Hopp til innhold

Sverige ber om hjelp, men Norge kan ikke bidra

Norge vil ikke bistå Sverige med å ta imot noen av dem som kommer dit, men vil hjelpe Hellas og Italia med å ta imot 1500 derfra.

Anders Anundsen

IKKE SØTA BROR: Justisminister Anders Anundsen sier Norge ikke kan love å hjelpe Sverige når systemene allerede er på bristepunktet.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Vi er allerede på bristepunktet, sier justisminister Anders Anundsen.

Den svenske regjeringen har sendt et brev der de ber om å bli del av EUs omfordelingssystem, som skal ta av belastningen for land med mange flyktninger.

EU har vedtatt å fordele 160.000 asylsøkere EU-landene imellom de neste to årene.

Sverige skal ta imot over 5.700 gjennom EU-dugnaden, men opplever så stor tilstrømning ellers at de har bedt EU om også å få sende asylsøkere ut av landet.

– Ikke kapasitet

Per nå omfordeles flyktninger fra Italia og Hellas, men EU har åpnet for at andre EU-land kan søke om å få avlastning.

Det er det Sverige nå gjør.

Men justisminister Anders Anundsen sier det ikke er aktuelt å bidra utover de 1500 som regjeringen vil ta imot i EUs omfordelingsprogram.

– Norge er et land som er så belastet av asyltilstrømning at vi rett og slett ikke har kapasitet til å gjøre mer, sier Anundsen til NRK.

– Går for tregt i EU

– Kan det være aktuelt å gi hjelp til Sverige?

– Svenskene har sendt et brev til EU, der de ber om å bli med i relokaliseringsprogrammet. Norge har sagt ja til 1500 i relokaliseringsprogrammet, forutsatt at Stortinget samtykker i dette, svarer Anundsen.

Han sier også at den norske intensjonen er å delta i fordelingen fra Hellas og Italia.

Anundsen mener Norge nå må konsentrere seg om at de som er her og kommer over grensen må få mat og tak over hodet.

– Vi har systemer som er mer eller mindre på bristepunktet, advarer Anundsen.

Han mener kontrollen med EUs yttergrenser er det viktgste å få gjennomført.

– Det er umulig å se for seg en relokalisering dersom vi ikke har kontroll på yttergrensene. Jeg mener det går for tregt. Derfor er jeg glad for dette ekstraordinære møtet, sier Anundsen.

Historisk mange asylsøkere

I forrige uke søkte 10.201 mennesker asyl i Sverige. Av disse var en tredel enslige, mindreårige. Til sammenligning kom det 2452 asylsøkere til Norge samme uke.

– Sverige har i lang tid tatt et urimelig stort ansvar sammenlignet med andre land i EU, og nå er vi i en svært anstrengt situasjon. Det er på tide at andre land nå tar sitt ansvar og derfor krever regjeringen en omfordeling av flyktninger fra Sverige, sa statsminister Stefan Löfven i en skriftlig uttalelse til svenske TT i forrige uke.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger