Hopp til innhold

Fant igjen sin egen sykdomshistorie på intranettet

Sykepleieren hadde bedt om at sykehusbesøket skulle unntas fra journalen hennes. Senere fant hun de sensitive opplysningene åpent på intranettet. Nå har Helsetilsynet tatt ut tilsynssak mot sykehuset.

Sykepleiere ved sykehus

Sykepleieren hadde selv vært pasient ved et annet sykehus, men ønsket at opplysningene om besøket ble unnlatt fra journalen hennes.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– I dette tilfelle var det en type sensitiv informasjon som gjør at alle som er kjent ved sykehuset ville visst med en gang hva det dreier seg om, forteller pasient- og brukerombud i Akershus, Knut Fredrik Thorne.

Ombudet ble kontaktet av kvinnen etter at hun ved en tilfeldighet hadde oppdaget sensitiv informasjon om sin egen sykdomshistorie lett tilgjengelig i sykehusets felles journalsystem.

– Lett tilgjengelig

Sykepleieren hadde bedt om at informasjon skulle utelates fra journalen, den såkalte reservasjonsretten etter Helsepersonlovens paragraf 45, da hun selv var pasient ved en avdeling ved et annet Oslo-sykehus.

Etter sammenslåingen til Oslo universitetssykehus så hun at opplysningene slett ikke var utelatt fra journalen hennes, men lå lett tilgjengelig for alle hennes kolleger.

– Så vidt jeg vet så hun det da hun jobbet med en annen sak der pasienten også hadde bedt sykehuset om å sperre journalen sin. Deretter sjekket hun sin egen journal, og så at opplysningene kom opp, sier Thorne.

Offentlig informasjon om sykehusavdeling

Han forteller at detaljer om sykehusbesøket er skjult, men at det dreier seg om opplysninger rundt hvilken avdeling kvinnen hadde vært pasient ved.

– Har du for eksempel vært ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet Seksjon for barnløshet, så skjønner vel de fleste hva det dreier seg om. Eller om det kommer opp at du har vært pasient ved Josefinesgate distriktspsykiatriske senter Psykiatrisk poliklinikk, er det informasjon som gjør at de som er kjent ved sykehuset, med en gang forstår hva det gjelder.

Thorne påpeker at dette kun er eksempler, og at han ikke kan gi informasjon omkring hvilken avdeling kvinnen hadde vært pasient ved.

Sykepleieren kontaktet pasient- og brukerombudet med et ønske om at også informasjon om avdeling ble fjernet fra journalen hennes.

– Brudd på taushetsplikten

– Både hun og vi mener det er brudd på taushetsplikten. Juridisk avdeling ved sykehuset har imidlertid et annet syn på det, forteller Thorne.

Nå har Helsetilsynet i Oslo og Akershus tatt ut tilsynssak mot sykehuset. Det er så langt ikke kommet noen avgjørelse i saken.

Les også: Truer med å stenge sykehus i Oslo
Les også: - En meget alvorlig situasjon

AKTUELT NÅ