Hopp til innhold

Legestreiken trappes opp

185 leger og psykologer tas fredag morgen ut i streik. I alt er da 498 sykehusansatte i streik, og tolv sykehus er berørt. Det er ingen kontakt mellom partene.

Forhandlingsleder Rune Frøyland om opptrapping i sykehusstreiken.185 leger og psykologer tas fredag morgen ut i streik. I alt er da 498 sykehusansatte i streik, og tolv sykehus er berørt. Det er ingen kontakt mellom partene.

TRAPPES OPP: Sykehusstreiken fortsetter og vil merkes over hele landet, sier forhandlingsleder Rune Frøyland til NRK.

– Vi vil ikke at arbeidsgiver skal drive splitt og hersk, og ha avtaler med den enkelte lege. Det er den enkelte legen alt for svak til, sier Rune Frøyland til NRK utenfor Ullevål sykehus.

Vi vil unngå slitne leger. Slitne leger er farlig for pasienten

Rune Frøyland, Forhandlingsleder Akademikerne

Forhandlingsleder i Akademikerne Helse sier det er leit at pasienter påvirkes, men at det er nødvendig for å få bedre pasientsikkerhet over tid. Legene har streiket i over en uke og i dag trappes streiken opp. Det vil merkes over hele landet.

– Vi tatt ut leger og psykologer, men flest leger. Det vil bli merket gjennom mengden avlyste timer, men det går ikke gått ut over liv og helse, sier Frøyland.

Striden handler om hvordan legenes arbeidstid skal planlegges. De ønsker fellesavtaler, et såkalt kolektivt vern av arbeidssituasjonen, der alle legene er sammen om å dele vaktene.

– Vi vil unngå slitne leger. Slitne leger er farlig for pasienten. Vi gjør det for å få bedre pasientsikkerhet over tid.

Vil tariffeste avtalerett

Praksis har vært at legene omfattes av kollektivt, rullerende arbeidsplaner. Men i dagens avtale mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og Den norske legeforening står ikke «rullerende arbeidsplan» nevnt, skriver Dagens Medisin.

Leger streiket utenfor Ullevål sykehus onsdag morgen.

Leger streiket utenfor Ullevål sykehus onsdag morgen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Spekter har ikke krevd endring i dagens avtale, men mener den gir rom for at arbeidstiden kan planlegges på flere måter, og at uansett planleggingsmetode skal avtalene utarbeides kollektivt i samarbeid med tillitsvalgte, sier kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i Spekter til NRK.

– Mange leger tjener veldig mye på dagens ordning som Legeforeningen nå vil tariffeste som eneste mulige, sier Spekter-leder Anne-Kari Bratten til VG fredag.

– Men hovedproblemet med ordningen er at den gjør det vanskelig for sykehusene å planlegge driften, sier hun videre.

Streiken startet onsdag 7. september. Etter reglene er det tvungen mekling når en streik har vart i 30 dager.

AKTUELT NÅ