Hopp til innhold

Svineinfluensa i Norge

En norsk mann og en kvinne er bekreftet smittet av svineinfluensa, opplyser Helsedirektoratet. De er studenter fra Skien og Oslo, og begge ble smittet i Mexico.

Helsedirektør Bjørn Inge Larsen og overlege Bjørn Iversen (t.v.) fra Folkehelseinstituttet
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Direktoratet holdt i kveld en pressekonferanse, der helsedirektør Bjørn-Inge Larsen og overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet er tilstede.

Norske helsemyndigheter vil ikke sette i verk noen tiltak.

- Det er ingen grunn til engstelse, sier helsedirektør Bjørn- Inge Larsen. Det er snakk om en mild influensatype.

- Vi har situasjonen under kontroll, og det er ikke dramatisk at vi nå har fått sykdommen til Norge, sier han.

Ikke isolat

De to smittede studentene har fått beskjed om å holde seg hjemme inntil de har fått svar på prøver som er tatt. De ble syke onsdag, og får medisinen Tamiflu. Den ene er på bedringens vei.

Også et av familiemedlemmene til den ene studenten skal ha symptomer på influensaen.

Smittet i Mexico

- De er høyst sannsynlig smittet i Mexico, sier overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet. Han sier at det regnes som nokså sikkert at det kommer flere smittede i Norge etterhvert.

Men han tror ikke disse to syke smitter noen andre.

Til hele verden

– Vi regner med at denne influensaen kommer til å bli utbredt i store deler av verden i løpet av de neste månedene. Den nye influensaen har vist seg å være mildere enn man først fryktet basert på meldingene fra Mexico i starten.

For de aller fleste arter sykdommen seg som en vanlig sesonginfluensa, men det finnes eksempler på mer alvorlige sykdomstilfeller som lungebetennelse, sier overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet.

600 nye syke lørdag

Verdens helseorganisasjon opplyste lørdag at det da var registrert 3.440 tilfeller av H1N1-smitte i en lang rekke land. Av disse var 1.639 tilfeller fra USA.


– Senere lørdag ettermiddag oppdaterte amerikanske helsemyndigheter denne informasjonen med å legge til ytterligere 600 tilfeller, slik at tallet der nå er oppe i over 2.200 bekreftede tilfeller. Det sier litt om situasjonen på det nordamerikanske kontinentet, sier Iversen.

Tar flest prøver


Han understreker at tallene ikke reflekterer hvor det er mest smitte, men hvem som tar flest prøver.

Lørdag var det bekreftet to døde i USA, 45 døde i Mexico der viruset opprinnelig kommer fra, og ett dødsfall i Canada.

I Europa er det nå 174 smittede i 13 land. 29 av dem er smittet i Europa, resten har hatt smitten med seg til kontinentet fra reiser.

– Vi forventer at det kommer nye importtilfeller og noen sidesmitter fra disse før det roer seg. Deretter kan det bre seg, slik vi ser i USA, sier Iversen.

Helsedirektoratets side om pandemisk influensa

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger