Sydenstemning i hele Norge

Det er knallvær og nærmest sydenstemning i hele landet onsdag.

Sydenliv i Kristiansand

Det er 25 varmegrader og full sol i Kristiansand onsdag ettermiddag. Godværet fører til sydenstemning på Bystranden.

Foto: Daniel Jacobsen / NRK

Det har vært pent vær og temperaturer langt over 20 grader de fleste stedene i Nord-Norge de siste dagene. Nå deler nordlendingene det fine været med resten av landet. Folk i omtrent hele Norge koser seg i sommervarmen.

Onsdag er det sydenvarme på Vestlandet. De neste dagene kan temperaturen kan stige opp mot 30 grader. Vakthavende meteorolog Aslaug Skålevik Valved ved meteorologisk institutt i Bergen kommer med årets gladmelding til badeklare vestlendinger onsdag formiddag:

– Det blir en veldig varm dag. I dag kan det bli 29 grader i skyggen i Hordaland og Møre Romsdal. Det blir et par grader kjøligere i Sogn og Fjordane og Rogaland, sier Valved til NRK.

Pent vær og lange perioder med sol på Østlandet

Strålende sol og høye temperaturer preger også Østlandet onsdag.

– Det blir ganske varmt. Det blir mye pent vær og lange timer med sol på Østlandet, sier vakthavende meteorolog Aurora Stenmark ved Meteorologisk institutt.

Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Oslo og Akershus nyter det gode været og over 25 grader temperatur . Det samme gjelder Aust-Agder og Vest-Agder.

Frysja i Oslo

Gradestokken viser 28 grader i Oslo sentrum klokken 15. onsdag ettermiddag. Dette bildet er fra Brekkedammen badeplass ved Frysja i Oslo.

Foto: Alisan Senel

– Pent og klart vær i hele Nord-Norge

Også store deler av Nord-Norge opplever knallvær og høy temperatur onsdag.I Svolvær i Lofoten førte den kontinentale varmluften til varmerekord med 27,2 grader.

– Pent og klart vær i hele Nord-Norge – unntatt Nordkapp og østover. Der ligger det tåke. Flere steder i Nordland ligger temperaturen mellom 25 og 28 grader. Nord for Lofoten er det litt kjøligere. Der er det 10–12 varmegrader, sier meteorologikonsulent ved Meteorologisk institutt i Tromsø, Trond Robertsen, til NRK.

Denne gangen er det kombinasjonen av høyrykk over Kolahalvøya og et lavtrykk ved Island som bringer kontinental og varm luft inn over den nordlige landsdelen. Han forteller at godværet i Nord-Norge kommer til å fortsette frem til neste uke.

Sydenstemning på bystranda i Kristiansand

Kristiansand bader i sol, og strandløver nyter det varme været onsdag ettermiddag.

Foto: Daniel Jacobsen / NRK

Eldre kollapser i varmen i Trøndelag

Det har vært temperaturer opp i 30 grader de siste dagene, og det er spesielt til Trøndelag å være. Hos Trygghetspatruljen i Trondheim ringer alarmen flere ganger om dagen. Meldinger piper inn fra eldre som har kollapset i varmen. Da må helsepesjonell rykke ut og ta seg av de skadde.

– Vi har hatt en stor økning i antall fall, hele døgnet. Eldre er ikke flink nok til å få i seg væske i varmen, og nå må vi oppfordre dem til å drikke mer slik at de ikke svimer av og faller, sier enhetsleder i Trygghetspatruljen i Trondheim, Hilde Myhre, til NRK.

Myhre forteller at det sjeldenblir dødsfall av at de eldre drikker for lite, men de får skader som gjør vondt.

– Flere brekker lårhalsen eller andre bein og noen får diaré. Derfor er det kjempeviktig at både hjemmesykepleien, pårørende og brukerne selv passer på at de får i seg mer væske enn de gjør til daglig, sier Myhre.

– Noen sommerbyger på Vestlandet

Godværet skal vare ut uken på hele Vestlandet. Selv om det blir varmt, kan det også komme et par regnbyger de neste dagene.

– Det er veldig mye fint vær, men det er utrygt for noen ettermiddagsbyger onsdag og torsdag. Det kan bli både byger og kanskje torden, men det er litt større sjanse for torsdag enn onsdag. Det er ikke utenkelig, sier hun.

Meteorologen sier at det ikke ligger an til tropenatt, men at det blir varme netter likevel. Valved sier også at det er ventet noe forbigående rusk på tampen av uke og begynnelsen av neste uke.

Utsikt fra Tyholtttårnet

Utsikt fra Tyholtttårnet i Trondheim onsdag ettermiddag.

Foto: Kristin Hegddal / NRK

Ørliten mulighet for byger med torden

Det også er en ørliten mulighet for byger med torden fra ettermiddagen i Sør-Norge, men ikke for agderfylkene.

– Det er en liten sannsynlighet for det, men vi utelukker ikke det, sier Stenmark til NRK.

Meteorologen forteller at et stort høytrykksområde bidrar til et relativt likt værbilde i store områder. Stenmark forteller om pent sommervær både onsdag, torsdag og fredag, selv om det kan komme enkelte regnbyger i indre strøk.

Tropenatt i Østfold, Vestfold og i Telemark

På Østlandet var det tropenatt tre steder natt til onsdag. Fyen i Telemark, Sarpsborg i Østfold og Sande i Vestfold hadde henholdsvis minimumstemperatur på 20,9, 20,1 og 20 grader natt til onsdag.

For at det skal kunne kalles tropenatt, kan ikke temperaturen synke under 20 grader. Oslo var nede i 19,9, og tropenatta glapp så vidt.

Meteorologen forteller at det er typisk at det kommer tropenetter nær kysten når det er så varmt som det er på dagtid, for vannet holder på varmen.

tropenatt

Det ble målt tropenatt både i Sarpsborg, Sande og Skien natt til onsdag. Oslo var nede i 19,9, og tropenatta glapp så vidt.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Varmen kan ta knekken på pingvinene i Bergen

På grunn av varmen må Akvariet i Bergen gjøre hva de kan for å kjøle ned og forebygge heteslag blant fuglene fra Antarktis. Blant annet legger de ut vannspredere med kaldt vann i pingvindammen.

– Alarmklokkene ringer når vi nærmer oss 25 plussgrader, sier Kees Oscar Ekeli, biolog og daglig leder ved Akvariet i Bergen til Bergens Tidende.

Bare en gang tidligere har det populære turistmålet opplevd å miste en pingvin som følge av sommerheten. For 14 år siden døde to år gamle Ping fra Japan av heteslag kort tid etter at han hadde ankommet sitt nye hjem i Norge.

Ekeli forsikrer at fuglene holdes under ekstra oppsikt når det er så varmt som nå.

SISTE NYTT

Siste meldinger