helene Spro (43) som jobber som hjemmesykepleier i Østfold.

Hun mener regjeringens reform ikke vil la seg gjennomføre i praksis.

Helene Spro

TULL OG TØYS: Hjemmesykepleier Helene Spro mener politikernes ønsker er urealistiske å få gjennomført med dagens bemanning.

Foto: Privat

– Vi har ikke nok hender til å utføre alle disse løftene de kommer med, og da blir dette bare tull og tøys. Dette er tomme løfter, sier hjemmesykepleieren.

Hun skal også være gjest i torsdagens Debatten, som vil handle om eldreomsorg.

Spro mener alle på gulvet i eldreomsorgen er enige om at å øke bemanningen er helt avgjørende for å få til noe som helst.

– Grunnbemanningen er altfor dårlig i alle ledd i omsorgen som utføres til eldre. Har du fravær på to personer en dag, kan det velte hele lasset. Det er ikke rom for akutte situasjoner som ofte oppstår, sier Spro, som også var en av initiativtakerne til Helsepartiet i Østfold.

Legger ansvaret på kommunene

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) mener det er kommunene som må sørge for å ha nok folk til å gjøre jobben.

– Det er viktig at kommunene ansetter nok folk. Vi ser også at mange kommuner ansetter flere. Men god eldreomsorg handler om mye mer enn penger og personell. Vi ser at mange kommuner har tatt grep som gir bedre tjenester, uten at de har trengt mer penger eller flere ansatte, sier hun til NRK.

Michaelsen mener at enkle grep kan før til bedre tilværelse for de eldre og ansatte.

– Et eksempel er å flytte middagsserveringen til senere på dagen, som mange sykehjem nå har gjort. Mange eldre på sykehjem spiser lite når måltidene kommer for tett. Når middagen blir flyttet, spiser de bedre, trives bedre og sover bedre. Det fører også til roligere dager og netter for ansatte, sier hun.

Olav Reinen er mest oppteken av maten

MATRO: Flere eldre sliter med å få i seg nok mat, nå vil regjeringen satse på at flere skal få spise sammen og beholde sine mattradisjoner fra før de fikk hjelp.

Foto: Marte Iren Noreng Trøen / NRK

Vil belønne flinke kommuner

Den nye reformen tar utgangspunkt i at kommunene skal dele sine beste erfaringer, lære av hverandres gode tiltak og legge en plan for hvordan å bli bedre, – uten at det nødvendigvis skal brukes mer penger.

Venstreleder Trine Skei Grande understreker overfor NRK at det er viktig å skape mer verdighet i en tid der nordmenn lever lenger, også som pleietrengende.

– Hvordan skal dere få til det uten mer penger?

– Det kommer nok mer penger, men det handler også om å bruke penger riktig. Når vi ser at så mange eldre føler stor grad av ensomhet, er det mange tiltak som kan gjøres uten penger, for eksempel i frivilligheten, sier Grande til NRK.

Erna Solberg mener nøkkelen er at reformen bygges nedenfra og opp.

Regjeringens helsereform «Leve hele livet».

NEDENFRA OG OPP: Statsminister Erna Solberg har tro på at reformen vil heve kvaliteten i eldreomsorgen fordi den skal forankres i kommunene.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi skal jobbe med kvalitetsmessig planarbeid i hver enkelt kommune, men det må eies av hver enkelt kommune, understreker Solberg.

Og kommunene som er flinkest får mer penger?

– Det skal lages en plan i alle kommuner med forbedringspunkter. Basert på planen vil kommunene kunne søke om midler for å få gjennomført ekstratiltak, forklarer Solberg.

Finansminister Siv Jensen presiserer at det allerede settes av milliarder av kroner til kommunene hvert eneste år.

– Men vi kommer til å bruke øremerkede tilskudd for å stille krav til at de kommunene som vil være med på å bedre kvaliteten får muligheten til å få mer penger, sier Jensen.

Hvor mye penger som er satt av til flinke kommuner vil hun imidlertid ikke fortelle.

Regjeringens helsereform «Leve hele livet».

SKAPE VERDIGHET: Trine Skei Grande og Siv Jensen forteller at de vil skape mer verdighet og bedre systemer rundt de eldre under torsdagens helsekonferanse.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

AKTUELT NÅ