Redningsselskapet om SVs flytevestpåbud: – Totalbom

Redningsselskapet mener SVs argumenter om flytevestpåbud for foreldre med barn synker som en stein. – De som drukner er menn mellom 40 og 60, sier selskapet.

Frode Pedersen

LIV OG DØD: Frode Pedersen i Redningsselskapet er ikke tvil om at et påbud om bruk av redningsvest i fritidsbåter vil redde liv.

Foto: Redningsselskapet

I dag ble det klart at SV stemmer nei til Arbeiderpartiets forslag om et generelt påbud om at alle som sitter i en fritidsbåt opptil åtte meter må bruke redningsvest når båten er i fart.

SV fremmer i stedet et eget forslag, som blant annet går ut på at barn – og voksne med barn – må ha på seg vest i båten.

– Treffer ikke

Redningsselskapet, som lenge har ivret for et påbud, mener forslaget ikke treffer dem som trenger det mest.

– Barn og foreldre er blant dem som er flinkest til å bruke vest, så forslaget fra SV skyter over mål. Dette er et forslag som definitivt ikke treffer, men som bommer totalt, sier informasjonssjef i Redningsselskapet, Frode Pedersen, til NRK.

I 2013 omkom et rekordhøyt antall, 34 personer, i fritidsbåtulykker på sjøen. 27 av dem brukte ikke redningsvest. Ifølge Pedersen er statistikken klar på at voksne menn er mest utsatt. Tall fra Norsk folkehjelp viser at av totalt 119 drukningsulykker i fjor, var 68 av de omkomne menn fra 26 år og oppover.

– Vi har alltid støttet et påbud om bruk av vest i åpne båter i fart. Det er der det skjer mest ulykker. Blir du kastet på sjøen uten vest og besvimer, så synker du som en stein, sier Pedersen.

– Utgjør ingen forskjell

Han trekker fram helgens båtkantring utenfor Arendal i helgen der 22 personer havnet i sjøen. Ulykken skjedde nære land, og alle ble reddet opp av en ferje som var i nærheten. Ingen av dem skal ha brukt redningsvest.

– Det kunne blitt en katastrofe, men de var heldige. Ingen barn var i båten, og påbudet SV tar til orde for ville ikke utgjort noen forskjell, sier Pedersen.

Han viser også til fjorårets ulykke utenfor Kragerø, der to personer døde da en skjærgårdsjeep kolliderte med en taxibåt. Ingen av de fire voksne om bord i båten brukte vest.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Båtulykke i Kragerø

TRAGEDIE: Røde Kors, Sivilforsvaret, Redningsselskapet, brannvesen, politi og dykkere fra Røde Kors deltok i det omfattende søket etter savnede etter ulykken utenfor Kragerø i fjor.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Pedersen understreker at Stortinget ennå ikke har stemt over saken, og han vil vente å se hva som skjer det siste døgnet. Men alt ligger nå an til at Arbeiderpartiets forslag ikke får flertall fredag.

Else-May Botten (Ap) er skuffet.

– Det SV kommer med er ikke treffsikkert. Drukningsstatistikken viser at menn over 40 år er mest utsatt. Det er derfor en skivebom å stemme ned et påbud som gjelder alle, sier Ap-politikeren til NRK.

Ap: Holdningskampanjer er ikke nok

Botten viser til at en ekspertgruppe i 2012 konkluderte med at påbud om bruk av vest er det enkelttiltaket som vil ha størst innvirkning på antall dødsulykker på sjøen. Den gang ville ikke den daværende rødgrønne regjeringen lytte, men de rekordmange drukningsulykkene i fjor fikk Arbeiderpartiet til å snu.

– Dødsulykkene økte, og da så vi at det ikke holder med holdningskampanjer. Redningsvesten må på, sier hun.

Else-May Botten

SKUFFET: Else-May Botten og Ap var avhengige av SVs stemme for å få flertall. – Jeg er skuffet over at de ikke stemmer for vårt forslag.

Ove trellevik

LETTET: Ove Trellevik i Høyre sier de støtter SVs nye forslag.

Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no

I regjeringspartiene, derimot, puster de lettet ut over at forslaget til Ap ikke får flertall. Både Høyre og Frp roser SVs forslag, og vil trolig stemme for tiltakene under avstemningen fredag. I tillegg til vestpåbud i båter med barn, tar SV til orde for en gjennomgang av både promille- og fartsgrenser til sjøs.

– Jeg vil gi honnør til SV i denne saken. De har vært konstruktive, og satt seg inn i utfordringene som er knyttet til sikkerhet til sjøs, sier Høyres Ove Trellevik til NRK.

– Men statistikken viser at voksne menn er mest utsatt, SVs forslag vil jo ikke få dem til å bruke vest?

– Nei, ikke på kort sikt. Men påbudet for barn og voksne med barn vil føre til holdningsendringer som vil hjelpe på lengre sikt, sier han.

Støtter ikke Høyres analyse

Trellevik mener Arbeiderpartiets forslag har mange svakheter. Han er blant annet kritisk til at påbudet skal gjelde når båten er i fart.

– Det er ikke da de fleste drukningsulykkene skjer. De skjer når man går på bryggen mellom båtene, eller står i båten og gjør sitt fornødne, sier han.

– Hva bygger du det på?

– Det er vanskelig å finne statistikk på dette, men jeg bygger det på det jeg hører fra redningstjenesten sine folk, sier Høyre-politikeren.

Men Redningsselskapet kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen. Informasjonssjef Frode Pedersen sier statistikken er klar: Et betydelig antall drukningsulykker skjer i åpen motorbåt i fart.

Fra 2002 til 2011 var det 282 dødsulykker i forbindelse med fritidsbåter. 109 av dem omfattet åpen motorbåt, viser tall fra Sjøfartsdirektoratet. I samme periode druknet totalt 331 personer i fritidsbåtulykker. 109 druknet i forbindelse med kjøring.14 døde ved fortøyning og 85 druknet mens de fisket.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger