Sykehusene vil slite om koronaviruset blir en pandemi

Intensivavdelingene ved landets sykehus har i dag ikke kapasitet til å takle en pandemi. – Et lite sannsynlig scenario, understreker Helsedirektoratet.

Corona virus - Isolatavdelingen på Ullevål sykehus

Intensivavdelingene ved landet sykehus forbereder seg på et «pandemiscenario», selv om det sannsynligvis ikke vil skje. Illustrasjonsfoto fra isolatavdelingen på Ullevål sykehus.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Blir koronaviruset en pandemi, kan mellom 1400 og 2800 personer måtte legges inn på intensivavdeling i Norge. Det har ikke sykehusene kapasitet til i dag.

Nå forbereder de seg på det verste – selv om det er lite sannsynlig at det blir realiteten.

– Gitt ordinær kapasitet er det ikke nok plasser til å håndtere en slik situasjon. Derfor må man begynne å se på hvordan man kan utvide og øke intensivkapasiteten, sier Johan Torgersen i Helsedirektoratet.

Forventer flere smittede

Torsdag kveld er det fire bekreftede smittetilfeller i Norge. Alle de fire personene har blitt smittet i utlandet og det er dermed ingen pågående smittespredning i Norge.

Johan Torgersen, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet og helsedirektør Bjørn Guldvog

Johan Torgersen og Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet under en pressekonferanse torsdag.

Foto: Olav Døvik / NRK

Men med en stadig spredning i Europa, forventes det at flere smittetilfeller dukker opp.

– Vi er bedt av Folkehelseinstituttet om å planlegge for et pandemiscenario med inntil 25 prosent smittede, sier Bjørn Guldvog, helsedirektør i Helsedirektoratet.

Skjer det, vil de aller fleste få lette symptomer som feber, vondt i hodet og hoste. Likevel er det en del spesielt utsatte grupper som kan bli alvorlig syke og måtte trenge intensivbehandling.

Fulle intensivavdelinger

Mangel på personell med rett kompetanse kan bli den største utfordringen. Det merker de blant annet ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

UNN

Marit Lind og Jon Mathisen fra akuttmedisinsk klinikk ved UNN i Tromsø. Per torsdag er én person smittet i Tromsø. Personen er i hjemmeisolat.

Foto: Pål Hansen / NRK

– Vi kan mobilisere ganske stor kapasitet, men da går det ut over andre pasienter og vi må nedprioritere andre, sier Marit Lind, som er assisterende direktør ved sykehuset i Tromsø.

– Skulle det bli slik at Tromsø blir spesielt hardt rammet, må vi få bistand fra andre steder i landet. På samme måte må vi kanskje også bistå andre, sier hun.

Tiltak for å øke kapasitet

Nå setter sykehus i hele landet i gang tiltak for å øke kapasiteten og frigjøre plass.

– Det kan være å utsette planlagte operasjoner og behandlinger. Det kan dreie seg om å rotere personell som har intensivoppgaver knyttet til andre avdelinger, slik at får man samlet kompetansen rundt de som er mest kritisk syke, sier Johan Torgersen.

Han understreker at dette er en situasjon de ikke forventer.

– Men det er et forsvarlig nivå å planlegge ut fra, sier han.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 14.04.2021
4 335
Smittede siste 7 dager
261
Innlagte
706
Døde
873 914
Vaksinerte

SISTE NYTT

Siste meldinger