NRK Meny
Normal

Sykehuset unnlot å behandle pasient som hadde blod i urinen

Helsemyndighetene sier Oslo Universitetssykehus bryter reglene for forsvarlig pasientbehandling oftere enn før. I fjorårets siste fire måneder ble det konstatert brudd i 21 tilsynssaker, mange med tragisk utfall.

 En ambulanse ved Ullevål universitetssykehus i Oslo

I de siste fire månedene av 2014 ble det avdekket 21 alvorlige brudd for reglene for pasientbehandling ved Oslo Universitetssykehus.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Listen med brudd legges fram for sykehusstyret på et møte i formiddag. Saken med pasienten som hadde blod i urinen og senere døde, vekker spesielt sterke reaksjoner hos Norsk pasientforening.

– Pasienten hadde gått til behandling på poliklinikken for diabetes. De oppdaget at han hadde blod i urinen, men ingen gjorde noe med det. Etter flere år blir det påvist kreft og pasienten dør. Jeg er jurist og jeg skjønner at pasienter som har blod i urinen feiler det noe, sier generalsekretær Knut Fredrik Thorne til NRK.

Tente på seg selv

I et annet tilfelle var en pasient innlagt for å ha tent på seg selv. Pasienten fikk tilgang til fyrstikker på avdelingen og tente på sine egne klær igjen.

En kreftpasient som ble dårlig etter cellegiftbehandling døde kort tid senere. De pårørende opplevde at det var vanskelig å få pasienten tilbake på avdelingen, selv om de hadde fått beskjed om at det bare var å ta kontakt.

Sykehuset er åpne om listen og erkjenner at de må bli bedre på flere områder.

– Det er ulike årsaker til at slike type hendelser kan skje, og det gjennomgår vi for hver enkelt av dem. Noen ganger kan det være kapasitetsproblemer, ofte er det fordi vi ikke har gode nok rutiner, sier Terje Rootwelt fagdirektør ved Oslo universitetssykehus.

– Det er en ubehagelig liste som vi tar meget alvorlig.

– Håper de lærer

Norsk Pasientforening er ikke overrasket over listen med feil.

– Det kommer folk til oss som har masse skader og problemer som har fått ødelagt livene sine. Det er tungt å ha sånne saker nesten daglig, sier Thorne som understreker at dette ikke er noe som bare gjelder oslosykehuset.

– Det finnes lister over hele landet, garantert.

Han håper at styret og Oslo Universitetssykehus tar lista på alvor når de gjennomgår den i dag.

– Jeg håper at de går veldig nøye gjennom enkeltsakene og ser hva de kan lære av dette for å forbedre seg, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger