Svenskene sier nei til fanger fra Norge

Justisminister Anders Anundsen spurte svenskene om å få leie fengselsplasser. For at dette skal være mulig må det en lovendring til, sier söta bror.

Fengsel

FULLT HUS: Soningskøene var på nesten 1200 personer i norske fengsler. Det er heller nesten ikke tilgjengelige varetektsplasser. Fanger som burde vært fengslet slippes fri på grunn av kapasitetsproblemene. Derfor søkte justisminister Anders Anundsen hjelp hos svenskene. ILLUSTRASJONSFOTO.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

NRK oppdaterer artikkelen.

I desember presenterte NRK nyheten om at norske fengsler er fulle. Justisminister Anders Anundsen la ikke skjul på at han ønsket hjelp fra våre svenske naboer.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Anders Anundsen

TRENGER HJELP: Justisminister Anders Anundsen har gjennom svenske medier fått beskjed om at det må en lovendring til dersom Norge skal leie fengselsplasser i Sverige.

Vi kan ikke leve med den situasjonen vi har i landet nå. Vi har lange soningskøer, og det er derfor vi har tatt kontakt med svensken for å se om det er mulig å leie fengselsplasser der, sa Anundsen til NRK.

Les også: Fullt i norske fengsler - vil kjøpe soningsplasser i Sverige

Lovendring må til

Han sendte derfor et brev til sin svenske kollega Beatrice Ask, men har fått en foreløpig negativt svar.

– Enten må Sverige ta seg av norsk myndighetsutøvelse, eller må norske myndigheter utføre slik virksomhet i Sverige. Så dette er ikke enkelt, og det bør vi nok svare ham, sier Ask til Svenska Dagbladet.

Anundsen ønsker ikke å kommentere Asks uttalelse til svensk presse, men gir en kort kommentar.

– Vi må få et ordentlig svar fra svenskene før vi kan kommentere dette ytterligere. Vi har kun registrert uttalelsene gjennom media. Men vi vil gjerne kommentere saken når vi har fått offisielt svar fra svenske myndigheter.

Fanger må slippes fri

I desember var soningskøen på neste 1200 personer og det var heller nesten ikke tilgjengelige varetektsplasser. Personer som burde vært fengslet ble sluppet fri på grunn av kapasitetsproblemene.

Anundsen gjorde det klart til NRK i desember at dette bare ville være et strakstiltak. På sikt skal det bygges flere fengsler.

– Jeg mener dette er en vinn-vinn-situasjon både for oss og svenskene. De har ledige plasser, mens vi har kapasitetsproblemer, sa han.

– Falliterklæring

Det er ikke bare Norge som har tanker om å samarbeide om fanger på tvers av grensene. Belgia og Nederland har samarbeidet om dette tidligere, ved at Belgia leide et fengsel i Nederland. Den praktiske løsningen var at fengselsdirektøren var belgisk, mens de øvrige ansatte var nederlendere.

Leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund Geir Bjørkli sa til NRK i desember at det er en fallitterklæring å sende norske innsatte til Sverige, men at forbundet likevel ikke vil motsette seg dette for å avhjelpe en krise.

Han krever som motytelse at regjeringen dropper planene om å putte to innsatte inn på en enkeltcelle.


Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger