Hopp til innhold

Svineinfluensa hindrer blodgiving

Blodlageret ved Blodbanken i Oslo rammes av at mange blodgivere er smittet av svineinfluensaen. Det bekymrer avdelingssjef ved Blodbanken, Elisabeth Rosvold.

Blodgiver (Illustrasjonsfoto)
Foto: colourbox.no

- Vi ser at mange blodgivere ikke kan stille opp for øyeblikket, sier Rosvold.

Landets største

Blodbanken ved Ullevål universitetssykehus er landets største blodbank.

Den leverer blod og blodprodukter til alle sykehusene i Oslo-området som Rikshospitalet, Radiumhospitalet, Ullevål universitetssykehus, Aker sykehus, Diakonhjemmet og Lovisenberg sykehus.

Det er ikke uvanlig at tilfanget av blod synker på denne tiden av året, men i år er det særlig mange givere som er forhindret.

- Vi ser at det er mange syke blodgivere for tiden og er derfor litt bekymret. Det er vanlig om høsten at mange er syke. I tillegg til svineinfluensa er det mange andre virus ute og går også. Mange er forkjølet og da skal de ikke gi blod. Vi har kunnet tappe liten den siste uka, men håper at det ikke fortsetter lenge, sier Rosvold.

Det kan se ut som om Rosvold har rett. I den perioden NRKs reporter er i Blodbankens lokaler dukker det kun opp én blodgiver. Anne- Lise Aspengren har gitt blod over 50 ganger de siste 17 årene.

Ikke redd selv

- Jeg tror mange har fått influensa, eller så er de redde for å gå til steder der mange mennesker samles av frykt for å bli smittet, sier Aspengren.

Selv er hun ikke redd for å bli smittet.

Blodbanken i Oslo har allerede for få aktive blodgivere. Det er heller ikke slik at blodbanken kan samle opp og lagre blod ettersom holdbarheten på blodposer begrenser seg til 35 dager i kjøleskapet.

Allerede i sommer fryktet Blodbanken at svineinfluensaen kunne få alvorlige følger for tilførsel av blod til blodlageret.

- Det er først nå den har slått til. Det er først nå vi merker at mange er syke. Det var ikke problemet i sommer. Nå vi har litt for få blodgivere, så vi merker at vi ikke greier å tappe nok, sier Rosvold.

Ikke prekært ennå

I følge henne er ikke blodmangelen så prekær ennå at det er fare for liv. Allikevel følger Blodbanken ekstra godt med.

- Dette er noe vi følger nøye med på, og ser om vi må kjøpe fra andre steder, dersom det er aktuelt. Vi sjekker lagerbeholdningen hver eneste dag, sier hun.

Rosvold sier at operasjoner må stoppes dersom lagrene går langt nok ned, men håper at det ikke skal bli så prekært.

AKTUELT NÅ