Svineinfluensaen koster flesk

Kommunene frykter at svineinfluensaen skal bli så kostbar at det går ut over det vanlige tjenestetilbudet. KS ber staten trå til.

Svineinfluensa på 4H leir

Svineinfluensa på 4H leir.

Interesseorganisasjonen KS varsler at de vil gå i dialog med regjeringen for å finne en løsning på høye regninger etter utbrudd av H1N1-viruset, også omtalt som svineinfluensa.

– Vi vil at små, særlig sårbare kommuner ikke får så store utgifter at det går ut over tjenestetilbudet i kommunen for øvrig. Vi vil hindre at kommunene må slite med regningen i lang tid i etterkant, sier direktør i KS Trude Andresen.

LES OGSÅ: - Tapar mange hundre tusen

På jobb i ferien

Gloppen kommune i Sogn og Fjordane har allerede fått merke hva svineinfluensaen kan koste. Under 4H-leiren forrige uke, som ble avviklet på grunn av svineinfluensa, hadde de 15 ansatte på jobb kontinuerlig, midt i ferietiden.

– Vi kommer til å ta kontakt med staten og be om at de tar den regningen. For den er stor for oss, sier rådmann Marit Elisabeth Larssen i Gloppen kommune.

Svineinfluensa på 4H-leir på Breim

Svineinfluensa på 4H-leir på Breim.

Foto: Vegard Erstad / NRK

LES OGSÅ: Svineinfluensa på 4H-leir

LES OGSÅ: Svineinfluensa påvist på ungdomsleir

Staten villig til å diskutere

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Rigmor Aasrud, sier kommunene og helseinstitusjonene selv har ansvaret for influensaberedskapen, men at staten tidligere har hjulpet kommuner som har hatt helt ekstraordinære utgifter.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa sier at regjeringen er villig til å diskutere om de skal dekke kommunenes kostnader ved svineinfluensaen.

– Kommunene må alltid være obs på at det kan dukke opp ekstra utgifter på noen områder, men det er helt klart at blir det snakk om omfattende utgifter for enkelt kommuner i forbindelse med svineinfluensaen, så må det bli et tema for regjeringen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger